Team Mijnzzp

Personeel

Zzp'er staat voor zelfstandige zonder personeel, maar als je het te druk krijgt, kan je voor het eerst personeel aannemen. In tegenstelling tot wat sommigen mensen denken, is het als zzp'er gewoon mogelijk om personeel aan te nemen. Dit heeft verder geen invloed op de gekozen rechtsvorm als ondernemer. De rechtsvorm van een zzp'er is een eenmanszaak, waarbij je als zelfstandig ondernemer een werknemer in dienst mag nemen. Je wilt alles dan natuurlijk goed geregeld hebben als werkgever. Er zijn daarvoor een aantal stappen te volgen en welke dat zijn ontdek je hier.

Aanmelden als werkgever

Het is verplicht om je als werkgever aan te melden bij de Belastingdienst en bij de KVK. Je ontvangt van de Belastingdienst een loonheffingennummer. Dat is nodig omdat je op het salaris loonheffing dient in te houden en daarvan aangifte moet doen. Bij de KVK maak je van het wijzigingsformulier gebruik om door te geven dat je personeel aanneemt. Wanneer je stopt met personeel dan is het ook nodig om je administratief af te melden als werkgever.

Arbeidsvoorwaarden en identiteitscontrole

Als werkgever heb je de verplichting om de identiteit van je werknemer te checken. In de loonadministratie neem je daarvoor een kopie op van een geldig legitimatiebewijs. Het is voor jou als zzp'er en de werknemer belangrijk om de arbeidsvoorwaarden schriftelijk vast te leggen. Dan kunnen daar geen misverstanden over bestaan. Hierin komt het salaris te staan net als de werktijden, duur van het arbeidscontract, arbeidsduur, vakantiedagen, feestdagen en het vakantiegeld. Het kan zijn dat er een cao van toepassing is, afhankelijk van de branche waarin je een bedrijf hebt. Het is in elk geval verplicht om het wettelijk minimumloon te betalen.

Denk aan een proeftijd

Het is aan te raden om als je als zzp'er de eerste keer personeel aanneemt een proeftijd op te nemen in het arbeidscontract. Dat kan als de arbeidsovereenkomst minimaal zes maanden is. Let erop dat je de proeftijd schriftelijk vastlegt in het arbeidscontract, want anders is deze niet geldig.

Verwerk de gegevens in de administratie

Heb je een boekhouder dan laat je deze de administratie aanpassen en anders verwerk je de gegevens zelf in de loonadministratie. Naast de loonheffingen is het bijvoorbeeld nodig om een loonstaat te maken. Indien er een bedrijfspensioenfonds is dan geldt de verplichting om je werknemer een pensioenregeling aan te bieden. In andere gevallen heb je de vrije keuze.

Lees ook: Wanneer moet je een werknemer een transitievergoeding betalen?

Mijnzzp.nl