Team Mijnzzp

Middenstander

Als je gebruikmaakt van de diensten van een boekhouder dan heb je verschillende opties. Bijvoorbeeld door een deel van de administratieve werkzaamheden zelf te doen. Of door de gehele boekhouding uit te besteden aan de boekhouder. Er zijn in ieder geval meerdere taken die een boekhouder voor jou als zzp’er kan uitvoeren. Er zijn redelijk veel zzp'ers en andere ondernemers die gebruikmaken van een goede boekhouder. Een boekhouder doet natuurlijk meer dan het alleen opmaken en indienen van de btw-aangifte. Wij proberen in dit artikel de meest veelgestelde vragen te beantwoorden en hebben we ook enkele handige gratis boekhoudkundige calculators opgenomen.

Mensen aan het werkAls startende ondernemer kun je de boekhouding zelf doen met een online boekhoudprogramma of de boekhouding uitbesteden aan een zzp boekhouder. Daarnaast kun je nog gebruikmaken van een online boekhouder. In dat geval kijkt de boekhouder mee in het boekhoudprogramma met een eigen account. Zelfstandig ondernemers kunnen geld besparen door de boekhouding zelf bij te houden of bijvoorbeeld deels zelf te doen. Kleine bedrijven hebben meestal te maken met enkelvoudig boekhouden. Enkelvoudig boekhouden is de simpelste vorm van boekhouden. De complete administratie bijhouden is dus mogelijk als zzp'er.

Inhoudsopgave
Wat doet een boekhouder eigenlijk?
Jaarrekening niet verplicht, wel handig
Wat is een goede boekhouder?
Financiële betrouwbaarheid
Betrouwbare boekhouder
Financiële administratie
Btw-aangifte doen
Facturen opstellen
Goed advies van een boekhouder
Boekhouder offertes ontvangen
Wat kost een boekhouder?
Concurrentie boekhouders
Besparen op de boekhoudkosten
Verschil tussen een boekhouder en accountant
Aangifte inkomstenbelasting opstellen
Veelgestelde vragen boekhouders en accountants
Zelf de boekhouding verzorgen of een boekhouder inhuren?
Zzp boekhouder en boekhoudprogramma

Wat doet een boekhouder eigenlijk?

Een van de taken van een boekhouder is het opstellen van facturen. Daarbij horen boekhoudkundige verrichtingen, zoals het inboeken van de facturen. Het opstellen van de btw-aangifte is een andere taak. Er zijn overigens veel zzp’ers die zelf facturen maken en verzenden, maar de btw-aangifte uitbesteden aan de boekhouder. Na afloop van een boekjaar heeft de boekhouder als taak de jaarrekening op te stellen. Het is geen verplichting voor zzp’ers om een jaarrekening te presenteren, maar het biedt wel duidelijk inzicht in de financiële situatie van je bedrijf.

Jaarrekening niet verplicht, wel handig

Bovendien is het handig om de jaarrekening te gebruiken voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting. Dat kan de boekhouder uiteraard ook voor je verzorgen. Naast de jaarrekening, stelt de boekhouder eveneens de balans op, net als de verlies- en winstrekening. Een van de andere belangrijke taken is het geven van advies over de financiële bedrijfsvoering en belastingzaken. Daar kan je als zzp’er veel baat bij hebben, omdat de boekhouder onder meer op de hoogte is van alle fiscale voordelen. Het is belangrijk om op ieder moment op de hoogte te zijn van de financiële situatie.

Wat is een goede boekhouder?

Afspraken makenJe wilt natuurlijk dat je boekhouding in goede handen is en daarom is het van belang een goede boekhouder in te schakelen. Een boekhouder dient in de eerste plaats betrouwbaar te zijn en een objectieve blik te hebben. Verder is het van belang dat een boekhouder nauwkeurig werkt en analytisch inzicht heeft. Een goede boekhouder neemt ook zelf initiatief door je bijvoorbeeld te wijzen op fiscale voordelen. Zo onderhoudt een goede boekhouder ook regelmatig contact om te overleggen over belangrijke zaken. Of door je te wijzen op veranderingen in fiscale wetgeving. Een goede boekhouder biedt je ook inzicht in de administratie van je bedrijf. Doorgaans gebeurt dat via een online boekhoudprogramma waar je net als de boekhouder toegang tot hebt.

Financiële betrouwbaarheid

Zelfstandig ondernemers hebben te maken met financiële administratie. Als ondernemer kun je te maken hebben met grote financiële transacties. Het is dus belangrijk dat je werkt met een boekhouder die financieel te vertrouwen is. Financiële zaken moeten vertrouwelijk behandeld worden. Een gecertificeerde boekhouder schrijft rapporten die vertrouwelijk moeten blijven. Financiële rapportages kunnen daarnaast ook andere gevoelige informatie bevatten, zoals gegevens over aanbestedingen. Het financiële gedeelte gaat dus alleen de ondernemer, de boekhouder en eventueel de Belastingdienst iets aan. Daarnaast kunnen financiële rapportages belangrijk zijn om in aanmerking te komen voor bedrijfskrediet. Het financiële gedeelte bestaat over het algemeen uit de jaarrekening, de winst- en verliesrekening en eventuele aanvullende financiële rapportages.

Betrouwbare boekhouder

RekeningenDit soort gegevens mogen natuurlijk niet op straat komen te liggen. Het is dus belangrijk dat je alleen zaken doet met een betrouwbare boekhouder of accountant. De gehele financiële verantwoording voor de boekhouding behoort overigens wel tot de verantwoordelijkheid van de ondernemer. Vanzelfsprekend moet het complete debiteurenbeheer, crediteurenbetalingen en alle belastingaangiftes vertrouwelijk behandeld worden. Overigens bestaat de gehele administratie niet alleen uit de financiële administratie. Een kleine onderneming heeft overigens niet de verplichting op de jaarrekening te deponeren bij de KvK.

Financiële administratie

De belangrijkste taken van een boekhouder hebben betrekking op de financiële zaken van de onderneming. Alle financiële transacties van een onderneming behoren tot de boekhouding. De algemene administratie behoort meestal niet tot de werkzaamheden van een boekhouder. De specifieke vaardigheden van boekhouder of accountant zijn dus gericht op de financiële administratie. Daarnaast kun je bij een boekhouder of accountant terecht voor advies inwinnen. Voor een boekhouder is het belangrijk dat deze beschikt over actuele kennis. Als ondernemer kun je ook zelf de boekhouding bijhouden. In dat geval kun je de boekhouding laten controleren door een boekhouder. Overigens kent het beroep boekhouder geen beroepsbescherming meer. Accountant is wel een beschermde titel.

Btw-aangifte doen

In het verleden waren boekhouders vaak verantwoordelijk voor het doen van btw-aangifte voor ondernemers. Vandaag de dag doen veel zzp'ers hun eigen boekhouding, inclusief de btw-aangifte. De belangrijkste taak van een boekhouder is het controleren of de jaarrekening klopt, het opstellen van de winst- en verliesrekening en het verzorgen van de inkomstenbelasting. Vooral voor de inkomstenbelasting maken veel zzp'ers alsnog gebruik van een boekhouder. De aangifte inkomstenbelasting is natuurlijk afhankelijk van de gehele boekhouding. Het laten opstellen van aangiftes kan in sommige gevallen veel werk zijn. De meeste boekhouders kunnen ook aangemerkt worden als online boekhouder. Voor het berekenen van de btw-aangifte kun je ook onze gratis btw-calculator gebruiken.

Btw berekenen

Facturen opstellen

Aan het werkenEen boekhouder inhuren doe je over het algemeen niet voor het opstellen van facturen. Er zijn wel veel grote ondernemingen die de betaling van facturen laten verzorgen door hun boekhouder. Vooral voor grote bedrijven kan crediteurenbeheer en debiteurenbeheer een dagtaak zijn. Het toezien op binnenkomende en uitgaande facturen is belangrijk voor een onderneming. De meeste zzp'ers hebben niet met veel facturen te maken. Een zzp'er kan eenvoudig zelf controle houden op alle facturen. Een boekhouder kan wel toezien op alle facturen en de financiële transacties die daar bijhoren. Ook voor de btw-aangiftes kan dit handig zijn. Een boekhouder controleert dus op een brede manier alle transacties.

Goed advies van een boekhouder

Een boekhouder is niet alleen verantwoordelijk voor het bijhouden van de inkomsten en uitgaven of het opmaken van de aangifte inkomstenbelasting. Boekhouders zijn niet alleen boekhouders, maar ook belangrijke adviseurs die ondernemers helpen beslissingen te nemen. Denk aan ondernemers die een grote investering willen gaan doen. Een bedrijfsmiddel kopen is een investering en daarvoor moet je de boekhoudkundige rentabiliteit berekenen. Door eerste de boekhoudkundige rentabiliteit te berekenen kun je inzichtelijk maken of een investering nuttig is. Met andere woorden moet je het rendement bepalen van een investering. Het berekenen van de boekhoudkundige rentabiliteit is mogelijk met de GBR methode. Een boekhouder inhuren kan dus ook belangrijk wanneer je een investering gaat doen of als een kredietaanvraag gaat doen. Zie ook onze gratis GBR calculator voor het berekenen van investeringen.

GBR berekenen

Boekhouder offertes ontvangen

BoekhoudingVoordat je een boekhouder inhuurt, kun je om offertes vragen. Het aantal boekhouders is groot te noemen en vrijblijvend offertes opvragen staat je als ondernemer vrij. De beste boekhouders zijn meestal aangesloten bij verschillende platforms. Een ervaren boekhouder zal in de meeste gevallen meerdere bedrijven bedienen. Het kan daarom slim zijn om referenties te vragen. Ook zal de betreffende boekhouder bij je moeten passen. Een goede relatie met de boekhouder kan erg belangrijk zijn. Wat een boekhouder per uur rekent kan enorm verschillen per boekhouder. Over het algemeen is een groot kantoor veel duurder dan een zzp boekhouder. Een groot kantoor brengt vaak iedere mail en telefoontje in rekening. Hierdoor kunnen de jaarlijkse kosten als snel oplopen. Een vergelijking maken tussen verschillende boekhouders is slim, en een boekhouder weet precies wat er belangrijk is.

Wat kost een boekhouder?

Wat een boekhouder kost is niet zomaar aan te geven. Wil je de gehele administratie uitbesteden of alleen een deel. Daarnaast zijn er ondernemers die meerde medewerkers in dienst hebben. In dat geval kan er ook sprake zijn van een salarisadministratie. Dit maakt een groot verschil in de uiteindelijke kosten per jaar. De vraag wat een boekhouder kost is dus niet eenvoudig te beantwoorden. Een boekhouder helpt in ieder geval wel met de boekhouding. De boekhouding voor een kleine onderneming is over het algemeen niet kostbaar. Overigens zijn de kosten gewoon aftrekbaar als voorbelasting. Zie ook onze handige boekhoudkosten berekening.

Boekhoudkosten berekenen

Concurrentie boekhouders

Administratie online aan het bekijkenDe concurrentie onder de boekhouders is groot te noemen en dit zie je ook terug in het goedkoper uurtarief van de afgelopen jaren. Het is belangrijk om niet te zoeken naar de goedkoopste boekhouder. Het is veel belangrijker om goed advies te krijgen. Een boekhouder geeft het juiste advies en weet precies waar je op moet letten. De goedkopere boekhouders hebben vaak veel klanten en dit kan de dienstverlening in de weg staan. Vooral wanneer je onderneming groeit, is goed advies erg belangrijk. Vooral bij complexe vraagstukken verdien je een boekhouder snel terug. Wat een boekhouder per uur kost is in dat geval minder belangrijk. Er kan overigens ook sprake zijn van een los tarief per opdracht. Als zzp'er wil je natuurlijk precies weten wat je per jaar kwijt bent aan de boekhouder. Het bedrag per jaar is ook afhankelijk van rechtsvorm en jouw administratie.

Besparen op de boekhoudkosten

  • Ben jij een ondernemer die met een schoenendoos vol met facturen en bonnetjes naar de boekhouder gaat? In dat geval zul je waarschijnlijk een behoorlijke rekening krijgen van de boekhouder. Dit is eenvoudig op te lossen door gebruik te maken van digitaal boekhouden. Hiermee kun je alle handelingen zelfstandig uitvoeren en dit bespaart direct. Ook hoef je niet meer naar de boekhouder voor de btw-aangifte. Alles wat je nodig hebt, is een goed boekhoudprogramma. Een boekhouder inschakelen kan ook als je zelf gebruikmaakt van online boekhouden. Een boekhouder houdt in dat geval alleen toezicht op de cijfers en kan ook zaken corrigeren wanneer nodig. Daarnaast ziet een boekhouder alsnog toe op de fiscale regelgeving. Een boekhouder helpt dus ook wanneer je zelf thuis de boekhouding doet.

Verschil tussen een boekhouder en accountant

Boekhouding online doenEen boekhouder heeft een uitvoerende rol en een accountant een controlerende functie. Als zzp'er heb je meestal alleen te maken met een boekhouder en niet met een accountant. Een boekhouder en accountant zijn beide financiële specialisten, maar dan op een andere manier. Kleine ondernemers hebben meestal ook geen accountantsverklaring nodig. Dit is alleen voor grote bedrijven van toepassing. Het verschil tussen boekhouders en accountants zit hem vooral in de uiteindelijke verantwoordelijkheden. Een boekhouder helpt met de boekhouding en een accountant controleert de boekhouding. Er is geen titel boekhouder maar wel een titel registeraccountant. Iedereen mag zich dus uitgeven als boekhouder.

Aangifte inkomstenbelasting opstellen

  • De aangifte inkomstenbelasting kun je tegenwoordig ook zelf opmaken met een online boekhoudprogramma. Hiervoor moet het boekhoudpakket wel over de module Automatische Winstaangifte beschikken. Dit is alleen mogelijk voor zzp'ers met een eenmanszaak die geen personeel in dient hebben. Vanzelfsprekend kan een boekhouder ook de aangifte inkomstenbelasting opmaken. Vergeet overigens niet de aangifte te voldoen van de privé rekening en niet van de zakelijke rekening. Dit is veel gemaakte fout in de boekhouding. De btw-aangifte betaal je natuurlijk wel van de zakelijke rekening.

Veelgestelde vragen boekhouders en accountants

  • Een van de meest gestelde vragen is toch wel of een boekhouder inschakelen verplicht is. Het is niet verplicht om gebruik te maken van een boekhouder voor de financiële administratie van jouw administratie. Een andere veelvoorkomende vraag is of boekhouders en accountants duur zijn. De meeste boekhouders en accountants zijn niet goedkoop, echter verdien je dit meestal wel snel terug door het toepassen van de juiste fiscale regelingen. Het bijhouden van de inkomende en uitgaande facturen kun je zelf doen en dit levert direct een enorme besparing op. Voor de financiële transacties heb je geen boekhouder of accountant nodig. Een goede boekhouder kan wel erg waardevol zijn. Een boekhouder inschakelen geeft daarnaast ook gewoon minder stress en gedoe. Een boekhouder zorgt ervoor dat alles goed geregeld is. Dat is wat je van een boekhouder verwachten mag.

Zelf de boekhouding verzorgen of een boekhouder inhuren?

  • Agenda bijwerkenHet is als zzp'er prima mogelijk om zelf de boekhouding bij te houden. Boekhouden is tegenwoordig niet moeilijk meer. Wel gebruiken veel zzp'ers voor het opstellen van rapportages en fiscale zaken een boekhouder. Het aantal boekhouders dat te maken heeft met zzp'ers is tegenwoordig groot te noemen. In veel gevallen hebben boekhouders de belangrijke taak om alle inkomsten en uitgaven te controleren. Daarnaast gebruiken veel zzp'ers een boekhouder voor het opstellen van rapporten. Het opstellen van rapporten heeft meestal betrekking op de resultatenrekening en de balans. Het is overigens niet zo dat een boekhouder alleen de boekhouding bijhoudt. Het opvragen van informatie of het geven van advies vormt ook een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de afspraken die je maakt.

Zzp boekhouder en boekhoudprogramma

De boekhouding volledig uitbesteden is als zzp'er niet nodig. De boekhouding volledig uitbesteden is ook relatief kostbaar. Daarom maken veel zzp'ers gebruik van een boekhoudpakket. Hiermee voldoe je aan alle fiscale regelgeving en kun je de gehele administratie bijhouden. Vanzelfsprekend kunnen goede boekhouders ook helpen bij het online boekhouden. De eenvoudigere taken doe je gewoon zelf en voor de moeilijkere werkzaamheden vraag je de boekhouder om hulp. Het bijhouden van de inkomende en uitgaande facturen kun je als zzp'er prima zelf doen. De meeste ondernemers werken op deze manier. Met goede boekhoudsoftware kun je ook financiële overzichten opstellen en alle financiële handelingen uitvoeren voor jouw administratie.

Boekhouder aan het werkEen boekhouder kan zzp'ers dus op verschillende manieren helpen. Dit heeft ook zeker betrekking op het geven van financieel advies.

De meeste boekhouders kunnen ook werken met een boekhoudprogramma. Als zzp'er kun je dus ook een hybride boekhouding bijhouden. Wij hopen dat de veelgestelde vragen nu duidelijk zijn inclusief de vraag wat doet een boekhouder eigenlijk.

Mijnzzp.nl