Team Mijnzzp

Vakantie

Voor de meeste werknemers geldt dat ze in de maanden mei of juni hun vakantiegeld ontvangen. Voor zelfstandige ondernemers geldt uiteraard dat ze daar geen recht op hebben. Als zzp'er ben je dan ook genoodzaakt om zelf te sparen voor die welverdiende vakantie. Hoe is dit bij de meeste zzp'ers precies geregeld en is het voor hen wel zomaar mogelijk om te sparen voor hun vakantie? Wij zochten het voor je uit en hebben onze bevindingen in dit artikel op een rijtje gezet.

Inhoudsopgave
Vakantiegeld als zzp'er
Waarom vakantie steeds minder belangrijk is voor zzp'ers
Zorg voor een periodiek spaarplan!

Vakantiegeld als zzp'er

Voor het merendeel van de (startende) zzp'ers geldt dat vakantiegeld niet meteen iets is waar ze van wakker liggen. Voor de gemiddelde zzp'er geldt dan ook dat hij of zij wel iets anders aan het hoofd heeft. Denk hierbij niet alleen aan belastingen, maar ook aan sparen voor het pensioen, het opbouwen van een financiële buffer voor ziekte, etc. Ongeveer 60 procent van de zzp'ers die tegenwoordig actief zijn zouden er niet aan denken om een stukje van hun inkomsten opzij te zetten om op vakantie te kunnen gaan.

De meeste startende zzp'ers hebben niet de financiële middelen voorhanden om wat extra's opzij te zetten buiten de normale bedragen die ze al sparen. Naarmate je langer bezig bent kan er daar uiteraard verandering in komen. In dat geval kan er een soort van winstpotje worden aangelegd. Het gaat hierbij om een potje waar steevast een bepaald percentage van de winst heen wordt gestuurd. Dat potje wordt dan gebruikt door de zzp'er om even te kunnen ontspannen. De boog kan namelijk niet altijd gespannen staan...

Waarom vakantie steeds minder belangrijk is voor zzp'ers

Dat 60 procent van de zzp'ers er niet voor kiest om een speciaal potje aan te leggen voor hun vakantie is ook het gevolg van het inkomstenverlies dat men lijdt. Wanneer werknemers op vakantie gaan maakt dat voor hun loon op zich niet zoveel uit. Op het ogenblik dat een zzp'er er voor kiest om er even tussenuit te knijpen wordt dat natuurlijk een compleet ander verhaal.

Voor hen geldt namelijk dat op vakantie gaan ook betekent geen inkomsten hebben. Bovendien wordt er ook nog eens extra geld uitgegeven. Eigenlijk is er dus twee keer sprake van verlies. In het bijzonder voor startende zzp'ers geldt dat hiervoor geen financiële marge beschikbaar is.

Zorg voor een periodiek spaarplan!

Als zzp'er heb je sowieso een druk leven. Dit zorgt er in de praktijk ook niet zelden voor dat je bijvoorbeeld minder tijd hebt voor je gezin dan dat geldt voor een doorsnee werknemer. De behoeften aan vakantie kan bij een zzp’er dan ook zomaar nog groter zijn als bij iemand die gewoon in loondienst werkt.

Wil jij toch op een bepaalde manier vakantiegeld gaan sparen? Dan is dat perfect mogelijk. Het beste wat je op dit vlak kan doen is het opzetten van een periodiek spaarplan. Dit betekent concreet dat er maandelijks een (vast) percentage van de winst (niet van de omzet) opzij wordt gezet voor een vakantie. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee. Niet alleen zal de impact van je vakantie op de financiële situatie van je bedrijf binnen de perken blijven, daarnaast spaar je op het tempo van je inkomsten of winsten. Zo kan ook jij als zzp’er weldra genieten van een heerlijke vakantie!

Boekhouding doenHet is slim om gebruik te maken van online boekhouden. Hiermee kun je eventueel ook tijdens de vakantie aan de administratie werken.

Er zijn veel zelfstandig ondernemers die hiervan gebruikmaken.

Mijnzzp.nl