Team Mijnzzp

Zzp aan het werk

Je hebt als zzp'er doorgaans een wisselend inkomen en bovendien geen recht op werknemersuitkeringen indien zich bepaalde situaties voordoen. Daarom is het belangrijk om als zzp'er een financiële buffer op te bouwen. Bijvoorbeeld om voldoende geld achter de hand te hebben als het even wat minder succesvol gaat met je bedrijf. Of als je tijdelijk uitvalt door ziekte en je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten. Als je die wel hebt, geldt er bovendien vaak een wachtperiode voordat je geld ontvangt.

Drie maandinkomens als buffer

Het is aan te raden om als zzp'er een buffer op te bouwen, die gelijk staan aan gemiddeld drie maandinkomens. Deze buffer is dan specifiek bedoeld om in de vaste lasten en in je levensonderhoud te voorzien. Als je inkomen dan tijdelijk of voor langere tijd helemaal wegvalt dan heb je in elk geval geld achter de hand voor drie maanden. Het is als zzp'er erg belangrijk om voldoende te sparen. Dit kan veel financiële stress voorkomen.

Seizoensafhankelijkheid: grotere buffer

Heb je als zzp'er een bedrijf met werkzaamheden die van het seizoen afhankelijk zijn dan is het aan te raden om een grotere buffer op te bouwen. Als hovenier heb je in de winter doorgaans minder werk net als buitenschilders. Het is daarom verstandig om tijdens de seizoenen, waarin je veel werkt geld opzij te leggen om de periode met minder inkomsten te overbruggen.

Buffer voor vakantiegeld

Het is ook als zzp'er belangrijk om gedurende het jaar periodes van rust te nemen. Als je een aantal weken met vakantie gaat, betekent dat vaak je geen inkomsten uit je bedrijf krijgt. Daarom is het aan te raden om ook een buffer op te bouwen in de vorm van vakantiegeld dat je aan jezelf uitbetaalt als je vakantie neemt.

Sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Naast het opbouwen van een buffer om weggevallen inkomen op te vangen, is het wel aan te raden om een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp af te sluiten. Het kan gebeuren dat je met langdurige arbeidsongeschiktheid te maken krijgt. In dat geval is een opgebouwde buffer van drie maanden of misschien wel zes maanden niet toereikend om de volledige periode van arbeidsongeschiktheid op te vangen. Een AOV biedt in dat geval wel uitkomst.

Rekeningen

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Maak gebruik van een boekhoudprogramma. Hiermee kun je eenvoudig de administratie bijhouden. Dit werkt veel sneller en gaat bijna automatisch.

Mijnzzp.nl