Team Mijnzzp

Omzetcijfers

Het is altijd fijn als je met je eigen bedrijf ziet dat het geld binnenstroomt. Tot het moment dat je merkt dat het gat tussen de winst en omzet groter is dan je dacht. Je wilt natuurlijk een grote omzet bereiken en ook een grote winst boeken. Als de omzet gigantisch is, maar de winst is beperkt, laat je geld liggen. Dat leidt mogelijk zelfs tot een negatieve cashflow en dat wil je het liefst voorkomen. Als ondernemer is het belangrijk om goed te waken over de cashflow van het bedrijf. Ontdek daarom hier de valkuilen.

1. Kostprijs niet goed berekenen

Het berekenen van de kostprijs van een product of van een dienst gaat niet altijd helemaal goed. De verkoopprijs wordt nogal eens afgestemd op een schatting van de kostprijs. Het is echter van groot belang om de kostprijs exact in beeld te krijgen. Vergeet daarom ook niet indirecte kosten mee te nemen in de berekening, zoals wat de software kost om een kassa draaiende te houden. Om tot de juiste kostprijs te kunnen komen moet je ook rekening houden met de overheadkosten.

2. Financiering terugbetalen

Als je een investering doet en daar financiering van buiten je bedrijf voor nodig hebt, kan dat een valkuil zijn. Je betaalt namelijk niet terug vanuit een negatieve cashflow, maar vanuit een positieve cashflow. Stel nou dat de omzet tijdens de terugverdienperiode groot is, maar de winst valt tegen door de rente. In dat geval is het belangrijk om een goede inschatting te maken van de cashflow. Daarom is het ideaal om een investeringsbegroting te maken net als een liquiditeitsbegroting en exploitatiebegroting.

3. Foutmarge beperken

Uiteraard is het streven om meer omzet te boeken net als voor een hogere winst te gaan. Het is echter ook belangrijk om de werkdruk niet enorm te laten toenemen. Dat is vaak een valkuil als de focus te veel is gericht op een hogere omzet. Een toenemende werkdruk kan namelijk leiden tot een toenemende foutmarge.

Denk maar aan een verzending die door de werkdruk verkeerd gaat of dat een product beschadigd raakt. Dat leidt op den duur tot klanten die minder tevreden zijn en daardoor bestaat de kans dat de groei van de omzet stopt en het gat met de winst weer groter wordt. Houd dus rekening met de werkdruk om foutmarges te beperken.

Mijnzzp.nl