Team Mijnzzp

Besparen boekhoudkosten

Als zzp'er is het belangrijk om je administratie en boekhouding op orde te hebben. De voordeligste manier om te boekhouden is door het zelf te doen. Maar als je geen tijd of zin hebt om je boekhouding bij te houden, kun je een betaalbare boekhouder inschakelen. In dit artikel vertellen we je meer over de opties en hoe je de juiste keuze maakt.

Inhoudsopgave
Voordelige manier van boekhouden
Gratis boekhoudprogramma of een abonnement afsluiten?
Online boekhouden en gebruikmaken van een boekhouder
Waarom wel gebruikmaken van een boekhouder?
Speciale regelingen voor zzp'ers
Extra boekhoudkosten voorkomen
Balans, winst- en verliesrekening en jaarrekening
Is een boekhoudprogramma moeilijk in gebruik?
Conclusie

Voordelige manier van boekhouden

De voordeligste manier van boekhouden is natuurlijk door het zelf te doen. Als je een klein bedrijf hebt of weinig omzet draait, kan dit een goede optie zijn. Je hoeft dan geen extra kosten te maken voor een boekhouder. Wel is het belangrijk om je administratie goed bij te houden. Als je niet weet hoe je moet boekhouden, kun je een boekhouder inschakelen voor advies of een cursus volgen.

Gratis boekhoudprogramma of een abonnement afsluiten?

Het is prima mogelijk om volledig gratis te werken met Excel, maar het nadeel is dat je geen back-up hebt van je boekhouding. Als je computer kapot gaat, ben je alle gegevens kwijt. Daarnaast moet je alles zelf invoeren en bijhouden, waardoor het weer meer tijd kost. Een andere optie is om een online boekhoudprogramma te gebruiken. Deze kun je overal online gebruiken, zodat je niet afhankelijk bent van één computer. Een aantal bekende programma's zijn e-Boekhouden, Rompslomp en Tellow. Wel moet je hiervoor een klein bedrag per maand voor betalen.

Online boekhouden en gebruikmaken van een boekhouder

De meeste aanbieders van boekhoudsoftware bieden op verschillende manieren extra ondersteuning. Denk bijvoorbeeld aan een helpdesk, een online boekhouder en aan het eventueel volgen van cursussen. Daarnaast kun je natuurlijk ook je eigen boekhouder laten meekijken met de boekhouding. Hierdoor kun je echt aanzienlijk besparen op de jaarlijkse boekhoudkosten.

Waarom wel gebruikmaken van een boekhouder?

Ondernemers kunnen te maken krijgen met verschillende belastingregels en fiscale wet- en regelgeving. Dit is niet altijd even makkelijk te begrijpen en toe te passen in de dagelijkse praktijk. Een boekhouder weet hier alles van, waardoor je er zeker van kunt zijn dat je aangifte goed gedaan wordt. Daarnaast heeft een boekhouder ook kennis van de laatste ontwikkelingen op fiscaal gebied, waardoor je hier geen omkijken naar hebt. Tot slot is een boekhouder ook een partij, die advies kan geven.

Speciale regelingen voor zzp'ers

Kleine ondernemers hebben op verschillende manieren extra voordeel. Denk bijvoorbeeld aan de kleineondernemersregeling. Dit is een fiscale regeling, waarmee je als ondernemer niks meer met btw te maken hebt. Daarnaast kennen we nog de zelfstandigenaftrek, de MKB-winstvrijstelling en verschillende startersregelingen. Voor alle regelingen geldt dat je vastgestelde regels moet toepassen in de boekhouding. Een boekhouder kan je hierbij helpen of het volledig uit handen nemen.

Extra boekhoudkosten voorkomen

Wanneer je de boekhouding uit handen geeft aan een boekhouder, is het belangrijk om te kijken naar de totale kosten. Je betaalt namelijk niet alleen voor de uren die je boekhouder maakt, maar ook voor de eventuele reiskosten. Daarnaast kunnen er ook extra kosten in rekening worden gebracht voor het doen van aangiftes. Het is daarom belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je boekhouder, accountant of administratiekantoor. De goedkoopste boekhouder kan anders snel een stuk duurder uitpakken.

Balans, winst- en verliesrekening en jaarrekening

Voor de aangifte inkomstenbelasting heb je als eenmanszaak geen jaarrekening nodig. De balans en winst- en verliesrekening is hiervoor voldoende. De meeste boekhouders rekenen voor het maken van de jaarrekening extra kosten. Een jaarrekening is meestal alleen belangrijk wanneer je een lening gaat afsluiten. Als je hier geen behoefte aan hebt, kun je dus beter zoeken naar een boekhouder die alleen de balans en winst- en verliesrekening maakt.

Is een boekhoudprogramma moeilijk in gebruik?

Het zelf gebruiken van een online boekhoudprogramma is eigenlijk heel simpel. Je hoeft geen speciale kennis te hebben van boekhouden of ICT. De programma's zijn zo ontworpen, dat iedereen er mee kan werken. Wel is het belangrijk om de tijd te nemen om het programma goed te leren kennen. Lees daarom eerst de handleiding of volg een cursus, voordat je aan de slag gaat met boekhouden.

Conclusie

Als je als ondernemer op zoek bent naar een betaalbare boekhouder, is online boekhouden een goede optie. Je sluit dan een abonnement af bij een aanbieder van online boekhoudprogramma's. Hierdoor heb je altijd en overal toegang tot je boekhouding en ben je niet afhankelijk van één computer. Daarnaast kun je gebruikmaken van de extra ondersteuning, die de meeste aanbieders bieden. Zo heb je altijd iemand aan wie je je vragen kunt stellen of die je kan helpen met de boekhouding.

Mijnzzp.nl