Team Mijnzzp

Zieke vrouw

Elke ondernemer loopt het risico op een ongeluk of kan met een ziekte te maken krijgen. De ene zzp'er loopt daarbij wat meer risico dan een ander. Ziekte of arbeidsongeschiktheid is natuurlijk niet altijd te voorkomen, maar toch zijn er enkele praktische tips die daarbij wel van pas komen. Bovendien is het belangrijk om voor jezelf een plan te maken mocht je toch met arbeidsongeschiktheid te maken krijgen. Het CBS heeft in het verleden onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat 40% van de zelfstandig ondernemers daar geen plan voor heeft.

Inventariseer de risico’s

Het is als eerste belangrijk om de risico’s die je als zzp'er loopt in kaart te brengen. Dat maakt het gemakkelijker om maatregelen te nemen en jezelf tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid te beschermen. Op het moment van arbeidsongeschiktheid merken de meeste ondernemers dat namelijk direct in de portemonnee. Bijvoorbeeld als zzp timmerman bent en alleen werkt of als je als zzp'er in de zorg werkt.

Bekijk wat de opties zijn

Naast het in kaart brengen van de risico’s is het van belang om te kijken welke opties er zijn om jezelf te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid. Het is bekend dat een zzp arbeidsongeschiktheidsverzekering uitkomst biedt, maar er zijn ook zogenoemde broodfondsen, waarbij ondernemers elkaar helpen. Verder zijn er voor startende ondernemers die bij het UVW een uitkering hebben opties om daar een verzekering af te sluiten. Heb je voldoende vermogen achter de hand of verdient je partner genoeg? In dat geval valt daar rekening mee te houden bij het maken van een keuze uit de beschikbare opties.

Zorg voor jezelf als zzp'er

Het is verder belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en een balans te vinden tussen privé en werk. Ondernemers hebben nogal de neiging om veel uren te maken en dat geldt zeker ook voor starters. Werk jezelf niet over de kop, want dat kan een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Zorg voor rust en kies momenten waarop je niet bereikbaar wilt zijn, zoals in de avonden of in de weekenden. Op die manier houd je de balans van werk en privé beter in evenwicht.

zzp

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Als zzp'er is het belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier op te zetten. De meeste zzp'ers doen dit door middel van online boekhouden. Dit werkt tegenwoordig vrij eenvoudig.

Mijnzzp.nl