Team Mijnzzp

Pensioen

Pensioenvermogen opbouwen als zzp'er is op diverse manieren mogelijk. Het is belangrijk om over je toekomst na te denken, ook als deze nog ver weg ligt. Daar waar werknemers pensioen via de werkgever opbouwen, moet je dat als zzp'er zelf regelen. De meeste startende ondernemers regelen niet direct wat voor hun pensioen, maar ook ondernemers die al langer bezig zijn, hebben lang niet altijd oog voor de toekomst. Als je met pensioen gaat en alleen van je AOW moet rondkomen kan dat grote financiële gevolgen hebben. Het is belangrijk om goed na te denken over je pensioen als zzp'er.

Geld beleggen in een mixfonds

Je kan pensioenvermogen opbouwen als zzp'er door te gaan beleggen en daarbij kan je meer of minder risico nemen. Er zijn verschillende soorten mixfondsen die bijvoorbeeld een defensieve of offensieve beleggingsstrategie hebben. Je kan daar naar eigen wens periodiek inleggen of bijvoorbeeld op verschillende momenten per jaar. Spaar je geld op de bank dan ben je op dit moment een dief van je eigen portemonnee vanwege de rente. Bovendien is het voordeel van geld beleggen in een mixfonds dat je het er op elk gewenst moment weer uit kan halen. Dat geeft je als ondernemer dus de vrijheid om zelf over je geld te beschikken.

Geld wegzetten op pensioenrekening

Een andere optie voor het opbouwen van pensioenvermogen is het wegzetten van geld op een pensioenrekening. Ook hierbij is er sprake van beleggen van je geld in een soort mixfonds, waarbij je investering verdeeld wordt over bijvoorbeeld obligaties en aandelen. Daarbij is het eveneens mogelijk om zelf een risicoprofiel te kiezen. Het vermogen groeit dan door. Bij deze manier van pensioenvermogen opbouwen, zijn er echter wel strengere regels.

Het vermogen op de pensioenrekening valt in box 1 en je betaalt geen vermogensbelasting. Je mag echter het bedrag niet in één keer opnemen en het geld is niet vrij opneembaar als het een pensioenrekening beleggen betreft. Je profiteert echter als ondernemer wel ieder jaar van de mogelijkheid om optimaal van je jaarruimte te profiteren. De inleg is wat dat betreft aftrekbaar en in mindering te brengen op je belastbare inkomen. Hierdoor betaal je minder belasting en dat is verhouding met het later betalen van belasting gunstig.

ZZP

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Als zzp'er is het belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier op te zetten. De meeste zzp'ers doen dit door middel van boekhoudsoftware. Dit werkt tegenwoordig vrij eenvoudig.

Mijnzzp.nl