Team Mijnzzp

Man aan het werk

Het is vaak een hele stap om een eigen bedrijf als zzp'er te beginnen. Zo moet je eerst alles uitzoeken wat met het starten van een eigen bedrijf te maken heeft. Ook moet je op zoek naar klanten of naar je doelgroep om een goede start te maken. Er zijn natuurlijk altijd succesverhalen, maar er is ook een andere kant waar je mee te maken kan krijgen. Bijvoorbeeld met financiële valkuilen om rekening mee te houden en vooral om deze te vermijden. Er zijn redelijk veel zzp'ers die het werken als zelfstandig ondernemer onderschatten.

1. Geen reservering voor de belastingen

Een van de valkuilen is vergeten geld opzij te leggen voor de belastingen. Het is mooi als de betalingen binnenstromen, maar niet al het geld is van jou. Zo heb je rekening te houden met de af te dragen btw en met de te betalen inkomstenbelasting. Daarom is het belangrijk om elke maand een deel van de betalingen te reserveren.

2. Boekhouding niet goed bijhouden

De boekhouding vormt als het ware de kern van je bedrijf. Als je de administratie niet goed bijhoudt, is de kans groot dat je geld laat liggen. Bijvoorbeeld omdat je vergeet zakelijke kosten te boeken die de winst uit onderneming verlagen. Denk je dat het beter is om de administratie uit te besteden, doe dat dan vanaf het begin en overleg met de boekhouder wat je eventueel zelf doet.

3. Uurtarief te laag vaststellen

Het is begrijpelijk dat je vanaf het eerste moment aan het werk wilt en je daarom je uurtarief te laag vaststelt. Bijvoorbeeld als zzp schilder of als zzp stukadoor, maar ook als kapster heb je rekening te houden met een tarief. Je moet ook denken aan indirecte uren die je niet rechtstreeks aan de uitvoering van je werk besteedt, zoals mailtjes beantwoorden en offertes opstellen. Het is erg belangrijk om het juiste uurtarief te hanteren als zzp'er.

Hoe bepaal ik mijn zzp uurtarief:

4. Pensioen en inkomensvangnet vergeten

Het komt vaak voor dat starters niet aan de verre toekomst denken, zoals aan het pensioen. Ook het regelen van een inkomensvangnet bij arbeidsongeschiktheid is vaak niet direct aan de orde. Dat is ook een van de financiële valkuilen waar je als zzp'er beducht op dient te zijn. Er zijn veel zzp'ers die niet goed nadenken over mogelijke vervelende situaties. Het is dan ook belangrijk om een buffer op te bouwen.

Administratie doenHet is als zzp'er aan alle kanten slim om gebruik te maken van een boekhoudprogramma.

Door middel van online boekhouden kun je de financiën veel beter beheren.

Lees ook: Voorkom financiële problemen met vroegsignalering

Mijnzzp.nl