Team Mijnzzp

Man aan het werk achter een laptop

Als ondernemer kun je voor de situatie komen te staan waarbij het verstandig is om een boekhouder of accountant in te schakelen. Maar wanneer is dat precies? Afhankelijk van de situatie waarin je verkeert, kan een boekhouder of accountant verschillende rollen aannemen. In dit artikel lees je wanneer het verstandig is om een boekhouder of accountant in te schakelen.

Boekhouder en accountant kleine ondernemers

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: als kleine ondernemer is het niet verplicht om gebruik te maken van een boekhouder of accountant. De meeste zzp'ers kunnen prima zelf hun boekhouding bijhouden door middel van online boekhouden. Er is ook geen verplichting vanuit de Belastingdienst om gebruik te maken van een boekhouder of accountant. De Belastingdienst is wel voorstander van online boekhouden.

Wanneer dan wel een boekhouder of accountant inschakelen?

Ondernemers die steeds verder groeien, komen vroeg of laat in een situatie terecht waarin het verstandig is om hulp in te schakelen. Wanneer je als ondernemer steeds meer tijd kwijt bent aan de boekhouding en je hierdoor minder tijd hebt voor je corebusiness, is het verstandig om hulp in te schakelen. Een boekhouder of accountant kan je hierbij helpen.

Een andere reden waarom sommige ondernemers ervoor kiezen om een boekhouder of accountant in te schakelen, is omdat zij zichzelf niet vertrouwen met de boekhouding. Als je een hekel hebt aan cijfers en je vindt het lastig om hiermee om te gaan, is het verstandig om hulp in te schakelen. Het is ook mogelijk om alleen bepaalde werkzaamheden uit te besteden, zoals het controleren van de boekhouding of het invullen van de aangifte inkomstenbelasting.

Complexe boekhouding

Wanneer er sprake is van een complexe boekhouding of wanneer je internationaal gaat ondernemen, is het verstandig om hulp in te schakelen. In deze gevallen is het namelijk lastig om alles zelf in te regelen of om hier kennis van te hebben. Een boekhouder of accountant kan je dan helpen met advies en ondersteuning. Accountants kunnen net zo als boekhouders ook gebruikmaken van online boekhouden.

Wanneer is een accountant nodig?

De meeste zzp'ers hebben geen accountant nodig. Dit is voor grotere ondernemers meestal wel het geval. Grote ondernemers zijn verplicht om een goedgekeurde accountantsverklaring bij de jaarrekening te voegen. Ook moet er sprake zijn van een jaarverslag. Voor zzp'ers zijn deze verplichtingen niet van toepassing. Een zzp'er heeft voldoende aan de balans inclusief resultatenrekening.

Is het slim om geen gebruik te maken van een boekhouder als zzp'er?

Er zijn veel zzp'ers die zelfstandig de boekhouding bijhouden. Wanneer je denkt dat je dit kan, is er niks mis mee. Het is echter wel verstandig om hulp in te schakelen wanneer je er niet uitkomt. Wacht hier dus niet te lang mee, want dit kan problemen opleveren met de Belastingdienst. Ook is het belangrijk om alle fiscale regelingen op de juiste manier toe te passen. Wanneer je hier niet genoeg kennis van hebt, is het ook verstandig om hulp in te schakelen.

‘‘Kortom, er zijn verschillende redenen waarom het verstandig is om een boekhouder of accountant in te schakelen. Dit is afhankelijk van de situatie waarin je verkeert.’’

Wat zijn de voordelen van uitbesteden:

  • Het bespaart meestal veel tijd;
  • Je kunt advies inwinnen van een expert;
  • Je staat er niet alleen voor;
  • Er worden geen fouten gemaakt.

Wat zijn de nadelen van uitbesteden:

  • Het is een stuk kostbaarder;
  • Je moet eerst een goede boekhouder of accountant zoeken;
  • De kosten kunnen soms fors oplopen (extra advies);
  • Je hebt zelf minder inzicht in de financiële situatie.

Besparen op de boekhoudkosten

Besparen op de boekhoudkosten is eigenlijk alleen mogelijk door het zelf bijhouden van de boekhouding. Maak in dat geval wel gebruik van een online boekhoudpakket. Een online boekhoudpakket is een stuk voordeliger dan het inschakelen van een boekhouder of accountant.

De software helpt ook bij het voorkomen van fouten in de boekhouding. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van een app. Hiermee kun je bijvoorbeeld rekeningen inscannen en uploaden naar de boekhouding. Ook kun je verschillende handige koppelingen maken.

Ondernemers zijn dus niet verplicht om gebruik te maken van een boekhouder.

Grote ondernemers kunnen wel verplicht zijn om gebruik te maken van een accountant. Dit is afhankelijk van de omzet, de totale balans en de rechtsvorm.

Mijnzzp.nl