Team Mijnzzp

Debiteurenbeheer

De meeste ondernemers houden de boekhouding online bij in een boekhoudprogramma of besteden de administratie uit. Als je als zzp'er de boekhouding zelf doet, dan is het belangrijk om goed debiteurenbeheer te voeren. Bijvoorbeeld om facturen op tijd te innen, zodat de cashflow in je bedrijf optimaal blijft. Het automatiseren van debiteurenbeheer biedt wat dat betreft meerdere voordelen en welke dat zijn ontdek je hier.

Inhoudsopgave
Automatisch herinnering versturen
Uitbesteden debiteurenbeheer overbodig
Koppeling met boekhoudprogramma

Automatisch herinnering versturen

Je moet zelf goed in de gaten houden wanneer de betalingstermijn van facturen is verstreken. Als je daar niet goed op let, dan heeft dat invloed op de liquiditeit van je bedrijf indien facturen onbetaald blijven. Een voordeel van automatisch debiteurenbeheer is dat er automatisch een herinnering uitgaat naar een debiteur. Het herinneringsproces is wat dat betreft volledig geautomatiseerd. Daarmee bespaar je dus ook nog eens veel tijd en werk. Naast de automatische herinnering vindt er verdere opvolging plaats als de factuur nog steeds niet wordt betaald. Dat betekent dat er nog een herinnering uitgaat en indien nodig ook nog een aanmaning.

Uitbesteden debiteurenbeheer overbodig

Een ander voordeel van het automatiseren van debiteurenbeheer is dat je als ondernemer zelf de controle houdt. Het is dus niet nodig om het debiteurenbeheer uit te besteden wat uiteraard extra geld kost. Bovendien heb je dan geen invloed op welke wijze er met klanten wordt omgegaan. Dat is bij het automatiseren van debiteurenbeheer wel het geval. Dan is er meer invloed aangaande persoonlijke benadering om de klantrelatie goed te houden. Ook zijn eventuele vragen over facturen van de debiteur door jou als ondernemer zelf te beantwoorden als je zelf de controle houdt over het debiteurenbeheer.

Koppeling met boekhoudprogramma

Het is bij de keuze voor het automatiseren van debiteurenbeheer wel aan te raden om rekening te houden met het gebruik van je eigen boekhoudprogramma. Kies daarom een partij die debiteurenbeheer software levert die een koppeling met je online boekhoudpakket mogelijk maakt. In dat geval vindt er altijd een accurate opvolging plaats van facturen en het herinneringsproces. Ook handig is als er sprake is van software die in een betaalknop voorzien op de factuur, zoals om via iDEAL de betaling te voldoen.

RekeningenAls zzp'er zijn er tegenwoordig verschillende manieren om het debiteurenbeheer te automatiseren. Maak van deze mogelijkheden zoveel mogelijk gebruik.

Het is belangrijk om een strak debiteurenbeheer te voeren. Dit voorkomt mogelijke betalingsproblemen.

Mijnzzp.nl