Team Mijnzzp

Stress

Hoewel we al twee jaar onderweg zijn in deze pandemie lijkt het einde nog niet in zicht. Er gaan zelfs geluiden rond dat we een recessie tegemoet gaan. In elk geval kan het je niet ontgaan zijn dat er sprake is van enorme stijgingen van producten, diensten en vooral ook brandstoffen. Onderzoek door de Nederlandse Vereniging van Banken heeft de financiële stress, stresstest ontwikkeld om zo meer inzicht te geven in jouw financiële situatie en hoe om te gaan met mogelijke stress.

Inhoudsopgave
Financiële risico’s beperken
Risico’s financiële stress
Financiële stress beperken
Besparen, verminder stress

Financiële risico’s beperken

Elke ondernemer is zich er bewust van dat er financiële risico’s kleven aan zijn onderneming, zijn handelen en de toekomst. Op dit moment is de toekomst minder stabiel door diverse factoren en dat kan meer risico’s met zich mee brengen. Los van de grotere factoren worden kleine zaken zoals ziekte onderschat. Uit het onderzoek blijkt dat weinig ondernemers een goed inzicht hebben in de risico’s die zij lopen.

Risico’s financiële stress

Los van het feit dat stress op zichzelf niet goed voor je is, brengt financiële stress ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Financiële zorgen brengen een hoog ziekteverzuim met zich mee. Als ondernemer kan dit ernstige gevolgen hebben als je door ziekte geen opdrachten kunt uitvoeren en zo inkomsten misloopt. Het ontstaan van een vicieuze cirkel is snel gemaakt.

Financiële stress beperken

Financiële stress kun je verlagen door zorg te dragen voor informatie en inzichten. Vergeten zaken die stress op kunnen leveren zijn arbeidsongeschiktheid, pensioen en inschattingsfouten bij BTW- en belastingaangiftes. Als ondernemer zijn dit zaken waar je vast weleens over nadenkt, maar een daadwerkelijke inschatting is lastig te maken.

Ondanks dat een inschatting lastig is, kun je wel zorgen voor een financiële buffer. Of het nu gaat om een verzekering tegen de arbeidsongeschiktheid, een maandelijkse storing voor het pensioen of een extra buffer voor de belastingen, het risico is te beperken. Je moet er alleen wel een keer goed voor gaan zitten en dit eigenlijk jaarlijks herzien.

Besparen, verminder stress

Ben je tot de conclusie gekomen dat er meer uitgaven zijn dan inkomsten of dat de onvoorziene omstandigheden niet goed zijn geregeld? Ga dan kijken waar je kunt besparen, en verminder daarmee je stress. Als je duidelijk voor ogen hebt wat je kunt besparen per maand om een buffer op te bouwen of om een schuld weg te werken, dan verminder je daarmee gelijk ook de stress.

Onder besparen valt ook het doen van minder risicovolle uitgaven en investeringen doen. Als je helder hebt dat er ruimte is om een risico te nemen is er natuurlijk geen probleem. Maar ben je tot de conclusie gekomen dat er zaken niet op orde zijn en dat je eigenlijk financiële stress hebt, dan is het misschien verstandig om die ene uitgave of investering even uit te stellen.

Als je er zelf niet uit komt, kun je zowel privé als zakelijk een derde partij inschakelen om met je mee te kijken waar de mogelijkheden zitten. Dat kan zowel zijn op het gebied van het besparen op je uitgaven, maar mogelijk ook op het opbouwen van een buffer, een verzekering of het opbouwen van een pensioenpot voor later.

Ondernemer aan de boekhoudingHet is belangrijk om financiële stress te voorkomen. Maak daarom gebruik van een goed online boekhoudpakket.

Hiermee krijg je veel beter inzicht met betrekking tot de financiële situatie van de onderneming.

Mijnzzp.nl