Team Mijnzzp

Factuurfinanciering

Factuurfinanciering is een manier om als ondernemer snel aan je geld te komen nadat je facturen hebt verstuurd. Je hoeft niet te wachten tot de betaling van de debiteur binnen is om over het geld te beschikken. De financier waarmee je samenwerkt in het kader van factuurfinanciering betaalt de factuur namelijk aan jou vooruit. Je klanten merken daar niets van, omdat je wel zelf de facturen in je eigen huisstijl en vanuit je bedrijfsnaam verstuurt. Jij beschikt in tussentijd over extra geld in de vorm van een kleine financiering, zodat je cashflow optimaal is.

Inhoudsopgave
Voordelen factuurfinanciering
Kosten factuurfinanciering
Verkoop op rekening

Voordelen factuurfinanciering

Je verkoop de facturen aan een financieringsbedrijf en regelt de inning van de facturen zelf. Het voordeel is dat afnemers dus niet te weten komen dat jij de facturen hebt verkocht en dat de financier de facturen vooruit heeft betaald. Dat heeft tot gevolg dat het werkkapitaal in je bedrijf op orde is en je kan daarbij zelf op korte termijn aan alle betalingsverplichtingen voldoen. Zo heb je genoeg middelen tot je beschikking om bijvoorbeeld de leverancier te betalen of om de voorraad aan te vullen. Als de factuur dan betaald is door een klant draag jij dat weer af aan de financier.

Kosten factuurfinanciering

Er zijn uiteraard kosten verbonden aan factuurfinanciering en daarom is het belangrijk te kijken of het voor jouw bedrijf een geschikte optie is. Er zijn verschillende manieren waarop een financier kosten in rekening kan brengen. Een van de opties is bijvoorbeeld dat je 90% van het factuurbedrag betaald krijgt, maar dat je na ontvangst van de betaling van de debiteur 100% dient over te maken. Vervolgens kan de financiering, de 10% die eerder is ingehouden terug, maar dan wel met in mindering gebrachte kosten en rente.

Verkoop op rekening

Het is niet voor alle bedrijven even interessant om voor factuurfinanciering te kiezen. Factuurfinanciering is onder meer interessant als je bijvoorbeeld aan de zakelijke markt een dienst of product levert. In dat geval is er doorgaans sprake van verkoop op rekening. Mochten de betalingen langer duren dan verwacht dan heb je met factuurfinanciering in elk geval niet snel een tekort aan werkkapitaal.

Boekhouding doenFactuurfinanciering kan voor ondernemers interessant zijn.

Ook zzp'ers kunnen gebruikmaken van deze dienst. Vanzelfsprekend zijn er wel diverse voorwaarden van toepassing. Het is belangrijk om je eerst te verdiepen in de algemene voorwaarden.

Lees ook ons artikel: Spookfactuur ontvangen: wat moet je doen?

Mijnzzp.nl