Team Mijnzzp

Boekhoudpakketten vergelijken zzp

Een van de belangrijkste beslissingen die een zelfstandig ondernemer moet nemen is welke boekhoudsoftware hij of zij wil gebruiken. Hoewel er verschillende boekhoudpakketten op de markt zijn, is het belangrijk dat het zzp boekhoudpakket dat je kiest het best aan je behoeften beantwoordt. Om je daarbij te helpen hebben we een lijst gemaakt van de populairste boekhoudpakketten voor zzp'ers. Daarnaast vertellen we precies waarop je moet letten om tot het beste boekhoudprogramma als zzp'er te komen. Goede boekhoudsoftware kan in ieder geval meer dan alleen de btw-aangifte opmaken.

Er zijn dus meerdere zzp boekhoudprogramma's beschikbaar die speciaal gemaakt zijn voor kleine ondernemer. De verschillende boekhoudprogramma's maken allemaal het eenvoudig online boekhouden mogelijk. Een populair online boekhoudprogramma voor zzp'ers is het zzp boekhoudpakket van e-boekhouden. Het boekhoudprogramma van e-boekhouden is een eenvoudig boekhoudpakket voor zzp'ers.

FreelancerDe online boekhoudprogramma's kunnen overigens aangemerkt worden als gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma en beschikken allemaal over een gratis helpdesk en klantenservice. Ook zijn de aanbieders aangesloten bij het keurmerk Betrouwbaar Boekhouden. Als zzp'er hoef je je dus geen zorgen te maken over de veiligheid van de boekhoudprogramma's. Dit is een belangrijk punt, omdat alle boekhoudprogramma's in de cloud werken.

Heb ik een boekhoudprogramma nodig als zzp’er?

Het is niet verplicht om gebruik te maken van een online boekhoudprogramma. Er zijn genoeg kleine ondernemers die gebruikmaken van Excel of een andere spreadsheet. Met Excel is het mogelijk om gratis je boekhouding bij te houden. Toch is het verstandig om een goed online boekhoudprogramma te gebruiken om je financiën op de juiste manier bij te houden. Een online boekhoudprogramma heeft namelijk veel voordelen ten opzichte van zelf boekhouden in Excel. Enkele belangrijke voordelen van een online boekhoudprogramma zijn:

 • Tijdsbesparing: Een online boekhoudprogramma bespaart veel tijd en ergernis. De meeste handelingen zijn geautomatiseerd. Denk hierbij aan het inboeken van facturen en bonnetjes, het doen van btw-aangifte en aan het klaarzetten van uitgaande betalingen.
 • Minder fouten maken: Een online boekhoudprogramma voorkomt slordigheidsfoutjes, waardoor je minder tijd kwijt bent aan de administratie. Factuurnummers die niet kloppen, verkeerde bedrijfsgegevens invoeren of cijfers die niet kloppen komt minder vaak voor door de slimme software.
 • Realtime-inzicht: Je hebt overal toegang tot je financiële gegevens. Je weet op elk moment precies waar je staat. Je hoeft niet thuis of op kantoor te zijn om je cijfers te zien. Je bent dus op ieder moment up-to-date met de boekhouding.
 • Automatische bankkoppeling: De software kan automatisch je bankafschriften importeren. Je bespaart tijd en hebt een overzicht van al je transacties.
 • Fiscale regels: De nieuwste fiscale regels worden automatisch verwerkt binnen het programma en je krijgt support. Denk bijvoorbeeld aan een verandering van het btw-tarief of aan percentages die veranderen. Om mogelijke problemen te voorkomen is het wel raadzaam om dit zelf ook te controleren. In het ergste geval kunnen er problemen ontstaan met de Belastingdienst.

Is online boekhouden moeilijk?

Nee, online boekhouden is niet moeilijk. Er heerst misschien de misvatting dat online boekhouden moeilijk is, maar de waarheid is dat het niet meer inspanning kost dan een op papier gebaseerd handmatig systeem. Boekhoudkundige kennis is dus niet nodig. Wel is het belangrijk dat je het boekhoudprogramma zzp eerst goed leert kennen.

Office notesBovendien zijn er trainingshandleidingen voor beginners die het programma willen gebruiken. Daarnaast kun je zo nodig advies vragen aan de leverancier van de boekhoudsoftware. Ook voorziende meeste boekhoudprogramma's in een gratis klantenservice en helpdesk en worden er gratis cursussen aangeboden. Online boekhouden is dus niet moeilijk en bespaart je een hoop tijd als zzp'er. De verschillende pakketten zijn eenvoudig te gebruiken.

Heb je boekhoudkennis nodig om een boekhoudprogramma te gebruiken?

Als zzp'er heb je voldoende aan een eenvoudig boekhoudprogramma. Hiermee kun je op een eenvoudige manier de complete boekhouding bijhouden. Het beste boekhoudprogramma zzp is namelijk alleen voorzien van de basisfuncties en daarom zo geschikt voor zzp'ers. Hiermee kun je een stuk makkelijker de administratie bijhouden. Er is dus geen sprake van vele mogelijkheden die je als zzp'er toch nooit gaat gebruiken. De beperkte functionaliteit en het grote gebruikersgemak in combinatie met een vriendelijke interface maakt het mogelijk om de volledige administratie binnen één programma bij te houden. Echte boekhoudkennis is met een boekhoudprogramma dus niet nodig. Een basiskennis boekhouden is voldoende als zzp'er.

Eenvoudig boekhoudprogramma zzp gebruiken

Door vergaande automatisering begrijpen de meeste zzp'ers het online boekhoudprogramma binnen enkele dagen. Het simpel kunnen werken met een boekhoudprogramma is voor de meeste zzp'ers een belangrijk punt om rekening meet te houden. Denk bijvoorbeeld aan het eenvoudig doen van elektronische btw-aangifte, het invoeren van banktransacties en aan een overzichtelijk debiteurenbeheer.

Boekhouding doen laptopOok maakt de scan en herken functie het boekhouden een stuk eenvoudiger. De scan en herken functie is te gebruiken door middel van de mobiele app. Hiermee kun je alle losse bonnetjes en facturen direct digitaal uploaden naar de administratie. De scan en herken functie is tegenwoordig populair te noemen. Dit alles maakt het boekhouden en het ondernemerschap een stuk eenvoudiger.

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een boekhoudprogramma zzp?

Als startende zzp'er is het belangrijk om op de prijs-kwaliteitverhouding te letten. Een basispakket online boekhouden moet voldoende zijn om de financiële administratie bij te kunnen houden. Wanneer je meteen extra modules moet activeren of vaak contact moeten opnemen met de klantenservice, dan kan de prijs-kwaliteitverhouding minder gunstig zijn van het zzp pakket.

Bureau kantoorHet is ook belangrijk om te informeren naar de mogelijkheden om de gegevens te exporteren. Voor het geval je later op een ander boekhoudprogramma wilt overschakelen, is het handig als de oude gegevens gemakkelijk geïmporteerd kunnen worden. De meeste zzp boekhoudprogramma's voorzien in een gratis overstapservice of migratieservice. Het is wel raadzaam om niet te vaak over te stappen van boekhoudprogramma.

Integratie van boekhoudsoftware

Maak je al gebruik van andere programma's, dan moet er een koppeling gemaakt kunnen worden met het boekhoudprogramma. Denk bijvoorbeeld aan een CRM-systeem. CRM staat voor Customer Relationship Management, en heeft betrekking op alle manieren waarop je relaties met klanten beheert. Het kunnen integreren van deze data kan voor sommige ondernemers belangrijk zijn. Er moet dus sprake zijn van een herken crm module wil je klantgegevens kunnen importeren. Een crm systeem is vooral voor grote bedrijven belangrijk die veel met klanten te maken hebben. Ook bij het combineren van het voorraadbeheer is dit misschien een belangrijk punt.

Voor zzp’ers zijn er een aantal functies belangrijk:

 • Er moet een bankkoppeling aanwezig zijn.
 • Koppeling met de Belastingdienst voor de btw-aangifte en andere aangiftes.
 • Het automatisch versturen van betalingsherinneringen.
 • Er moet een mobiele app zijn voor facturen en bonnetjes.
 • Je moet offertes kunnen maken in je eigen huisstijl.
 • Je moet de urenregistratie kunnen bijhouden.

Kosten online boekhoudprogramma per maand?

De meeste zzp'ers zijn niet meer kwijt dan 20,- tot 40,- euro per maand voor een goed factuur- en boekhoudprogramma. Het is wel belangrijk om te vermelden dat dit meestal betrekking heeft op het basispakket. Wanneer je te maken hebt met personeelsadministratie, complexe voorraadbeheer en andere ingewikkelde zaken, kunnen de kosten als snel oplopen. De meeste zzp'ers en andere kleine ondernemers hebben hiermee niet te maken. Zzp'ers hebben te maken met vereenvoudigde boekhouding en niet met dubbel boekhouden, zoals grote mkb-bedrijven. Betaalbaar boekhouden, en vooral eenvoudig boekhouden als zzp'er is dus prima mogelijk. Je kunt eventueel ook gewoon de klantenservice bellen of mailen voor maatwerk.

De maandelijkse kosten zijn ook afhankelijk van hoeveel werk je zelf doet. Wanneer je gebruikmaakt van een boekhouder of accountant, zullen de kosten hoger zijn. In dat geval kun je de boekhouder of accountant ook vragen om met het softwarepakket van zijn of haar keuze te werken. Er zijn tegenwoordig al online boekhoudprogramma's beschikbaar vanaf 9 euro per maand.

Beste boekhoudprogramma's vergelijken op prijs

Een boekhoudprogramma vergelijken doe je waarschijnlijk ook op de prijs per maand. Hiervoor hebben wij een handige pagina opgenomen.Wij noemen dat onze boekhoudkosten berekenen pagina. Deze calculator maakt het mogelijk een inschatting te maken van de maandelijkse en jaarlijkse boekhoudkosten. De boekhoudkosten tool is gratis te gebruiken.

Bereken boekhoudkosten

Hulpmiddelen boekhouden

Wij hebben nog meer handige tools en calculators voor de boekhouding, pensioen, lijfrente, hypotheken, salaris en tarief, btw-berekening, boekwaarde, afschrijvingen en boekhoudkundige rentabiliteit. Deze gratis hulpmiddelen zijn allemaal beschikbaar via onderstaande knop. Doe er vooral je voordeel mee en krijg inzicht in de zzp administratie.

Boekhoudkundige tools

Beste boekhoudprogramma zzp voor jouw bedrijf:

Is overstappen van boekhoudprogramma mogelijk?

Overstappen naar een ander boekhoudprogramma zzp is mogelijk. Wel is het belangrijk om dit op een goede manier te doen. De huidige software aanbieder moet hiervoor beschikken over een migratieservice. De meeste boekhoudprogramma's beschikken over een gratis overstapservice. Meestal zul je hiervoor wel de helpdesk moeten benaderen.

Beste zzp boekhoudprogramma: vergelijken

Om de zzp boekhouding goed bij te kunnen houden, heb je de hulp nodig van een boekhoudprogramma. Er zijn er veel op de markt, maar de beste boekhoudprogramma's vergelijken blijft voor dienstverlenende zzp'ers belangrijk. Een zzp boekhoudprogramma kan namelijk op punten verschillen. De beste boekhoudprogramma's komen min of meer wel overeen. E-boekhouden is volgens velen het meest gebruiksvriendelijke boekhoudpakket voor zzp'ers. Het grote voordeel van e-boekhouden is dat alles gemakkelijk via je computer of telefoon gedaan kan worden. Je hoeft geen dure specialisten of administratiekantoor te bellen voor elke vraag, want alle gegevens zijn ook online beschikbaar.

Een ander groot voordeel van e-boekhouden.nl is de ondersteuning en service. Ze helpen je gratis met alles en geven tips over hoe je sommige situaties zelf kunt aanpakken. E-boekhouden.nl is daarom het beste boekhoudprogramma voor zzp'ers, want het is eenvoudig, goedkoop en biedt ondersteuning waar nodig. Zzp'ers die net begonnen zijn met hun bedrijf kunnen e-boekhouden.nl door hun actie 15 maanden gratis gebruiken.

Een ander geschikt boekhoudprogramma voor zzp'ers is Rompslomp. Een Rompslomp account is tijdens de gratis proefperiode 30 dagen gratis te gebruiken. Er zijn dus meerdere online boekhoudprogramma's die als zzp'er kunt uitproberen. Gebruik ook onze keuzehulp om tot de beste beslissing te kunnen komen.

Online boekhouding of een offline boekhoudprogramma gebruiken

Online boekhouding heeft tegenwoordig de voorkeur op offline boekhouden. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een spreadsheet te gebruiken, echter mis je dan alle belangrijke functies die de boekhouding zo makkelijk maken. Kies daarom voor boekhoudsoftware. De boekhouding zal hier door veel effectiever worden. Alle inkomsten, de uren en rittenregistratie en andere bestanden zijn dan op een overzichtelijke manier bij te houden. Ook het doen van de btw-aangifte en het maken van de jaarrekening is veel makkelijker. Door verschillende koppelingen kun je alle bankmutaties en aangifte automatiseren. De gebruiksvriendelijkheid van een boekhoudprogramma maakt de boekhouding zoveel sneller.

Beste zzp boekhoudprogramma voor zzp'ers

Voor startende zzp'ers en freelancers is het belangrijk om de verschillende boekhoudprogramma's eerst met elkaar te vergelijken. Er zijn redelijk veel boekhoudprogramma's op de markt. Bedenk eerst als zzp'er welke functionaliteiten je allemaal nodig hebt. De meeste boekhoudprogramma's werken met modules die je later kunt toevoegen. Bij andere boekhoudprogramma's is dit soms niet mogelijk. Alle boekhoudprogramma's voor zzp'ers beschikken wel over alle benodigdheden om de administratie en boekhouding te kunnen doen. Het is ook belangrijk om te letten op het keurmerk van de aanbieder. Het beste boekhoudprogramma voor zzp'ers kan dus verschillen per zzp'er

Boekhoudprogramma vergelijken: facturen en offertes

Administratie bijhoudenHet is met een boekhoudprogramma mogelijk om facturen en offertes te maken. Het offertes maken is voor redelijk veel zzp'ers een belangrijk onderdeel naast de facturatie mogelijkheden. Een offerte opstellen werkt eenvoudig en is mogelijk in de eigen huisstijl. Het is dus voor het offertes maken niet langer nodig om gebruik te maken van Excel. Offertes maken die je gewoon vanuit het boekhoudprogramma net zo als facturen opstellen en facturen sturen. Alle boekhoudprogramma's zijn tegenwoordig ook UBL ready. UBL ready wil inhouden dat je op een veilige manier e-facturen kan versturen tussen bedrijven. Met de beste boekhoudpakketten kan dit allemaal naast de boekhouding bijwerken. Boekhoudkundige software krijgt de laatste periode steeds meer mogelijkheden.

Voordelige systeem onbeperkt facturen

RekeningenEen boekhoudprogramma biedt meestal het onbeperkt facturen aan, echter kan dit wel verschillen per aanbieder. Dit kan dus een aandachtspunt zij bij het vergelijken van boekhoudsoftware. Daarnaast kan een specifiek boekhoudprogramma wel of niet het aanmaken van periodieke facturen toestaan. Een goed boekhoudpakket kan over verschillende functionaliteiten beschikken in het basispakket. De uitgebreidere pakketten beschikken meestal wel over alle functionaliteiten. Het beste boekhoudpakket voor periodieke facturen is te selecteren via ons hulpformulier. Hierna krijg je een duidelijk overzicht van alle softwareaanbieders die het periodieke facturen toestaan. Ook de mogelijk tot het opnemen van een iDEAL-betaallink is handig.

Beste boekhoudprogramma met urenregistratie

TechniekEr zijn veel zzp'ers die gebruikmaken van de urenregistratie functie. Een boekhoudprogramma moet dan ook over een urenregistratie module beschikken. De urenregistratie is in de praktijk ook gewoon op de telefoon bij te houden. De urenregistratie is om verschillende redenen belangrijk. Denk aan de Belastingdienst maar ook aan het bijhouden van de gewerkte uren voor de opdrachtgever. Een boekhoudpakket zonder de functie komt eigenlijk niet meer voor.

Populairste boekhoudprogramma's

Startende ondernemers kiezen vaak voor het boekhoudpakket e-boekhouden of Rompslomp. Deze populaire aanbieders behoren zeker tot de beste boekhoudprogramma's en beschikken over gebruiksvriendelijke software. Het beste online boekhoudprogramma kan wel een geheel andere boekhoudprogramma zijn. Het beste boekhoudprogramma moet namelijk bij de onderneming passen. Wil je bijvoorbeeld alleen boekhouden en factureren of zoek je ook naar een mogelijkheid om de gewerkte uren te kunnen bijhouden. Ook kan de aanwezigheid van een goede klantenservice extra belangrijk zijn voor je. Dit zijn allemaal vragen die je voor jezelf eerst zal moeten beantwoorden om tot de beste keuze te kunnen komen. Op deze manier komt je tot het beste administratiepakket. Het boekhoudprogramma van e-boekhouden is een ongekend eenvoudig boekhoudpakket.

Boekhoudsoftware vergelijken: mobiele app

App gebruikenTegenwoordig hebben de meeste aanbieders een handige app die je kunt gebruiken om de scan en herken mogelijkheid te gebruiken. De app is speciaal ontwikkeld voor zzp'ers en voorziet in verschillende functies. Denk aan het facturen aanmaken, betalingherinnering versturen en aan het bekijken van je banksaldo door middel van de automatische koppeling. Voor startende ondernemers kan dit de beste keuze zijn wanneer je flexibiliteit zoekt.

Verschil administratie en boekhouding

Zzp'ers halen de administratie en boekhouding soms door elkaar heen. De administratie heeft betrekking op alle werkzaamheden die niet te maken hebben met de financiële administratie. Alles wat de financiële status van de onderneming aangaat behoort toe tot de boekhouding. Ook een complexe administratie hoeft geen betrekking te hebben op boekhouden. Facturen, facturatie, btw-aangifte, de urenregistratie of het berekenen van de winst behoort wel toe tot de boekhouding.

Onbeperkt factureren

Facturen betalenDe beste boekhoudpakketten maken onbeperkt factureren mogelijk. Dit is vooral waardevol voor zzp'ers en andere ondernemers die veel factureren. Dit heeft meestal betrekking op terugkerende facturatie (repeterende facturen). Terugkerende facturatie noemt men ook wel eens vaste verkoopfacturen. Met een boekhoudprogramma kun je verschillende facturen aanmaken en het factureren kan via de mail. Vanzelfsprekend kun je zelf een factuur opstellen met een boekhoudprogramma.

Het maken van facturen is makkelijk door de slimme software en kan door koppelingen ook geautomatiseerd worden. Denk bijvoorbeeld aan koppelingen met verschillende banken, zoals met de Rabobank, ING of de ABN-AMRO. Hierdoor kunnen alle facturen automatisch gekoppeld worden aan de juiste bankmutaties en bankafschriften. Eenvoudig factureren en alle debiteuren en crediteuren beheren is hierdoor een stuk makkelijker. Vandaag de dag is het ook belangrijk om een app beschikbaar te hebben. Hiermee kan je op een simpele manier een scan maken van alle facturen. De gemaakte scan zal automatisch geüpload worden.

Administratie kantoorAls zzp'er is het maken van facturen met een boekhoudprogramma eenvoudig. Ook facturen versturen is eenvoudig: sla elke factuur gewoon op als pdf en voeg ze bij een e-mail. Alle inkoopfacturen kun je handmatig of geautomatiseerd eenvoudig met een directe koppeling wegboeken. Openstaande facturen, zoals eigen inkoopfacturen worden netjes weergegeven in het boekhoudpakket. Alle offertes en facturen zijn in de eigen huisstijl op te maken. Een boekhoudprogramma kan meestal ook overweg met vreemde valuta. Een eenvoudig boekhoudpakket is speciaal voor zzp'ers gemaakt en is makkelijk in gebruik. Het uploaden of versturen van een factuur is kinderspel met een boekhoudprogramma.

Boekhouding uitbesteden

Zzp'ers kunnen er ook voor kiezen om hun boekhouding uit te besteden. Het boekhouden kan tijdrovend en ingewikkeld zijn, dus uitbesteding kan een goede manier zijn om tijd te besparen. Er zijn veel bedrijven die boekhoudkundige diensten aanbieden. Bij het kiezen van een boekhoudbedrijf is het wel belangrijk om op de reputatie te letten, en de kosten. Een andere optie is het zoeken naar een online boekhouder.

FinancieelEen online boekhouder kan bijvoorbeeld alleen goede ondersteuning bieden wanneer je met bepaalde vragen zit. Dit is meestal een stuk goedkoper. Denk bijvoorbeeld aan simpele vragen die je anders aan de Belastingdienst zult moeten stellen. Het is mogelijk om alsnog zelf een boekhoudprogramma te gebruiken. In dat geval kun je alsnog flink besparen op de boekhoudkosten. Binnen het boekhoudprogramma kun je meerdere accounts aanmaken.

Makkelijkste boekhoudprogramma voor zzp'ers

Alle online boekhoudprogramma voor zzp'ers maken makkelijk online boekhouden mogelijk. De online software is speciaal voor zzp'ers gemaakt. Met de online boekhoudsoftware kun je onderweg overal werken, waar je ook bent of hoe laat het ook is. Je kunt altijd en overal snel uitgaven of inkomsten invoeren via PC, tablet of smartphone om je leven gemakkelijker te maken. Speciaal voor dienstverlenende zzp'ers die veel onderweg zijn, is het online werken belangrijk.

Boekhoudprogramma's voor zzp'ers

Helpdesk aan het bellenOp onze vergelijkingspagina zijn verschillende voorbeelden te vinden van een goed boekhoudprogramma, die ook nog eens gebruiksvriendelijk zijn. Gebruiksvriendelijkheid is een belangrijk woord wanneer we het hebben over het eenvoudig kunnen bijwerken van de administratie. Vooral voor zzp'ers in de zakelijke dienstverlening, is het belangrijk om flexibel te zijn. Het is wel belangrijk dat een boekhoudsoftware past bij jouw wensen. Daarnaast kan het voor zzp'ers belangrijk zijn om gebruik te kunnen maken van een gratis helpdesk. Een helpdesk kan voor eenmanszaken een uitkomst bieden met betrekking tot veelgestelde vragen. Normaal gesproken is het hiervoor nodig om je eigen boekhouder te benaderen.

Automatisch btw-aangifte doen

Werken op laptopWanneer je producten of diensten inkoopt of verkoopt, moet je btw-aangifte doen. Door middel van software is het tegenwoordig mogelijk om digitaal btw-aangifte te doen. De software rekent op een simpele manier uit wat de verschuldigde btw is, op basis van de facturen die je in een tijdvak hebt ontvangen of uitgereikt. Je kunt deze aangifte elektronisch bij het belastingkantoor indienen. Hiervoor moet je wel eerst een 'boekhoudsoftware belastingdienst' koppeling maken binnen het systeem. Daarna kun je de btw-aangifte met één druk op de knop versturen. Wanneer je te maken hebt met btw verlegd regeling dan kun dit gewoon aangegeven. Btw verlegd factureren betreft meestal buitenlandse facturen.

Wanneer moet ik aangifte doen?

Als startende ondernemer ben je verplicht om ieder kwartaal fiscaal btw-aangifte te doen bij de Belastingdienst. In sommige gevallen is het mogelijk om per jaar btw-aangifte te doen. Hiervoor moet je wel eerst een aanvraag indienden bij de Belastingdienst. De Belastingdienst hanteert hier strikte regels voor. Grote mkb'ers doen in veel gevallen iedere maand btw-aangifte. Dit is het geval wanneer mkb'ers meer dan € 15.000 per kwartaal betalen. Zzp'ers moeten gewoon om de drie maanden de btw-afdracht voldoen. Een boekhoudprogramma voor zzp'ers voor zzp'ers maakt het betalen of terugvorderen van de btw veel makkelijker. Binnen de zakelijke dienstverlening heb je in de meestal gewoon te maken met btw-facturen. Binnen de bouwsector kan je ook te maken krijgen met het verleggen van de btw.

Wat is btw?

BoekhoudingWanneer je een bedrijf opricht moet je verplicht een deugdelijke administratie opzetten. Op bijna alle verzonden en binnenkomende facturen staat een btw-bedrag. Het btw-bedrag krijg je terug of moet je juist betalen. Het is belangrijk om je als starter te verdiepen in de btw-regels. Hierover hebben wij verschillende blogs geschreven. In sommige gevallen kun je ook te maken krijgen met de verleggingsregeling. Wanneer je geen kennis hebt van btw, dan is het raadzaam om eerst een boekhouder te raadplegen. Een boekhouder kan precies uitleggen wat de btw-regels zijn. Als starter is het belangrijk om misstanden met de btw te voorkomen. Een andere benaming voor de btw-aangifte is ook wel de aangifte omzetbelasting.

Online boekhouding en boekhoudprogramma zzp

Afspraken makenEen online boekhoudpakket voor zzp'ers is dus in de meeste gevallen belangrijk. Het makkelijkste boekhoudprogramma voor zzp'ers, is meestal een eenvoudig online boekhoudpakket. Daarnaast is het belangrijk dat de software gebruiksvriendelijk is. Een goed boekhoudprogramma moet ook betaalbaar boekhouden mogelijk maken. Het meest gebruiksvriendelijke programma zul je wel voor jezelf moeten bepalen. Wij zullen hier nogmaals onze vergelijker toevoegen om tot de juiste keuze te kunnen komen.

Hét complete boekhoudpakket moet voldoen aan:

 • De urenregistratie moet mogelijk zijn.
 • Er moet een boekhoudsoftware, Belastingdienst en bankkoppeling mogelijk zijn.
 • Bonnetjes scannen moet mogelijk zijn door middel van een mobiele app.
 • Je eigen lay-out toepassen moet mogelijk zijn.
 • Elektronische btw betalen moet kunnen binnen het programma.
 • Maak eerst een gratis proefaccount aan om de software te testen.
 • Vreemde valuta inboeken moet mogelijk zijn.
 • Er moet sprake zijn van een gratis helpdesk voor hulp.
 • Relatiebeheer (CRM), kassasystemen herkennen moet mogelijk zijn.
 • Betalingsherinnering en aanmaningen versturen moet automatisch gaan.
 • Resultatenrekening maken moet eenvoudig mogelijk zijn.
 • Grootboekrekeningen opstellen moet mogelijk zijn.
 • Facturen maken en offertes opstellen moet mogelijk zijn in eigen huisstijl.
 • De jaarlijkse balans opmaken moet mogelijk zijn.
 • Je moet de winst- en verliesrekening kunnen opstellen.
 • Documenten importeren of exporteren moet mogelijk zijn.
 • Het inscannen van facturen en bonnetjes moet mogelijk zijn.
 • Het bijhouden van de voorraadbeheer moet mogelijk zijn.

Boekhoudprogramma zzp: wel of niet?

Vrouw aan het nadenkenDe boekhouding uitbesteden is ook een optie als ondernemer. Er zijn veel ondernemers die het boekhouden volledig uitbesteden. Ook een zzp'er binnen de zakelijke dienstverlening kan overwegen het boekhouden uit te besteden. Het is in alle gevallen wel zo dat je veel kunt besparen op het boekhouden door het zelf boekhouden. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van jezelf en de eigen wensen. Een online boekhoudprogramma werkt in de meeste gevallen wel het beste en is het goedkoopste. Eenvoudig boekhouden is hierbij wel belangrijk, zoals met e-boekhouden. Er zijn veel zzp'ers die gebruikmaken van e-boekhouden. Natuurlijk zijn er naast e-boekhouden.nl ook andere interessante aanbieders.

Keuzehulp boekhoudprogramma vergelijken

Om het zzp boekhoudprogramma vergelijken eenvoudiger te maken beschikken wij over een uitgebreide keuzehulp. Binnen de keuzehulp hebben wij alle bekende boekhoudprogramma's opgenomen en voorzien van een uitgebreide omschrijving. Ook verwijzen wij naar Trustpilot voor onafhankelijke reviews. Er zijn veel zzp'ers die hun reviews daar hebben achtergelaten. Wellicht dat een positieve of negatieve review je kan helpen bij de uiteindelijke beslissing om tot het beste boekhoudprogramma te komen. Een boekhoudprogramma vergelijken kan dus ook op reviews.

Boekhoudsoftware Keuzewijzer

Zzp boekhoudprogramma's vergelijken

Een boekhoudprogramma vergelijken met andere boekhoudprogramma's is belangrijk als zzp'er. Een goedkoop boekhoudprogramma hoef bijvoorbeeld niet het beste boekhoudprogramma te zijn.

Gratis online boekhouden

WinkelEr zijn redelijk veel startende ondernemers die zoeken naar mogelijkheden tot gratis boekhouden. Gratis boekhouden is alleen offline mogelijk in bijvoorbeeld Excel. Het goedkoopste boekhoudprogramma is al beschikbaar voor 9,- euro per maand. Hiervoor krijg je al zoveel mogelijkheden dat gratis boekhouden niet nodig is.

Zzp'ers vergelijken vooral op gebruikersgemak

Boekhoudpakketten vergelijken doe je vooral op gebruikersgemak en mogelijkheden. De prijs per maand is eigenlijk niet zo interessant. De kosten van een boekhoudprogramma zijn daarnaast aftrekbaar als voorbelasting. Een boekhoudprogramma is met een gratis proefabonnement uit te proberen gedurende een bepaalde periode. Zzp'ers kiezen vaak voor e-boekhouden maar er zijn ook genoeg andere zzp'ers die voor een geheel ander boekhoudprogramma kiezen. De gemiddelde zzp'er is vooral op zoek naar een laagdrempelige manier om de financiële administratie te kunnen bijhouden. De meeste boekhoudprogramma's bieden deze mogelijkheid omdat het boekhoudprogramma speciaal voor zzp'ers gemaakt is. Denk bijvoorbeeld aan het duidelijke btw-overzicht.

Boekhouden voor zzp'ers

ZorgEen goed online boekhoudprogramma is dus speciaal voor zzp'ers gemaakt en moet gezien worden als complete oplossing voor de administratie. Het aantal handige functies is tegenwoordig groot te noemen. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een eenvoudige btw-administratie voor parttime ondernemers. De diverse pakketten bieden over het algemeen een gratis opstartservice aan en je kunt de programma's gratis uitproberen

Zzp boekhoudprogramma

Een goed boekhoudprogramma moet dus gemaakt zijn voor zzp'ers en beschikken over een gratis helpdesk en gratis app. Met de gratis app kun je eenvoudig alle uren bijhouden. Ook moet het boekhouden en factureren met een basispakket mogelijk zijn. Voor het boekhouden en factureren moeten dan ook geen extra kosten berekend worden. Vanzelfsprekend voldoend de boekhoudprogramma's aan de nederlandse wetgeving en krijg je de beschikking over een goede klantenservice. Ook is het erg belangrijk dat je het boekhoudprogramma de eerste keer kunt uitproberen. Het gratis uitproberen is met alle aanbieders mogelijk.

Zzp aan het werkEr zijn verschillende programma's op de markt voor zzp'ers. Het is vooral belangrijk om te kijken naar de functionaliteiten als zzp'er.

Ook de gebruiksvriendelijkheid en dus het gemak is belangrijk. De meeste boekhoudprogramma's zijn ongeveer vergelijkbaar qua werking, echter kunnen er verschillen zijn. Met alle programma's is de btw-aangifte mogelijk.

Mijnzzp.nl