Team Mijnzzp

Ondernemer aan het werk

Er zijn in Nederland al meer dan twee miljoen ondernemers met een eenmanszaak actief. Zo werken er zzp'ers in allerlei branches, variërend van horeca tot bouw en van vervoer en zorg tot evenementen en cultuur. Elke ondernemer heeft daarbij te maken met ondernemersrisico’s en de belangrijkste komen hier aan bod. Er zijn verschillende risico’s die door de zzp'er zijn te ondervangen, zoals met het afsluiten van verzekeringen. Vanzelfsprekend kunnen zzp'ers met verschillende risico's te maken hebben. Voor alle zzp'ers is het wel belangrijk om je op de juiste manier te verzekeren.

Inhoudsopgave
1. Ziekte en arbeidsongeschiktheid
2. Onbetaalde facturen
3. Conflicten en geschillen
4. Aansprakelijkheid
5. Onvoldoende werk

1. Ziekte en arbeidsongeschiktheid

Ziekte en arbeidsongeschiktheid zijn niet de eerste ondernemersrisico’s waar je aan denkt bij het starten van een onderneming. Toch is het wel verstandig om daar rekening mee te houden. Bijvoorbeeld door een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp af te sluiten of je bij een broodfonds aan te sluiten. Of door een buffer aan te leggen om het wegvallen van een inkomen door ziekte tijdelijk op te vangen.

2. Onbetaalde facturen

Elke zzp'er krijgt wel een keer te maken met een debiteur die de rekening niet betaalt. Een onbetaalde rekening kan echter een ondernemersrisico vormen en zeker als de liquiditeit van je onderneming in gevaar komt. Daarom is het belangrijk een strak debiteurenbeheer te voeren. Er zijn tegenwoordig verschillende bedrijven die kunnen helpen bij het incasseren van openstaande facturen.

3. Conflicten en geschillen

Conflicten en geschillen vormen een ondernemersrisico, maar komen niet alle dagen voor. Toch is het mogelijk dat je in een situatie terechtkomt en dat er een conflict ontstaat. Dat kan een conflict met de gemeente zijn, maar ook een geschil met een particuliere klant of met een zakelijke opdrachtgever. Het is dan handig om een rechtsbijstandverzekering zzp achter de hand te hebben.

4. Aansprakelijkheid

Er zijn allerlei vormen van aansprakelijkheid te onderscheiden, zoals beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid. Zoek uit welke aansprakelijkheid op jou van toepassing is om in aanmerking te komen voor een vergoeding van schade door aansprakelijkheidsstelling.

5. Onvoldoende werk

Een ander ondernemersrisico is dat je onvoldoende werk hebt of te weinig producten verkoopt. In dat geval is het belangrijk om niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar te kijken wat er fout gaat. Kijk ook hoe de concurrenten het doen en zet middelen in om meer opdrachten binnen te slepen. Denk bijvoorbeeld aan een marketingstrategie, maar ook aan het beter vindbaar maken van je website. Ook is het mogelijk om hulp in te schakelen voor het krijgen van meer opdrachten. Denk bijvoorbeeld aan het uitbesteden van de acquisitie.

Administratie regelen

Boekhouden en factureren op een manier die je begrijpt? Maak het jezelf gemakkelijk als zzp'er!

Maak gebruik van een boekhoudprogramma speciaal gemaakt voor zzp'ers.

Mijnzzp.nl