Team Mijnzzp

Betalingstermijn bedrijven

Ongeveer een derde van alle bedrijven in Nederland ondervindt problemen bij het betalen van leveranciers binnen de betaaltermijn. Dit blijkt uit een onderzoek dat door ICS is uitgevoerd. Er zijn veel voor de hand liggende oplossingen, zoals het treffen van een betalingsregeling met de crediteur. Of door het eigen vermogen van de onderneming aan te spreken om de betaling te voldoen. Het is zelfs zo dat ongeveer 20% van de bedrijven de eigen portemonnee tevoorschijn haalt. Indien deze oplossingen niet beschikbaar zijn, leent zelfs een op de zes ondernemers wel eens geld bij privérelaties.

Inhoudsopgave
Cashflow management
Wat te doen bij weinig cashflow?
Cashflow probleem

Cashflow management

Het is voor zzp'ers en bedrijven in het MKB vaak lastig om cashflow management helemaal op orde te hebben. Dat heeft onder meer te maken met bijvoorbeeld hoge kosten die ineens opdoemen, maar ook wisselende inkomsten zijn daar debet aan. Overigens is het opvallend dat een bankoverschrijving voor facturen nog altijd een populair betaalmiddel is. Ongeveer de helft van de bedrijven maakt daar nog gebruik van. Het is in het kader van debiteurenbeheer aan te raden om het debiteuren gemakkelijker te maken om te betalen. Dat kan bijvoorbeeld door een boekhoudprogramma te gebruiken en facturen met betaling via iDEAL te verzenden. Een kwart van de ondernemers betaalt al via deze weg.

Wat te doen bij weinig cashflow?

Het niet kunnen betalen van facturen heeft vaak ook te maken met uitstaande facturen waarvan de betaling eveneens uitblijft. Het is dus belangrijk om als eerste zelf het debiteurenbeheer op orde te hebben om de cashflow management zo goed mogelijk onder controle te houden. Als je als bedrijf sneller betaald krijgt dan ben je ook in staat om zelf sneller binnen de betalingstermijn openstaande facturen te voldoen.

Cashflow probleem

Indien er geen eigen vermogen is om betalingen te voldoen en je ook geen geld wilt lenen in je privésituatie is het wellicht een optie om van een zakelijke creditcard gebruik te maken. Dat biedt onder meer de gelegenheid om het cashflowbeheer beter onder controle te houden. Een strak debiteurenbeheer is echter het beste, want daarmee is de cashflow van je bedrijf in elk geval te optimaliseren.

Rekeningen

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Maak gebruik van een boekhoudprogramma. Hiermee kun je eenvoudig de administratie bijhouden. Dit werkt veel sneller en gaat bijna volautomatisch.

Lees ook ons artikel: Wettelijke betalingstermijn, zzp zo zit het

Mijnzzp.nl