Team Mijnzzp

Winst uit onderneming

Als ondernemer is het natuurlijk de bedoeling om zoveel mogelijk winst te maken. Aan de andere kant is het ook prettig als je zo weinig mogelijk inkomstenbelasting hoeft te betalen als zzp'er. Het einde van het jaar komt straks in zicht en dan zijn er wat dat betreft nog mogelijkheden om de winst omlaag te brengen. Dat biedt voor zzp'ers die een relatief laag inkomen hebben zelfs nog meer voordelen. Bijvoorbeeld als het gaat om het recht op toeslagen, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag.

Winst verlagen: extra kosten maken

Zo tegen het einde van het jaar is het nog handig om extra kosten te maken als deze toch op de planning staan. Zo haal je een investering naar voren om deze dit jaar nog als zakelijke kosten in mindering te brengen op de winst uit onderneming. Doe je meerdere investeringen dan is het ook nog mogelijk om net over de drempel te komen om van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek te profiteren.

Inkomsten verschuiven naar het nieuwe jaar

Een van de mogelijkheden om de winst van een kalenderjaar naar beneden te brengen, is door inkomsten naar een volgend jaar te verplaatsen. Bijvoorbeeld door een factuur niet in december te versturen, maar in januari. Dat is onder meer een optie door de werkzaamheden in december in het begin van januari af te ronden. Normaal gesproken is het namelijk zo dat je verrichte werkzaamheden in december nog tot datzelfde boekjaar dient te rekenen.

Beperk risico’s

Een andere optie om de winst uit onderneming omlaag te brengen, is door voor jezelf risico’s te beperken. Denk daarbij maar eens aan het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering om in inkomenszekerheid te voorzien. De premie daarvoor is aftrekbaar als zakelijke kosten en dat geldt eveneens voor andersoortige verzekeringen.

Bijvoorbeeld als het gaat om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of om het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Mocht je deze verzekeringen nog niet hebben, dan is het altijd slim om te kijken welke op jou van toepassing zijn. Kies dan voor het vooruitbetalen van de premie per jaar, zodat deze aftrekbaar is. Het is ook mogelijk om van een fiscale oudedagsreserve gebruik te maken om het inkomen naar beneden te brengen.

AdministratieEr zijn verschillende manieren om de winst te verlagen. Het maken van zakelijke kosten kan natuurlijk op diverse manieren.

In sommige gevallen is het wel raadzaam om gebruik te maken van een fiscalist.

Lees ook ons artikel: Fiscaal gunstige investeringen doen

Mijnzzp.nl