Team Mijnzzp

Administratie zzp

Start je een bedrijf als zzp'er dan is het nodig om een administratie bij te houden. Je kan ook alles aan een boekhouder overlaten, maar een zzp administratie is vaak niet eens zo ingewikkeld. Het is alleen wel belangrijk om een goede administratie op te zetten en deze met de nodige discipline bij te houden. Er zijn een aantal onderdelen belangrijk in de administratie die bijvoorbeeld ook in online boekhoudprogramma’s zijn terug te vinden.

Grootboekadministratie

De grootboekadministratie vormt je complete boekhouding en is te zien als een mappen verzameling met daarin alle inkomsten en uitgaven. Hierin zijn onder meer de inkoopfacturen opgenomen net als de verkoopfacturen. Zo is het banksaldo eveneens in de grootboekadministratie opgenomen net als eventuele abonnementen, zoals voor je online boekhoudprogramma.

Debiteuren en crediteuren

Het is heel belangrijk als zzp'er om de administratie bij te houden in het kader van debiteurenbeheer. Daarom houd je per debiteur bij welke bedragen er nog openstaan en doe je dat uiteraard eveneens voor crediteuren. Het is daarbij gemakkelijker om eventueel actie te nemen indien een openstaande factuur bijvoorbeeld niet betaald wordt. Bijvoorbeeld met het sturen van een herinnering.

Inkoop en verkoop

Je maakt facturen als je een dienst hebt verleend of een bon als je een product hebt verkocht. Hierop staan de aantallen en ook de ontvanger. Elke uitgaande factuur krijgt een nummer en met een uniek kenmerk is het mogelijk om het voorraadbeheer bijvoorbeeld gelijk te laten zijn aan het banksaldo. Zo geldt dat natuurlijk ook als je bijvoorbeeld een inkomende factuur hebt betaald. Hierdoor is het boekhouden veel makkelijker.

Online administratieprogramma

Het is niet nodig om als zzp'er helemaal zelf de administratie op te zetten als je gebruikmaakt van een online administratieprogramma. Het handige hiervan is dat alle boekingen automatisch worden verwerkt. Zet je bijvoorbeeld een factuur op betaald dan wordt automatisch het banksaldo in de grootboekadministratie aangepast. Als je de administratie netjes bijhoudt, komen ook de gegevens voor de btw-aangifte netjes in een overzicht te staan. Op die manier is het dus ook heel gemakkelijk om zelf de aangifte voor de btw te verzorgen en hoef je daarvoor geen boekhouder in te schakelen.

Online boekhouden

De boekhouding bijhouden doe je tegenwoordig met een online boekhoudprogramma. Er zijn verschillende boekhoudprogramma's die in de meeste gevallen ook een gratis proefperiode aanbieden, inclusief een gratis opstartservice. Vooral voor startende ondernemers is het belangrijk om meteen goed van start te gaan met de boekhouding. Een gemakkelijk boekhoudprogramma is gebruiksvriendelijk en boekhoudkennis is niet echt nodig.

Het doen van btw-aangifte of het opstellen van de winst- en verliesrekening zijn allemaal werkzaamheden die eenvoudig uit te voeren zijn. De beste boekhoudprogramma's maken ook het opstellen van periodieke facturen mogelijk. Een administratie voeren is voor alle ondernemers wettelijk verplicht. Daarnaast moet je de financiële administratie minimaal 7 jaar bewaren voor de Belastingdienst. Als zzp'er kun je ook een gratis account aanmaken voor de boekhouder of accountant.

Wat is het hét online boekhoudprogramma?

Er zijn meerdere boekhoudprogramma's voor zzp'ers beschikbaar. Voor dienstverlenende zzp'ers en startende zzp'ers is het meest gebruiksvriendelijke boekhoudpakket wellicht nog wel e boekhouden. Het boekhoudpakket van E-boekhouden.nl is een goed boekhoudpakket. Het grote voordeel van e-boekhouden, is dat het boekhoudpakket 15 maanden gratis te gebruiken is voor starters. Met e-boekhouden is het eenvoudig bijhouden van de online boekhouding makkelijk. De slimme software van e-boekhouden werkt eenvoudig en beschikt ook over een gratis helpdesk.

Voordelen van online boekhoudprogramma's

Het grote voordeel voor de zelfstandig ondernemer is tijdsbesparing. Denk alleen al aan het automatisch berekenen van de activa en passiva. Een online boekhoudpakket voorkomt daarnaast fouten. Door middel van een directe koppeling is een automatische bankkoppeling mogelijk. Hierdoor is het online factureren eenvoudig.

Een ander groot voordeel is de overzichtelijke interface en de handige app. Met de app kun je alle losse bonnetjes inscannen en uploaden naar het boekhoudprogramma. Ook het doen van aangifte omzetbelasting bij de Belastingdienst is eenvoudig. De gehele boekhouding zal dus eenvoudiger worden en bespaart een hoop tijd. Ook is een boekhoudprogramma steeds up-to-date met betrekking tot wet- en regelgeving.

Hoe kies je het beste boekhoudprogramma:

Online-administratie bijhouden

Een online boekhoudpakket bestaat in de meeste gevallen uit verschillende modules. Wanneer je bedrijf groeit, kun je dus extra functionaliteiten toevoegen. De meeste boekhoudpakketten voor zzp'ers zijn multifunctioneel en kunnen ook werken met andere programma's. Hierdoor kun je door middel van CRM ook relatiebeheer toepassen. Kleine ondernemers hebben in de meeste gevallen genoeg aan een basispakket.

Hiermee kun je bijvoorbeeld de urenregistratie bijhouden, de rittenadministratie bijhouden, btw-aangifte doen en de jaarrekening opstellen. Ook voor de personeelsadministratie zijn er meestal mogelijkheden. De software is gebruiksvriendelijk en bestaat meestal uit meerdere modules. Dit alles maakt het werken in Excel overbodig. Online boekhoudprogramma's zijn dan ook de toekomst voor alle ondernemers en zzp'ers. Speciaal voor zzp'ers zijn er ook regelmatig interessante acties te vinden.

Voordelen van online-software zijn:

 • Boekhoudsoftware Belastingdienst koppeling mogelijk;
 • Het factureren gaat veel sneller en het factureren is te koppelen met de bank;
 • Boekhoudsoftware kun je laten meegroeien met jouw bedrijf;
 • Een boekhoudprogramma is veilig en is overal te gebruiken;
 • De prijs van een boekhoudprogramma is laag;
 • Het toepassen van de eigen huisstijl voor facturen en offertes is mogelijk;
 • Een goed boekhoudprogramma beschikt over een uitstekende klantenservice;
 • Het boekhouden gaat sneller;
 • Extra modules toevoegen is mogelijk;
 • Boekhoudprogramma's zijn speciaal gemaakt voor zzp'ers;
 • Btw-aangifte doe je eenvoudig online;
 • Toegang voor de boekhouder of accountant is mogelijk;
 • Uitbesteding van de boekhouding is niet meer nodig.

KantoorgebouwZzp'ers kunnen op verschillende manieren met administratie te maken krijgen.

Er is wel een belangrijk verschil tussen de algemene administratie en de financiële administratie. In het laatste geval hebben we het over de boekhouding van de onderneming.

Mijnzzp.nl