Team Mijnzzp

Pensioen

Sta je er weleens bij stil hoe jouw leven eruitziet na je pensioen? Eindelijk meer tijd voor hobby’s, reizen, uitstapjes, …. Dan is het wel belangrijk dat je je financiële zaakjes op orde hebt. Weet je waar je recht op hebt als je na een carrière als zzp’er de pensioengerechtigde leeftijd bereikt? Is dat wel voldoende? Het is een goed idee om nu al regelingen te treffen, zodat je straks optimaal van je welverdiende pensioen kunt genieten. Het is als zzp'er erg belangrijk om vroegtijdig na te denken over je pensioen. We geven je hier enkele tips om als zzp’er pensioen op te bouwen.

Heb ik als zzp’er recht op pensioen?

Iedereen die vanaf zijn 15de tot aan zijn 67e levensjaar in Nederland heeft gewoond heeft recht op een AOW-uitkering (Algemene Ouderdomswet). Deze wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank. Dit is echter een basispensioen, dat mogelijk niet op het inkomensniveau is dat je gewend bent. Kun je dan nog wel je rekeningen betalen én genieten van een onbezorgde oude dag? Dat is mogelijk een ander verhaal. Dit kun je oplossen door op andere manieren extra pensioen op te bouwen. Op tijd beginnen is heel belangrijk!

Collectieve pensioenregelingen voor zzp’ers

Wist je dat er collectieve pensioenregelingen bestaan voor zzp’ers? Verdiep je eens in de FOR. Deze afkorting staat voor de ‘Fiscale Oudedagsreserve’. Je kunt hier vrijwillig aan meedoen. Het betekent dat je een gedeelte van je winst apart zet voor je pensioen. Je mag dit bedrag op een rekening zetten, maar je mag het ook investeren in je zaak, zonder dat je hier op dit moment belasting over hoeft te betalen. Is deze regeling interessant voor jou, dan is het noodzakelijk dat je door de Belastingdienst wordt aangezien als ondernemer, dat je voldoet aan het urencriterium en dat je aan het begin van het jaar nog niet binnen de AOW-leeftijd valt.

Je zzp pensioen aanvullen via banksparen

Een van de mogelijkheden om als zzp’er je pensioen aan te vullen, is via banksparen. Dit kun je doen door bij de bank geld in te leggen en daarover rendement te behalen. Je kunt bijvoorbeeld tot aan of zelfs tot voorbij je pensioengerechtigde leeftijd pensioen opbouwen. Dit kun je dan gebruiken om je AOW-uitkering aan te vullen. Na de einddatum van het banksparen, wordt het bedrag dat je hebt opgebouwd omgezet in een uitkeringsproduct. Je ontvangt dan periodiek het tegoed dat je hebt opgebouwd. Andere mogelijkheden om extra pensioen op te bouwen, zijn via een lijfrenteverzekering of een koopsompolis. Deze twee opties vallen allebei onder de levensverzekeringen.

Vrijwillige voortzetting van de pensioenopbouw

Sta je op het punt om je baan bij een werkgever op te zeggen om zzp’er te worden? Dan is het soms mogelijk om de pensioenregeling bij je werkgever vrijwillig over te nemen. Dit wordt ook wel ‘vrijwillige voortzetting van de pensioenopbouw’ genoemd. Of deze mogelijkheid in jouw situatie een optie is, is opgenomen in het pensioenreglement. Neem eens contact op met het pensioenfonds en vraag of dit op jou van toepassing is. Deze vrijwillige voortzetting is vervolgens maximaal tien jaar fiscaal aftrekbaar.

Kantoor zzp

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Als zzp'er is het belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier op te zetten. De meeste zzp'ers doen dit door middel van boekhoudsoftware. Dit werkt tegenwoordig vrij eenvoudig.

Lees ook: Wetsvoorstel voor pensioenakkoord: verplichte AOV voor zzp-er

Mijnzzp.nl