Team Mijnzzp

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

De hoge kosten van een zzp arbeidsongeschiktheidsverzekering houden menig ondernemer tegen om er een af te sluiten. Het is voor veel zzp'ers ook een grote maandelijkse uitgave als je het sec bekijkt. Toch zijn er manieren om voor jezelf als ondernemer een zzp arbeidsongeschiktheidsverzekering wel betaalbaar te maken. Vooral als je weet hoe daar op een slimme manier mee om te gaan. Bovendien is het verstandig je alvast voor te bereiden op de toekomst, waarin volgens plan een AOV voor ondernemers door de overheid verplicht wordt gesteld. Dat duurt overigens nog wel even tot 2024, maar in de periode tot dan kan je ook ziek worden of een ongeval krijgen met arbeidsongeschiktheid tot gevolg.

Inhoudsopgave
De premie van een AOV is fiscaal aftrekbaar
Bepaal wat je wilt
Bereken de AOV-premie door

De premie van een AOV is fiscaal aftrekbaar

De premie voor een AOV zzp is doorgaans hoog, waarbij je zo 200 of zelfs 300 euro of meer per maand moet aftikken. Dat bedrag wordt in feite lager als je gebruikmaakt van de mogelijkheid om de betaalde premie fiscaal aftrekbaar te maken. De premies zijn dus in mindering te brengen op de winst uit onderneming. Dan valt het totaalbedrag uiteindelijk wel weer wat mee.

Bepaal wat je wilt

Je betaalt altijd geld voor een AOV zzp, maar hoe hoog de premie uiteindelijk wordt, is onder meer van je eigen keuzes afhankelijk. Zo heb je onder meer de mogelijkheid om rekening te houden met de hoogte van het eigen risico. Ook de wachttijd heeft invloed op de premie net als de eindleeftijd.

Als je het lastig vindt om te bepalen wat je nodig hebt dan is het aan te raden je financiële situatie even in kaart te brengen. Wat heb je nodig om normaal te leven als je tijdelijk niet meer kan werken door ziekte of arbeidsongeschiktheid? Heb je een partner en kan die de inkomensterugval opvangen of sta je er alleen voor?

Bereken de AOV-premie door

Er is nog een manier om een zzp arbeidsongeschiktheidsverzekering betaalbaar te maken. Dat is het doorberekenen van de extra kosten in je eigen uurtarief. Deel daarvoor de premie door het totaal aantal uren dat je maandelijks declareert en je ziet hoeveel je per uur meer dient te rekenen.

Online boekhoudprogramma gebruiken

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Als zzp'er is het belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier op te zetten. De meeste zzp'ers doen dit door middel van online boekhouden. Dit werkt tegenwoordig vrij eenvoudig.

Mijnzzp.nl