Team Mijnzzp

Boekhouding op de laptop

Als startende zzp'er is het erg belangrijk om de boekhouding op de juiste manier op te zetten. Een goede boekhouding is namelijk de basis voor een goed overzicht van je financiën. Daarnaast is het ook belangrijk om je boekhouding bij te houden in het geval je aan de Belastingdienst moet laten zien hoe je inkomsten en uitgaven verlopen zijn. Een goede boekhouding bestaat dan ook uit verschillende onderdelen.

De boekhouding organiseren

Het is raadzaam om je boekhouding op te delen in verschillende mapjes of bestanden. Zo kun je bijvoorbeeld een mapje maken voor je inkomsten, een mapje voor je uitgaven en een mapje met alle facturen die je hebt ontvangen. Op deze manier is alles makkelijk terug te vinden en hoef je niet elke keer alles door elkaar te zoeken. Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma, dan kun je hiervoor verschillende grootboeken aanmaken. Dit werkt overzichtelijk en ook sneller. Het is eventueel ook mogelijk om de boekhouding in Excel bij te houden.

Online boekhouden

De meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van online boekhouden. Online boekhouden is de laatste jaren steeds beter en eenvoudiger geworden. Veel handelingen kunnen nu automatisch worden uitgevoerd, waardoor je minder tijd kwijt bent aan de boekhouding. Bovendien is online boekhouden ook veiliger dan wanneer je alles opslaat op je eigen computer. Wanneer je online boekhoudt, dan is het ook makkelijker om je gegevens met andere mensen te delen. Denk bijvoorbeeld aan je boekhouder of accountant. Zij kunnen op die manier eenvoudig en snel toegang krijgen tot je boekhouding.

Een goede boekhouding is dus belangrijk voor elke zzp'er. Door de boekhouding op de juiste manier aan te pakken, ben je al een heel eind op weg. Wanneer je online boekhoudt, dan maak je het jezelf en anderen gemakkelijker. Zo kun je meer tijd besteden aan wat je écht leuk vindt!

De balans bijhouden

De balans vormt samen met de resultatenrekening een belangrijk onderdeel van de financiële administratie. De balans en de resultatenrekening heb je aan het einde van het jaar nodig voor de aangifte inkomstenbelasting. Ook je boekhouder of accountant maakt gebruik van deze gegevens. In de balans staat per saldo wat je aan activa en passiva hebt. Op die manier is in één oogopslag te zien of je bedrijf winst of verlies draait.

Het is belangrijk dat de balans en de resultatenrekening goed bijgehouden worden. Wanneer je een fout maakt in de administratie, kan dit gevolgen hebben voor de aangifte inkomstenbelasting. Bovendien kan het leiden tot een boete of naheffing van de Belastingdienst.

Maken van de resultatenrekening

Het maken van de resultatenrekening is niet moeilijk. Je hoeft alleen je inkomsten en uitgaven bij te houden. Op die manier krijg je inzicht in de winst of het verlies dat je draait. Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma, dan kun je de resultatenrekening automatisch laten maken. Wanneer je de boekhouding in Excel bijhoudt, moet je de resultatenrekening handmatig maken. Dit is wel iets omslachtiger, maar ook hier geldt: beter iets omslachtigs dan helemaal niets.

Het is belangrijk (en verplicht) dat je de resultatenrekening maakt, want hierdoor krijg je inzicht in de financiële situatie van je bedrijf. Wanneer je weet hoeveel winst of verlies je draait, kun je hierop inspelen. Misschien moet je bijvoorbeeld minder uitgeven of meer gaan verkopen. Wanneer je de resultatenrekening niet maakt, heb je geen inzicht in de financiële situatie van je bedrijf en kun je dus ook niet inspelen op eventuele veranderingen.

‘‘Boekhouden is niet moeilijk met de juiste software’’

Goede boekhouding opzetten

Een goede boekhouding is dus belangrijk voor elke zzp'er. Het is echter niet moeilijk om een goede boekhouding op te zetten. Wanneer je weet hoe je de balans en de resultatenrekening moet maken, ben je al heel wat stappen verder. Online boekhouden maakt het je veel makkelijker.

Wat zijn enkele voordelen van een boekhoudprogramma:

Hoe zit het met de belastingaangifte?

Als je een boekhoudpakket gebruikt, is het gemakkelijker om je belastingaangifte te doen. Je weet dan namelijk precies wat je inkomsten en uitgaven zijn geweest. Bovendien hoef je geen extra kosten te maken voor een boekhouder of accountant. Je kunt de aangifte inkomstenbelasting dus gemakkelijk zelf doen. Ook het eenvoudig berekenen van de omzetbelasting en het voldoen van de btw-aangifte is mogelijk.

Aangifte vennootschapsbelasting

Het is ook mogelijk om de aangifte vennootschapsbelasting te berekenen door middel van vennootschapsbelasting aangifte software. Dit kan weer belangrijk zijn voor rechtspersonen met een bv of nv. Deze gegevens kun je dan eenvoudig overnemen en indienen bij de Belastingdienst. Vanzelfsprekend zullen de meeste zzp'ers niet te maken hebben met vennootschapsbelasting (Vpb).

Vrijstellingen en belastingvoordeel

Zzp'ers hebben op verschillende manieren te maken met fiscale voordelen. Zo kun je als zzp'er gebruikmaken van de MKB-winstvrijstelling. Dit betekent dat je een percentage van je winst kunt verlagen. Er zijn echter nog veel meer regelingen waar je als zzp'er gebruik van kunt maken.

’’Lees hierover: Met welke fiscale regelingen heb je als zzp-er te maken?’’

Moet je als zzp'er een jaarrekening maken?

Zzp'ers zijn niet verplicht om een jaarrekening op te stellen. Wel is het zo dat je met een eenmanszaak ieder jaar de balans en resultatenrekening moet opmaken. Je hoeft dus geen jaarrekening of jaarverslag te maken als zzp'er. Deze verplichting is al jaren teruggebracht tot het opmaken van de balans en resultatenrekening. Dit is een vereenvoudigde versie van de jaarrekening die je als ondernemer moet maken.

RekeningenEen goede boekhouding opzetten is dus niet moeilijk meer.

Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudpakket zal dit grotendeels vanzelf gaan. Boekhouden is niet alleen verplicht, het is ook belangrijk.

Mijnzzp.nl