Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Middenstander

Als je gebruikmaakt van de diensten van een boekhouder dan heb je verschillende opties. Bijvoorbeeld door een deel van de administratieve werkzaamheden zelf te doen. Of door de gehele boekhouding uit te besteden aan de boekhouder. Er zijn in ieder geval meerdere taken die een boekhouder voor jou als zzp’er kan uitvoeren.

Taken van een boekhouder

Een van de taken van een boekhouder is het opstellen van facturen. Daarbij horen boekhoudkundige verrichtingen, zoals het inboeken van de facturen. Het opstellen van de btw-aangifte is een andere taak. Er zijn overigens veel zzp’ers die zelf facturen maken en verzenden, maar de btw-aangifte uitbesteden aan de boekhouder. Na afloop van een boekjaar heeft de boekhouder als taak de jaarrekening op te stellen. Het is geen verplichting voor zzp’ers om een jaarrekening te presenteren, maar het biedt wel duidelijk inzicht in de financiële situatie van je bedrijf.

Bovendien is het handig om de jaarrekening te gebruiken voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting. Dat kan de boekhouder uiteraard ook voor je verzorgen. Naast de jaarrekening, stelt de boekhouder eveneens de balans op net als de verlies- en winstrekening. Een van de andere belangrijke taken is het geven van advies over de financiële bedrijfsvoering en belastingzaken. Daar kan je als zzp’er veel baat bij hebben, omdat de boekhouder onder meer op de hoogte is van alle fiscale voordelen.

Wat is een goede boekhouder?

Je wilt natuurlijk dat je boekhouding in goede handen is en daarom is het van belang een goede boekhouder in te schakelen. Een boekhouder dient in de eerste plaats betrouwbaar te zijn en een objectieve blik hebben. Verder is het van belang dat een boekhouder nauwkeurig werkt en analytisch inzicht heeft. Een goede boekhouder neemt ook zelf initiatief door je bijvoorbeeld te wijzen op fiscale voordelen. Zo onderhoudt een goede boekhouder ook regelmatig contact om te overleggen over belangrijke zaken. Of door je te wijzen op veranderingen in fiscale wetgeving. Een goede boekhouder biedt je ook inzicht in de administratie van je bedrijf. Doorgaans gebeurt dat via een online boekhoudprogramma waar je net als de boekhouder toegang tot hebt.

Mijnzzp.nl