Team Mijnzzp

Fysiotherapeut

Ben je van plan om een bedrijf te starten dan is het belangrijk om te weten of je als zzp'er verplicht bent om je aan te sluiten bij een pensioenfonds. In het algemeen geldt er voor ondernemers met een eenmanszaak (nog) geen verplichte pensioendeelname. Er zijn echter een aantal uitzonderingen op deze regel. Het is belangrijk om te weten of je als zzp'er verplicht pensioen moet opbouwen, omdat je dan premie moet betalen. Dit heeft uiteraard invloed op de winst uit de onderneming.

Verplichte pensioendeelname aan bedrijfstakfonds

De verplichte deelname aan een pensioenfonds in de vorm van een bedrijfstakfonds is op een specifieke groep ondernemers van toepassingen. Ben je bijvoorbeeld een zzp schilder of heb je een glaszetbedrijf of afwerkingsbedrijf? In dat geval is aansluiting bij een bedrijfstakpensioenfonds verplicht. Dit geldt eveneens als je een afbouwbedrijf hebt of zzp stukadoor bent. Ook ondernemers met een natuursteenbedrijf, terrazzo- vloerenbedrijf zijn verplicht om zich met de eenmanszaak aan te sluiten bij een bedrijfstakfonds.

Verplichte pensioendeelname aan een beroepspensioenfonds

Naast de verplichte pensioendeelname aan een bedrijfstakfonds voor bepaalde bedrijven geldt er voor specifieke beroepen een verplichte aansluiting bij een beroepspensioenfonds. Dit geldt onder meer voor zelfstandig ondernemers die fysiotherapeut, dierenarts, huisarts of apotheker zijn. Ook notarissen zijn verplicht om pensioen op te bouwen en dit is ook van toepassing op medisch specialisten en verloskundigen.

Niet verplicht, maar toch pensioen opbouwen

Ben je als zzp'er niet verplicht om pensioen op te bouwen dan kan het toch verstandig zijn om aan een pensioenregeling deel te nemen. Er zijn verschillende mogelijkheden om pensioen op te bouwen, zoals door te beleggen of te sparen. Een andere manier om pensioen op te bouwen, is door via een verzekeraar of een bank voor een lijfrente te sparen. In dit geval profiteer je van een fiscaal voordeel. De lijfrentepremie is namelijk aftrekbaar, zodat je minder belasting hoeft te betalen. In de toekomst als de lijfrente tot uitkering komt, is het bedrag wel fiscaal belast. Het voordeel is echter dat als je dit na je pensioen doet, minder belasting hoeft te betalen. Het belastingtarief is voor gepensioneerde namelijk lager.

Mijnzzp.nl