Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Zzp-er aan het werk

De kosten van een boekhouder variëren en zijn van meerdere factoren afhankelijk. Besteed je de hele boekhouding uit dan liggen de kosten hoger dan wanneer je een deel zelf doet. Het type werkzaamheden en de tijd die de boekhouder eraan besteedt, bepalen de kosten. De omvang van het bedrijf speelt ook nog een rol. Bijvoorbeeld of er geen, weinig of veel personeel werkt. Het voeren van de salarisadministratie kost meer tijd indien er veel medewerkers een dienstverband hebben.

Uurtarief van een boekhouder

Een boekhouder is vrij om zelf het uurtarief te bepalen. Ook daarin is er sprake van variatie in de hoogte van de tarieven. Een boekhouder die net voor zichzelf is begonnen, hanteert bijvoorbeeld een uurtarief van 40 euro. Een boekhouder die al jaren ervaring heeft, kan een uurtarief hanteren dat tussen de 75 euro en 90 euro ligt. Overigens zijn er boekhouders die vaste tarieven rekenen voor het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden. Bijvoorbeeld als het om het indienen van de btw-aangifte gaat. Het inschakelen van een boekhouder kost geld, maar je hebt er dan zelf weinig omkijken naar. Het scheelt jou dus tijd die je op een andere manier aan je bedrijf kan besteden.

Voordelen van een boekhouder

Het scheelt je niet alleen tijd als je de boekhouding uitbesteedt. Het levert je ook fiscale voordelen op waar je misschien zelf niet eens aan gedacht hebt. Een boekhouder is namelijk op de hoogte van alle aftrekposten en fiscale voordelen. Bovendien heeft een boekhouder verstand van financiële zaken en kan je dan ook van advies voorzien. Bijvoorbeeld als je een investering wil doen en deze investering moet financieren. Professioneel advies is wat dat betreft ook goud waard. Je betaalt dan wel voor een boekhouder, maar je krijgt er ook veel voor terug. Er is op de kosten te besparen door zelf de basis bij te houden, zoals het versturen van facturen en inboeken van betalingen. Dan is het mogelijk om de boekhouder bijvoorbeeld alleen de btw-aangifte te laten doen. Dat geldt uiteraard eveneens voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting die je als zzp’er moet invullen.

Zie ook onze pagina: boekhoudkosten berekenen

Mijnzzp.nl