Team Mijnzzp

Juridische valkuilen

Het is mooi als je bedrijf goed loopt of als je als zzp'er voortvarend van start gaat met je onderneming. Er zijn echter altijd zaken die roet in het eten kunnen gooien en je bedrijf tot stilstand doen laten komen. Bijvoorbeeld als facturen maar niet betaald worden of als je een conflict krijgt met een opdrachtgever. Het is daarom belangrijk om te weten wat er mis kan gaan, zodat je in elk geval onderstaande juridische valkuilen als zzp'er kan voorkomen.

Inhoudsopgave
Geen algemene voorwaarden
Geen contract op schrift
Geen kijk op debiteuren
Boekhouding niet op orde

Geen algemene voorwaarden

Een van de basiselementen om te voorkomen dat er onduidelijkheden ontstaan tussen jouw bedrijf en de klant, leverancier of opdrachtgever, is het hebben van algemene voorwaarden. In de algemene voorwaarden zijn verschillende rechten en plichten op te nemen. Daarmee schep je duidelijkheid. Zo is het ook mogelijk om de aansprakelijkheid te beperken.

Geen contract op schrift

Ga je een overeenkomst aan om een opdracht uit te voeren of een dienst te verlenen? Het komt nog maar al te vaak voor dat ondernemers mondeling tot overeenstemming komen. Wat gebeurt er dan als een conflict ontstaat? Dan is het onduidelijk wat er is overeengekomen. Een mondelinge overeenkomst is weliswaar rechtsgeldig, maar het is voor alle partijen beter als de voorwaarden vastgelegd worden. Bevestig bijvoorbeeld een telefonisch gemaakte afspraak via de mail.

Geen kijk op debiteuren

Nadat de facturen zijn verstuurd, denk je dat de betaling wel binnenkomt op je rekening. Dat is vaak ook zo, maar niet altijd. Er zijn altijd wel facturen die niet op tijd betaald worden en dan is het raadzaam om snel te reageren. Stuur er een herinnering achteraan en daarna een aanmaning om vervolgens het incassotraject te starten. Vergeet ook niet dat je in de algemene voorwaarden de betalingstermijn kan opnemen en dat je incassokosten daarin benoemd.

Boekhouding niet op orde

Je bent als ondernemer verplicht om dat wat er binnenkomt en uitgaat in je bedrijf op te nemen in de administratie. Een van de valkuilen van zzp'ers is dat de boekhouding niet op orde is. Maak dus iedere maand tijd vrij voor de boekhouding of kies voor uitbesteding aan een boekhouder die dat voor je doet.

Ondernemer aan de boekhouding

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Als zzp'er is het belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier op te zetten. De meeste zzp'ers doen dit door middel van boekhoudsoftware. Dit werkt tegenwoordig vrij eenvoudig.

Mijnzzp.nl