Team Mijnzzp

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het is op dit moment niet verplicht voor zzp'ers om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Als je als zelfstandig ondernemer een arbeidsongeschiktheidsverzekering wil afsluiten, gaat dat niet altijd zo gemakkelijk als je denkt. Bovendien is het nog maar de vraag of de verzekeraar bij een ziekte of aandoening daadwerkelijk overgaat tot uitkering. Dat hangt namelijk onder meer af van je medische voorgeschiedenis, waarbij je mogelijk onbewust informatie achterwege hebt gelaten.

Risico-inschatting

Het Verbond van Verzekeraars heeft laten weten dat verzekeraars een risico-inschatting maken op het moment dat er een aanvraag voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering komt. Overigens heeft het Verbond van Verzekeraars deze reactie gegeven aan Radar in het kader van een uitzending over dit onderwerp. Het is verder zo dat verzekeraars eigen invulling geven aan de risico-inschatting en het kan voor ondernemers lonend zijn om bij meerdere partijen offertes aan te vragen.

Medische factoren en aard van werkzaamheden

Bij het aanvragen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn er uiteraard medische factoren die invloed hebben op de risico-inschatting. Ook het type werkzaamheden dat een zzp'er verricht speelt daarbij een rol. Werken in de bouw levert bijvoorbeeld een hoger risico op dan wanneer het een zzp'er betreft die in een kantoor als webdesigner werkt. Aan de hand van de medische factoren en type werkzaamheden stelt een verzekeraar het risico vast van mogelijke arbeidsongeschiktheid.

Hoogte van de premie en beperking dekking

Als je als zzp'er een medisch verleden hebt en ook nog werk doet dat als meer risicovol te beschouwen is dan kan het lastig zijn om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Het is wel mogelijk, maar dan betaal je bijvoorbeeld een torenhoge premie of je krijgt te maken met uitsluitingen op de dekking van de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ben je in je jeugd een keer naar een psycholoog geweest dan is de kans aanwezig dat de dekking wordt beperkt en psychische problemen bijvoorbeeld uitgesloten worden.

Kom je in een burn-out terecht en heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering dan pluist de verzekeraar je medisch verleden helemaal uit. Komt daaruit iets naar voren dat je niet hebt opgegeven bij de aanvraag dan kan het maar zo zijn dat je geen uitkering krijgt.

Zzp aan het werkTip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Als zzp'er is het belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier op te zetten. De meeste zzp'ers doen dit door middel van online boekhouden. Dit werkt tegenwoordig vrij eenvoudig.

Mijnzzp.nl