Team Mijnzzp

Beste boekhoudprogramma

Bij het opzetten van een bedrijf heb je de keuze om een boekhoudpakket te nemen of een boekhouder in te schakelen. Kies je voor een boekhoudpakket dan houd je zelf op een relatief eenvoudige wijze de boekhouding bij. Het gebruikmaken van de dienstverlening van een boekhouder is duurder, maar biedt eveneens voordelen. Ontdek hier de verschillen net als de pluspunten en minpunten van boekhoudpakketten en boekhouders.

Boekhoudpakket: voordelen en nadelen

Een boekhoudpakket is zo samengesteld dat je zonder uitgebreide boekhoudkundige kennis zelf de financiële administratie bijhoudt. Dit geeft je als ondernemer inzicht in de financiële situatie van je bedrijf. Bovendien zorgt een boekhoudpakket ervoor dat je minder snel fouten maakt bij het verwerken van transacties. Verder voorziet een boekhoudpakket in de mogelijkheid om ook zelf de btw-aangifte te doen.

Boekhouding doen laptopDe cijfers zijn over te nemen in de aangifte of je verstuurt de btw-aangifte rechtstreeks vanuit je boekhoudpakket. Deze optie is inmiddels aanwezig bij meerdere boekhoudprogramma’s. Een nadeel van een boekhoudpakket is dat je tijd moet vrijmaken om de financiële administratie op orde te houden. Het is ook belangrijk dat je weet welke fiscale regels er zijn.

De voordelen van een boekhoudpakket in het kort:

  • Het boekhouden is makkelijker.
  • Fouten worden voorkomen.
  • De meeste handelingen zijn te automatiseren.
  • Je kunt meerdere handige koppelingen maken.

Boekhouder: voordelen en nadelen

Een boekhouder neemt werk uit handen en levert je dus tijd op die te besteden is aan je bedrijfsvoering. Bovendien beschikt een boekhouder over fiscale kennis, zodat je optimaal gebruikmaakt van de regels die van toepassing zijn. De kans op fouten is net als bij het zelf doen van de boekhouding met een boekhoudpakket minimaal. Een nadeel is dat je op zoek moet gaan naar een goede boekhouder die aansluit bij jouw wensen en is afgestemd op je bedrijfsvoering.

Het komt bijvoorbeeld ook voor dat je ook als je een boekhouder inschakelt toch zelf gegevens moet invoeren. Als dat het geval is dan is het halve werk al gedaan. De boekhouder verzorgt dan op basis van de gegevens de btw-aangifte. Dit kost als je een boekhoudpakket hebt echter als je het zelf doet maar een paar minuten van je tijd. Het is als je een keuze hebt gemaakt belangrijk om een vergelijking te maken tussen verschillende boekhoudpakketten of tussen verschillende boekhouders.

De voordelen van een boekhouder in het kort:

  • Je hoeft zelf bijna niks te doen aan de boekhouding.
  • Een boekhouder heeft kennis van wet- en regelgeving.
  • Een boekhouder kan ook algemeen ondernemersadvies geven.
  • Online boekhouden kan ook in overleg met de boekhouder (kosten besparen).

Wat kost een boekhouder?

Mappen met facturenHet inhuren van een boekhouder is duurder dan het zelf bijhouden van de financiële administratie. Het voordeel is dat je zelf bijna geen boekhouding meer hoeft te doen. Ook kan de boekhouder of accountant de aangifte inkomstenbelasting verzorgen voor je. Overigens is het ook mogelijk om zelf de aangifte inkomstenbelasting op te maken met boekhoudsoftware. Met een boekhoudpakket voor ondernemers kun je dus meer dan alleen inkomsten en uitgaven bijhouden. Voor het inschatten van de jaarlijkse boekhoudkosten is het mogelijk om van onze calculator gebruik te maken.

Boekhoudkosten bedrijf berekenen

Altijd en overal inzicht in jouw administratie

Dankzij geavanceerde boekhoudsoftware en apps kun je nu je administratie op een efficiënte en eenvoudige manier beheren. Dit betekent dat je altijd en overal toegang hebt tot belangrijke financiële gegevens, facturen, belastingdocumenten en meer, zolang je maar een internetverbinding hebt. Ook is het mogelijk om andere systemen te koppelen. Bijvoorbeeld, een CRM-systeem dat klantgegevens kan integreren met de administratie.

Voor zzp'ers betekent dit dat ze hun boekhouding op een veel effectievere manier kunnen beheren. Ze kunnen realtime-inzicht krijgen in hun financiële status, budgetten bijhouden en direct reageren op veranderingen in de markt. Bovendien maakt het hebben van altijd en overal toegang tot administratieve gegevens bedrijfsprocessen zoals facturering, salarisadministratie en rapportage veel efficiënter en sneller. Bovendien is het veilig om met een boekhoudpakket te werken en hoef je niet bang te zijn dat gegevens verloren gaan. Het opzeggen kan per maand, dus je zit niet vast aan een contract.

Op zoek naar een goed boekhoudprogramma?

Op onze vergelijkingspagina hebben wij de beste boekhoudprogramma's opgenomen voor zzp'ers. Deze boekhoudpakketten zijn allemaal ontworpen voor kleine ondernemers die online boekhouden willen. De kosten voor het gebruik van een boekhoudpakket zijn laag en het biedt veel gebruikersgemak.

De juiste beslissing nemen als zzp'er

Berekening aan het makenEr is geen goed of fout antwoord op de vraag of je een boekhouder of boekhoudpakket moet gebruiken. Een boekhoudpakket is gratis en vrijblijvend uit te proberen en het samenwerken met een financieel specialist voor de administratie is ook gewoon mogelijk. Voor je zzp administratie is het wel verstandig om een online systeem te gebruiken. Zo weet je zeker dat je overal toegang tot je administratie hebt. Zoals eerder omschreven kun je als zzp'er ook andere systemen koppelen aan je boekhouding. Denk bijvoorbeeld aan het maken van offertes die je meteen aan de juiste klantgegevens kunt inboeken. Het is mogelijk om met bijna alle boekhoudpakketten ook offertes op te stellen en te verzenden.

Mijnzzp.nl