Team Mijnzzp

Zonnepanelen

Er zijn verschillende investeringen voor je bedrijf die als fiscaal gunstig te zien zijn. Je dient wel ondernemer voor de inkomstenbelasting te zijn om gebruik te maken van de fiscale voordelen. Er zijn meerdere interessante fiscale regelingen waarvan zzp'ers gebruik kunnen maken. Afhankelijk van de persoonlijke situatie kunnen de regelingen wel per ondernemer verschillen. De regels zijn wel voor alle ondernemers hetzelfde. Een van de fiscaal gunstige investeringen heeft betrekking op de kleinschaligheidsaftrek waar je als zzp'er redelijk snel voor in aanmerking kan komen.

Inhoudsopgave
Wat is de kleinschaligheidsaftrek?
28% aftrek van investering
Energiebesparende en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen

Wat is de kleinschaligheidsaftrek?

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is toe te passen als je per aangeschaft bedrijfsmiddel minimaal 450 euro uitgeeft. In het volledige boekjaar dient het totale bedrag dan uit te komen boven 2.400 euro. De kleinschaligheidsaftrek ofwel KIA is in mindering te brengen op je winst uit onderneming. Hoe hoog het bedrag is, hangt af van het totale bedrag dat je in het betreffende boekjaar hebt geïnvesteerd. Kijk bij het doen van de inkomstenbelasting voor 2020 of je meerdere investeringen hebt gedaan van minimaal 450 euro en het totaalbedrag te boven komt.

28% aftrek van investering

Bij een totale investering vanaf 2.401,- tot en met 58.238 euro mag je voor het afgelopen jaar 28% van de investering aftrekken. Zo is het ook verstandig om in 2021 te kijken of je de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek kan toepassen. Door vlak voor het einde van dit jaar te kijken of je de norm hebt behaald. Mocht je daar net wat vandaan zitten dan is het wellicht verstandig om voor het verstrijken van het jaar nog een kleine investering te doen. In 2021 mag je 28% van het investeringsbedrag aftrekken voor een investering van 2.401 tot 59.170 euro. Voor hogere bedragen gelden andere bedragen en/of percentages.

Energiebesparende en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen

Er zijn op meer manieren fiscaal gunstige investeringen te doen, zoals met de aanschaf van energiebesparende bedrijfsmiddelen. In dat geval is mogelijk de Energie-investeringsaftrek van toepassing. Bij het kopen van een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel kan wellicht ook de Milieu-investeringsaftrek van toepassing zijn. Daarnaast zijn er mogelijk Willekeurige afschrijving milieu-investeringen van toepassing.

Check altijd de actuele regelgeving bij de Belastingdienst om optimaal te profiteren van fiscaal gunstige investeringen. Uiteraard is het ook mogelijk om gemaakte bedrijfskosten of zakelijke kosten af te trekken. Let daarbij op de termijn van afschrijving indien een bedrijfsmiddel boven de 450 euro uitkomt.

Ondernemer aan het werkAls ondernemer is het slim om gebruik te maken van een boekhoudpakket. Hiermee kun je verschillende financiële berekeningen maken.

Lees ook ons artikel: Gemiddelde boekhoudkundige rentabiliteit berekenen

Mijnzzp.nl