Team Mijnzzp

Mensen aan het werk

Ondernemer worden als zzp'er brengt een aantal fiscale voordelen met zich mee. De overheid heeft maatregelen in het leven geroepen om zelfstandigen een duwtje in de rug te geven. Een van die maatregelen is de zelfstandigenaftrek, waarmee je als ondernemer je winst kunt verlagen, zodat je minder inkomstenbelasting betaalt. Maar hoe zit dat als je zzp’er bent? Heb je dan ook recht op de zelfstandigenaftrek en wat is de hoogte van de zelfstandigenaftrek? Werd deze regeling ook niet weer opnieuw afgebouwd? We beantwoorden hier je vragen over deze fiscale regeling.

Wat is de zelfstandigenaftrek eigenlijk? De zelfstandigenaftrek maakt het mogelijk om een vast bedrag van de winst af trekken. Wanneer je als zzp'er geen winst hebt gemaakt, dan mag je de niet gerealiseerde zelfstandigenaftrek verrekenen in de volgende negen jaar. Voor zzp'ers kan dit een aanzienlijke besparing opleveren op de uiteindelijke belastbare winst. De hoogte van de zelfstandigenaftrek kan wel per jaar verschillen door aanpassingen vanuit de Rijksoverheid.

Is de zelfstandigenaftrek ook voor zzp’ers bedoeld?

Ja, maar om een beroep op deze regeling te doen, moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen om recht op de zelfstandigenaftrek te hebben. Je mag op de eerste plaats bij de start van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. Ook moet je door de Belastingdienst aangezien worden als ‘ondernemer’.

Boekhouding online doenDeze kijkt in hoeverre je daadwerkelijk zelfstandig bent, of je zelf aansprakelijk bent voor je bedrijfsschulden, of je voortdurend tijd en geld investeert in het werven van klanten en naar de grootte van je bedrijf. Om aangemerkt te worden als ondernemer voor de Belastingdienst is het bijvoorbeeld belangrijk dat je voor diverse opdrachtgevers werkt en dat je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Voldoe je aan het urencriterium?

Een andere voorwaarde om als zzp’er in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek is dat je voldoet aan het urencriterium. Als je eenmaal in de wereld van de zzp’ers duikt, zul je dit begrip regelmatig tegenkomen. Met het urencriterium wordt bedoeld dat je minimaal 1225 uur per jaar aan je onderneming besteedt. Niet alleen je factureerbare uren tellen mee, maar ook de uren dat je bezig bent met je boekhouding, marketing of voorraadbeheer. Ook de tijd voor acquisitie meetellen is toegestaan als zzp'er. Het is dus belangrijk om alle uren te tellen en niet alleen de gewerkte uren als zzp'er.

BouwOm als ondernemer beschouwd te worden, dien je meer tijd te besteden aan je onderneming, dan aan andere werkzaamheden. Alleen als je in de vijf jaren vooraf geen ondernemer was, dan is het niet nodig om aan deze voorwaarde te voldoen. Voor het bijhouden van de uren kun je ook gebruikmaken van een boekhoudprogramma. Als zzp'er is het van belang om te voldoen aan het urencriterium van de belastingdienst.

Aftrekposten voor zzp'ers met een eenmanszaak:

Hoe pas je de zelfstandigenaftrek toe?

BoekhoudingZijn alle bovengenoemde voorwaarden van toepassing op jouw situatie als zzp’er? Dan mag je de zelfstandigenaftrek gebruiken als aftrekpost. In 2021 betekende dit dat je € 6.670 van je winst mocht aftrekken. Let op, want het maximale tarief voor deze aftrek is 43%. Verder is het belangrijk dat je weet dat de komende jaren deze aftrekpost wordt afgebouwd. Zo wordt de zelfstandigenaftrek in 2022 met € 360 verlaagd, zodat deze uitkomt op € 6.310. Deze wordt tot in 2036 verder afgebouwd naar een bedrag van € 3.240. In 2022 daalt ook het maximale tarief voor deze aftrek naar 40%. Het belangrijkste doel van het afbouwen van deze aftrekpost is om de fiscale discrepanties tussen ondernemers en werknemers te verminderen.

Ik heb minder winst, dan het bedrag van de zelfstandigenaftrek!

Cijfers bekijkenEen veelvoorkomende situatie onder startende zzp’ers is dat ze minder winst hebben, dan het bedrag van de zelfstandigenaftrek. Hoe ga je om met deze situatie? Je mag dan het gedeelte van de zelfstandigenaftrek die je niet kunt toepassen, verrekenen in de negen opeenvolgende jaren. Het is dan wel de bedoeling dat je winst in de betreffende jaren hoger is, dan het bedrag van de zelfstandigenaftrek. Andere fiscale regelingen die voor jou als zzp’er mogelijk interessant zijn, zijn: de mkb-winstvrijstelling, de startersaftrek en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Zelfstandigenaftrek en de startersaftrek

De zelfstandigenaftrek en de startersaftrek zijn beide fiscale regelingen die de winst aanzienlijk kunnen verlagen als zzp'er. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. De startersaftrek is alleen van toepassing op startende ondernemers en mag alleen toegepast worden volgens de regels van de belastingdienst. Ook hiervoor is het belangrijk om aan het urencriterium van de belastingdienst te voldoen. De startersaftrek bedraagt 2.123 euro. Zoals eerder omschreven dien je te voldoen aan het urencriterium.

Boekhouden

De meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van online boekhouden. Met een goed boekhoudprogramma voorkom je het risico op fouten in de boekhouding.

Ook de Belastingdienst heeft eerder aangegeven voorstander te zijn van online boekhoudsoftware.

Mijnzzp.nl