Team Mijnzzp

Vliegtuig

Heb je als zzp'er wel eens nagedacht over je pensioen? Je bouwt AOW op in Nederland, maar dat is te zien als een basispensioen. Bovendien krijg je minder AOW als je bijvoorbeeld een aantal jaren in het buitenland hebt doorgebracht. Wil je eenzelfde levensstijl behouden na je pensioen als voor je pensioengerechtigde leeftijd dan is het belangrijk om daar nu al over na te denken. Het is als zelfstandig ondernemer erg belangrijk om te sparen voor je pensioen. Dit kan tegenwoordig op verschillende manieren gedaan worden. Bekijk daarom de tips hieronder.

Inhoudsopgave
Bereken wat je aan pensioen nodig hebt
Ga extra pensioen opbouwen

Bereken wat je aan pensioen nodig hebt

Het is aan te raden om te berekenen welk bedrag je iedere maand nodig hebt om rond te komen. Kijk eerst voor welk AOW-bedrag je in aanmerking komt, dan weet je daarna hoeveel geld je extra nodig hebt. Er zijn een aantal factoren die bepalen hoeveel je later aan inkomen nodig hebt. Misschien heb je tegen die tijd geen woonlasten meer als je nu een koophuis hebt en de hypotheek dan afbetaald is. Bepaal ook wanneer je wilt stoppen met werken en check wat je pensioenopbouw is als je eerder in loondienst hebt gewerkt. Op mijnpensioenoverzicht.nl is het mogelijk om met DigiD in te loggen en te kijken wat je inkomen in de toekomst is.

Ga extra pensioen opbouwen

De kans is groot dat je inkomen in de toekomst te laag is om eenzelfde levensstandaard aan te houden. Er zijn dan verschillende mogelijkheden om je pensioen aan te vullen. Bijvoorbeeld door iedere maand een bedrag opzij te zetten en te sparen. Of door je geld te laten groeien en in een beleggingsfonds te stoppen. Kijk bij je eigen bank en bij andere aanbieders naar beleggingsfondsen. Er zijn fondsen met meer en minder risico. Het is eveneens mogelijk om zelf te beleggen door aandelen van bedrijven te kopen.

Een andere methode om je pensioen aan te vullen, is met de aanschaf van een lijfrenteverzekering. De premie is fiscaal aftrekbaar als je een lijfrenteverzekering neemt. De jaarlijkse winst van je onderneming is naar beneden bij te stellen als je van de oudedagsreserve gebruikmaakt. Je schuift de belastingheffing daarmee vooruit, omdat je later bij het verkrijgen van inkomen vanuit de oudedagsreserve wel belasting moet betalen.

Boekhouden

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Als zzp'er is het belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier op te zetten. De meeste zzp'ers doen dit door middel van boekhoudsoftware. Dit werkt tegenwoordig vrij eenvoudig.

Zie ook onze pagina: AOW, pensioen en aanvullend pensioen berekenen

Mijnzzp.nl