Team Mijnzzp

Trein

De zelfstandigenaftrek is een van de fiscale voordelen waar je als zzp'er van profiteert bij het voldoen aan het urencriterium. Het is al enkele jaren zo dat dit fiscaal voordeel afneemt en dat gaat ook nog wel even zo door. Zo is het de bedoeling om ieder jaar tot 2036 een beetje van de zelfstandigenaftrek af te halen. Hoewel de inwerkingtreding van de daling per 1 januari 2022 nog niet definitief is, kan je er beter maar wel vast rekening mee houden.

Zelfstandigenaftrek 2022: € 6.310

In 2022 daalt de zelfstandigenaftrek als fiscaal voordeel voor zzp'ers met € 360 naar een bedrag van € 6.310. Je dient aan het urencriterium te voldoen en bovendien ondernemer voor de inkomstenbelasting te zijn om hiervan te profiteren. Overigens geldt dit jaar in verband met corona dat het urencriterium is versoepeld.

Verdere daling tot 2036

2036 lijkt nog ver weg, maar er is al wel een doel gesteld ten aanzien van het naar beneden brengen van de zelfstandigenaftrek. Tot en met 2028 vindt er ieder jaar een daling plaats met een bedrag van € 360. Daarna en dus met ingang van 2029 is er sprake van een daling met een bedrag van € 110 per jaar. In 2036 komt de zelfstandigenaftrek dan uit op € 3.240. Elke daling van de zelfstandigenaftrek betekent dat de totale inkomsten uit werk en woning bij de inkomstenbelasting per saldo stijgen. Dit kan eventueel invloed hebben op toeslagen en op andere aspecten, waarbij de totale inkomsten uit werk en woning het uitgangspunt vormen.

Verschillen verkleinen

De zelfstandigenaftrek is ooit bedoeld om zelfstandigen een steuntje in de rug te geven, omdat deze groep onder meer zelf moet sparen voor de oude dag. Uit de belastingplannen is echter gebleken dat het de bedoeling is om verschillen tussen werknemers en ondernemers kleiner te maken.

Daarmee verdwijnt het oorspronkelijke doel van de zelfstandigenaftrek voor een deel naar de achtergrond. In elk geval is het jammer dat het fiscale voordeel in 2036 minder dan de helft is van wat het was. Bovendien geldt ook nog dat de zelfstandigenaftrek vanaf dit jaar tegen een lager maximaal percentage verrekend mag worden. Dat is nu 43% en wordt volgend jaar zelfs maximaal 40%.

Freelancer achter computerAls zzp'er is het verstandig om gebruik te maken van een professioneel boekhoudpakket.

Hiermee voorkom je fouten en kun je eenvoudiger de financiële administratie bijhouden. Er zijn veel zelfstandig ondernemers die gebruikmaken van online boekhouden.

Lees ook ons artikel: Zelfstandigenaftrek sneller versoberen in ruil voor EU-geld

Mijnzzp.nl