Team Mijnzzp

Pensioen oude man

Het Verbond van Verzekeraars vraagt samen met onder meer pensioeninstellingen en de politiek aandacht voor pensioen van zzp'ers. Het blijkt dat er nog altijd te weinig ondernemers zijn die aan later denken. Dat houdt in dat een grote groep zzp'ers in de toekomst alleen AOW als inkomen hebben en dat is zeker geen vetpot. De meeste zzp'ers bouwen geen of te weinig pensioen op. Dat is aan verschillende oorzaken te wijten. Bijvoorbeeld onbekendheid met de mogelijkheden die er zijn of omdat ze het geld niet willen vastzetten om bij het geld te kunnen in tijden van nood. Het is erg belangrijk om rekening te houden met het opbouwen van voldoende pensioen.

Vroeg nadenken over je pensioen

Het is belangrijk om ook als je jong als zzp'er start vroeg na te denken over je financiële toekomst. Als je vroeg begint met het wegzetten van geld op periodieke basis kan je dat met kleine bedragen doen. Het is daarbij momenteel niet verstandig om dat op een spaarrekening te doen, want dat geld wordt minder waard. Bovendien bouw je via deze weg vermogen op dat zwaarder wordt belast.

Doe je mee aan een pensioenplan dan profiteer je van een fiscaal voordeel. Zie je bedrijf niet zomaar als je pensioenvoorziening, want daarmee neem je een risico. Er zijn namelijk veel bedrijven die gekoppeld zijn aan de ondernemerskwaliteiten en dan is er niet echt van verkoopwaarde te spreken.

Meer aandacht voor zzp pensioen

Het Verbond van Verzekeraars ziet graag dat starters meer informatie krijgen over een toekomstig pensioen. Het idee is dat er behoefte bestaat aan meer informatie, zoals bij de inschrijving bij de KvK of bij het verkrijgen van advies bij de aangifte voor de inkomstenbelasting. Overigens zijn er in Nederland voor bepaalde beroepsgroepen verplichtingen om zich bij een pensioenfonds aan te melden. Het gaat dan om een bedrijfstakpensioenfonds, zoals voor schilders.

Ben je ondernemer en van plan dat te blijven, denk dan na over je toekomstige pensioen. Er zijn allerlei online tools om uit te rekenen wat je nu moet inleggen om later over een bepaald bedrag te beschikken. Ook zijn er verschillende mogelijkheden om voor je pensioen te sparen. Heb je daar weinig verstand van, dan is het aan te raden je hierover te laten adviseren door een financieel adviseur.

Zelf de boekhouding doen

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Als zzp'er is het belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier op te zetten. De meeste zzp'ers doen dit door middel van boekhoudsoftware. Dit werkt tegenwoordig vrij eenvoudig.

Lees ook ons artikel: pensioentips voor zelfstandig ondernemers

Mijnzzp.nl