Team Mijnzzp

Rechtsbijstandverzekering

Als zzp'er kan het verstandig zijn om een zakelijke rechtsbijstandverzekering af te sluiten om je in te dekken tegen juridische kosten en advies. Maak je momenteel gebruik van een privé-rechtsbijstandverzekering, dan is het in ieder geval goed om te weten dat je deze meestal niet kunt gebruiken voor zakelijke geschillen. Wanneer je een rechtsbijstandverzekering wenst af te sluiten, moet dit dus een zakelijke verzekering betreffen.

Inhoudsopgave
Wel of niet een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten?
Ik heb al een AVB verzekering
Waarom een zzp rechtbijstandsverzekering afsluiten?
Wat kost een zakelijke rechtsbijstandverzekering zzp?
Juridische problemen voorkomen als zzp'er
Laat contracten eerst controleren door een jurist

Wel of niet een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten?

Vanzelfsprekend zal het niet voor alle zzp'ers even belangrijk zijn om een zakelijke rechtsbijstandverzekering af te sluiten, maar alle ondernemers kunnen te maken krijgen met aansprakelijkheid, beroepsfout, conflict, bedrijfsschade of bijvoorbeeld opdrachtgevers die een rekening niet betalen. In dit soort situaties moet je vaak gebruikmaken van externe hulp, zoals van een jurist, en juridische hulp kan kostbaar zijn. Het is dus belangrijk om goed na te denken over het wel of niet afsluiten van een verzekering.

Ik heb al een AVB verzekering

De meeste ondernemers maken gebruik van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering om zich in te dekken tegen schade, maar een AVB verzekering houdt niet automatisch in dat je ook gedekt bent voor rechtsbijstand. Het is dus belangrijk om te beseffen dat wanneer je gebruikmaakt van een AVB verzekering, je alsnog te maken kunt krijgen met bijkomende juridische kosten. Denk bijvoorbeeld aan het verhalen van zakelijke schade aan een bedrijfsauto of werkmateriaal. Alleen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan dus niet voldoende zijn als zzp'er.

Waarom een zzp rechtbijstandsverzekering afsluiten?

Als zzp'er kun je op veel manieren te maken krijgen met mogelijke geschillen en conflicten. Om jezelf in te dekken tegen hoge kosten, is het zeer verstandig om je te verzekeren. Afhankelijk van de situatie kan het bijvoorbeeld nodig zijn om een jurist of advocaat in te schakelen, en dit is meestal kostbaar. Zelfs het innen van openstaande facturen kan al behoorlijk kostbaar worden wanneer je je gelijk moet halen in de rechtbank. Zonder rechtsbijstandverzekering zul je de proceskosten en andere kosten zelf moeten bekostigen.

Wat kost een zakelijke rechtsbijstandverzekering zzp?

Er zijn verschillende verzekeraars die zich richten op zzp'ers en over het algemeen bieden ze een voordelige rechtsbijstandverzekering aan. Meestal ben je niet meer kwijt dan tussen de 40 en 50 euro per maand. De maandelijkse kosten zijn echter afhankelijk van de rechtsvorm, de omzet, de branche en het aantal werknemers. Het is dus verstandig om meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken wanneer je een zakelijke rechtsbijstandverzekering gaat afsluiten.

Juridische problemen voorkomen als zzp'er

Het is belangrijk voor ondernemers om juridische valkuilen te vermijden. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van algemene voorwaarden om mogelijke geschillen te voorkomen. Het gebruik van algemene voorwaarden is niet verplicht, maar wel raadzaam. Een andere maatregel die je relatief eenvoudig kunt uitvoeren om mogelijke problemen te voorkomen, is het controleren van nieuwe opdrachtgevers. Zoek bijvoorbeeld online naar mogelijke betalingsproblemen waarmee andere ondernemers eerder te maken hebben gehad. Bovendien kan het bij grotere opdrachten ook van belang zijn om op de tekenbevoegdheid te letten. Probeer in ieder geval alle gemaakte afspraken schriftelijk vast te leggen.

Laat contracten eerst controleren door een jurist

Wanneer je gebruikmaakt van een zakelijke rechtsbijstandverzekering, is het vaak ook mogelijk om contracten te laten controleren. Denk bijvoorbeeld aan het laten controleren van de leveringsvoorwaarden om vooraf duidelijkheid te verkrijgen. Binnen de leveringsvoorwaarden kun je bijvoorbeeld opnemen wie het transport moet betalen, wat de levertijd is, wat de betalingsvoorwaarden zijn en wie het transport moet verzekeren. Wanneer je gebruik gaat maken van leveringsvoorwaarden, is het erg belangrijk om het contract waterdicht te maken, zodat iedereen op de hoogte is van de spelregels. Een verzekeraar kan hierbij vaak helpen wanneer je gebruikmaakt van een zakelijke RBV.

Mijnzzp.nl