Team Mijnzzp

Zelf de boekhouding doen

Er zijn redelijk veel startende ondernemers die een boekhouder in de arm hebben genomen. Vaak omdat ze denken dat boekhouden moeilijk is of omdat ze denken dat dit moet. Het boekhouden voor je bedrijf kun je meestal prima zelf doen. Er zijn verschillende programma's beschikbaar waarmee je online je administratie en boekhouding kunt bijhouden. Wanneer je ervoor kiest om zelf je boekhouding bij te houden, is het belangrijk dat je weet welke gegevens je moet bijhouden. Je wilt natuurlijk niet achteraf in de problemen komen omdat je bepaalde gegevens niet hebt bijgehouden.

Het is als ondernemer niet verplicht om een boekhouder in te schakelen. Je kunt er ook voor kiezen om zelf je boekhouding bij te houden. Dit kan heel eenvoudig online via verschillende boekhoudprogramma's. Deze programma's zijn eenvoudig te gebruiken en je hoeft geen speciale kennis te hebben om deze te kunnen gebruiken.

Je moet onder andere de volgende gegevens bijhouden:

  • De inkomsten van je bedrijf;
  • De uitgaven van je bedrijf;
  • De kas-administratie en kassabonnen;
  • De bankafschriften;
  • De personeelsadministratie en salarisadministratie (wanneer van toepassing).

In het kort moet je dus de complete financiële administratie van je bedrijf bijhouden. Dit lijkt misschien een hele opgave, maar je zult merken dat het heel eenvoudig is wanneer je er eenmaal aan begint. Daarnaast is het wettelijk verplicht om de complete financiële administratie minimaal zeven jaar te bewaren. Wanneer je gebruikmaakt van een online boekhoudprogramma hoef je je hier geen zorgen over te maken, want deze programma's zorgen ervoor dat je administratie veilig wordt opgeslagen.

Zoals je kunt zien is het dus niet moeilijk om zelf je boekhouding bij te houden. Je kunt er ook voor kiezen om dit uit te besteden aan een boekhouder, maar dit is niet nodig. Daarnaast kun je ook bepaalde handelingen laten uitvoeren of controleren door een boekhouder. Op deze manier kun je redelijk veel besparen op de jaarlijkse boekhoudkosten.

Gratis cursus boekhouden volgen

Het is tegenwoordig mogelijk om via verschillende softwareaanbieders een gratis cursus boekhouden te volgen. Dit is een uitstekende manier om je kennis over boekhouden bij te spijkeren. Op deze manier kun je namelijk op je eigen tempo en in je eigen tijd leren hoe alles werkt. Het is vooral belangrijk om bekender te worden met alle begrippen en termen van het boekhouden.

Op welke manieren kun je de boekhouding bijhouden?

Het is ook mogelijk om volledig zelfstandig de boekhouding bij te houden. Hiervoor kun jij bijvoorbeeld gebruikmaken van Excel of Word. Een andere mogelijkheid is om een online boekhoudprogramma te gebruiken. Dit heeft als voordeel dat je niet alles handmatig hoeft in te voeren en dat je administratie veilig wordt opgeslagen. Daarnaast heb je dan de beschikking over een mobiele app waarmee je op ieder moment en overal je boekhouding kunt inzien.

Boekhoudkosten

Wanneer je ervoor kiest om de boekhouding uit te besteden aan een boekhouder, zorg er dan wel voor dat je een goede afspraak maakt over de kosten. Dit is namelijk niet altijd even duidelijk en je wilt natuurlijk niet achteraf voor verrassingen komen te staan. Het laten opstellen van een jaarrekening is bijvoorbeeld niet gratis.

Overigens hebben de meeste zelfstandig ondernemers voldoende aan een winst- en verliesberekening inclusief de jaarlijkse balans voor de Belastingdienst. Een winst- en verliesberekening inclusief de balans is eenvoudig zelf te maken wanneer je gebruikmaakt van een online boekhoudprogramma. Een jaarrekening kan wel belangrijk zijn bij het aanvragen van een hypotheek.

Boekhoudprogramma's: wat zijn de verschillen?

Er zijn veel verschillende boekhoudprogramma's op de markt. De meeste programma's bieden een gratis proefperiode aan, waarna je maandelijks of jaarlijks een bedrag moet betalen. Het is belangrijk om de verschillende programma's met elkaar te vergelijken, want er kan per programma namelijk wel een verschil zitten in de prijs, functionaliteiten en gebruiksvriendelijkheid.

Boekhoudprogramma's vergelijken

Op onze vergelijkingspagina kun je verschillende boekhoudprogramma's met elkaar vergelijken. Op deze manier krijg je een goed beeld van de programma's en kun je eenvoudig een keuze maken. Alle functionaliteiten kun je zelf aangeven, zodat je alleen de programma's ziet die voldoen aan jouw wensen. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je een programma zoekt waarmee je onbeperkt facturen kunt maken en versturen.

Lees ook ons artikel:

Als zzp'er kun je prima zelf de boekhouding bijhouden. Hierdoor heb je ook op ieder moment inzicht in de financiële situatie van je bedrijf.

Het is dus verstandig om grip te houden op de boekhouding. Gebruik hiervoor wel een goed boekhoudprogramma.

Mijnzzp.nl