Team Mijnzzp

Camping

Je bouwt als zzp'er geen pensioen op als je niets hebt geregeld. Het enige waar je later recht op hebt, is AOW. Of misschien een klein deel extra pensioen als je in het verleden in loondienst hebt gewerkt. Het is geen vetpot om in de toekomst alleen van AOW rond te komen. Op dit moment krijg je bijvoorbeeld maximaal per maand net iets meer dan 1.200 euro. Heb je in het buitenland gewoond dan haal je dat bedrag niet eens. Als je samenwoont, is het bedrag ook lager. Daarom is het belangrijk om hoe jong of oud je ook bent nu als ondernemer alvast aan je pensioen te denken.

Pensioen opbouwen

Er zijn verschillende manieren om pensioen op te bouwen. Er zijn bepaalde ondernemersgroepen die wel verplicht zijn om pensioen op te bouwen. Het gaat dan onder meer om schilders net als om notarissen en ondernemers in de gezondheidszorg. Behoor je niet tot deze groep dan moet je zelf voor je pensioenvoorziening zorgen.

Het is mogelijk om geld te sparen of te gaan beleggen. Je hebt dan zelf alles onder controle, maar er is weinig zekerheid over wat je op de lange termijn hebt opgebouwd. Je moet namelijk ook rekening houden met inflatie als je geld op de spaarrekening zet. Het geld van nu is later minder waard. Door te gaan beleggen heb je meer mogelijkheden om je vermogen uit te breiden.

Lijfrenteverzekering afsluiten

Een lijfrenteverzekering is een populair instrument onder ondernemers om later in het pensioen te voorzien. In de tussentijd staat je geld vast en als je met pensioen gaat, laat je de lijfrente uitkeren. Een alternatief voor een lijfrenteverzekering is banksparen, waarmee je geld eveneens vaststaat. Het is vooraf mogelijk te bepalen over welke periode je het geld wilt laten uitkeren.

De uitkering stopt als je langer in leven bent dan de periode die voor de uitkering is overeengekomen. Bij de uitkering van een lijfrenteverzekering behoud je tot het moment van overlijden recht op het geld. Indien je als zzp'er je pensioen via een lijfrenteverzekering regelt, heb je recht op de FOR (oudedagsreserve) als aftrekpost.

Ondernemer worden

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Als zzp'er is het belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier op te zetten. De meeste zzp'ers doen dit door middel van boekhoudsoftware. Dit werkt tegenwoordig vrij eenvoudig.

Zie ook onze handige tool: Aanvullend pensioen berekenen

Mijnzzp.nl