Team Mijnzzp

Handtekening

Het is als ondernemer in het zakendoen belangrijk om zekerheid te krijgen over de tekenbevoegdheid van zakenpartners waarmee je wilt samenwerken. Het is namelijk niet zo dat iedereen die een bedrijf vertegenwoordigd tekenbevoegdheid heeft. Je kan beter vooraf checken of er sprake is van tekenbevoegdheid voordat je in zee gaat met een partij en je later nergens op kan beroepen omdat de bevoegdheid ontbrak. De overeenkomst kan dan namelijk ongeldig zijn.

Inhoudsopgave
Tekenbevoegdheid eenmanszaak
Controle in Handelsregister
Beperkt bevoegd

Tekenbevoegdheid eenmanszaak

Ben je van plan om zaken te doen met een zzp'er? In dat geval hoef je de tekenbevoegdheid niet te controleren, want een zzp'er beschikt namelijk automatisch over tekenbevoegdheid. Dit is eveneens van toepassing als het gaat om bestuurders van rechtspersonen net als om personenvennootschappen.

Deze vormen voorzien echter ook in de mogelijkheid om tekenbevoegdheid aan andere personen toe te kennen, zoals aan een werknemer of aan een familielid. Deze krijgen daarmee het recht en de bevoegdheid om bepaalde overeenkomsten of papieren te ondertekenen.

Controle in Handelsregister

In het Handelsregister van de Kamer van Koophandel is belangrijke informatie opgenomen over alle bedrijven in Nederland net als over de tekenbevoegdheid. Je kan in het uittreksel Handelsregister van een onderneming zien aan wie er tekenbevoegdheid is toegekend. Mocht er sprake zijn van beperkende bevoegdheden dan staat dit erbij vermeld. Bijvoorbeeld als bij een vof een vennoot beperkt is in de tekenbevoegdheid. Bij het zakendoen met het buitenland heb je weinig aan het Handelsregister, maar dan is het aan te raden om buitenlandse registers te raadplegen.

Beperkt bevoegd

Kom je tijdens de controle in het Handelsregister tegen dat er een beperkte bevoegdheid is toegekend? Indien een persoon niet bevoegd is om de handtekening onder een overeenkomst te zetten dan heb je daar duidelijkheid over. Wellicht dat bijvoorbeeld beide vennoten van een vof in een dergelijk geval de handtekening dienen te zetten om de overeenkomst rechtsgeldig te laten zijn.

Overigens kan je ook te maken krijgen met een persoon die een volmacht heeft gekregen van een bedrijf. Het is dan eveneens aan te raden om te checken in het Handelsregister of de betreffende persoon die zegt over een volmacht te beschikken daadwerkelijk tekenbevoegdheid heeft.

Administratie en boekhouding

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Als zzp'er is het belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier op te zetten. De meeste zzp'ers doen dit door middel van boekhoudsoftware. Dit werkt tegenwoordig vrij eenvoudig.

Mijnzzp.nl