Team Mijnzzp

Zzp-er aan het werk

Als ondernemer kun je de boekhouding zelf doen, maar je kunt het ook uitbesteden. De kosten van een boekhouder variëren en zijn van meerdere factoren afhankelijk. Besteed je de hele boekhouding uit dan liggen de kosten hoger dan wanneer je een deel zelf doet. Het type werkzaamheden en de tijd die de boekhouder eraan besteedt, bepalen de kosten. De omvang van het bedrijf en de financiële administratie spelen ook nog een rol. Bijvoorbeeld of er geen, weinig of veel personeel werkt. Het voeren van de salarisadministratie kost meer tijd indien er veel medewerkers een dienstverband hebben. Geld besparen op de boekhouding doe je over het algemeen door te kiezen voor online boekhouden. Er zijn dan ook veel ondernemers die gebruikmaken van online boekhouden. Wij proberen de veelgestelde vragen in dit artikel te beantwoorden.

Inhoudsopgave
Boekhouding organiseren
Wat kost een boekhouder?
Kosten boekhouder
Besparen op de jaarlijkse boekhoudkosten
Voordelen van een boekhouder
Grote investering doen: advies boekhouder
Boekhouder inschakelen
Jaarrekening eenmanszaak
Aangifte inkomstenbelasting opmaken boekhouder
Boekhouder inhuren
Startende boekhouder of ervaren boekhouder inhuren
Deels zelf de boekhouding doen
Btw-aangifte verzorgen
Btw-aangifte boekhouder
Jaarrekening opstellen
Vrijblijvend offertes opvragen
Complete boekhouding uitbesteden
Boekhouder kosten fiscaal aftrekbaar?
Bespaartips als zzp'er
Hoeveel boekhouders zijn er?

Boekhouding organiseren

Administratie online aan het bekijkenKleine bedrijven kunnen de boekhouding op verschillende manieren organiseren en hiervoor zijn verschillende goede online boekhoudprogramma's beschikbaar. Een kloppende administratie is in ieder geval erg belangrijk als ondernemer. Het maakt verder niet uit hoe je boekhouding organiseert. Dit kun je zelf doen, maar ook overlaten aan een boekhouder. Wanneer je boekhouder inschakelt, is het wel raadzaam om goed op de boekhoudkosten te letten. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van een boekhoud abonnement. Per jaar kunnen de kosten voor een boekhouder behoorlijk oplopen. Een goede vergelijking maken tussen boekhouders is dan ook noodzakelijk. Daarnaast moet je voor jezelf duidelijk hebben wat je precies van een boekhouder verwacht. Je kunt ook overwegen om een online programma te gebruiken zoals e-boekhouden.

Wat kost een boekhouder?

Een boekhouder is vrij om zelf het uurtarief te bepalen. Ook daarin is er sprake van variatie in de hoogte van de tarieven. Een boekhouder die net voor zichzelf is begonnen, hanteert bijvoorbeeld een uurtarief van 40 euro. Een boekhouder die al jaren ervaring heeft, kan een uurtarief hanteren dat tussen de 75 euro en 90 euro ligt. Overigens zijn er boekhouders die vaste tarieven rekenen voor het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden. Bijvoorbeeld als het om het indienen van de btw-aangifte gaat. Het inschakelen van een boekhouder kost geld, maar je hebt er dan zelf weinig omkijken naar. Het scheelt jou dus tijd die je op een andere manier aan je bedrijf kan besteden. Zie ook onze handige boekhoudkosten calculator voor het inschatten van de zzp boekhoudkosten.

Boekhoudkosten zzp

Kosten boekhouder

Boekhouding doen laptopDe kosten per jaar voor jouw onderneming zijn niet precies aan te geven. Dit is echt afhankelijk van de hoeveelheid werkzaamheden en wat je zelf gaat doen aan de boekhouding. Kom je iedere keer met een schoenendoos vol met bonnetjes aanzetten, dan zijn de jaarlijkse kosten hoog. Doe je een deel zelf met een online boekhoudpakket, dan zijn de kosten te overzien. Een goede boekhouder kan je wel vertellen wat de kosten ongeveer gaan worden per maand, kwartaal of per jaar. Dit is vaak maatwerk. Ook zit er verschil tussen een groot kantoor of een lokaal administratiekantoor. In ieder geval is goed fiscaal advies niet gratis. Hoeveel het kost om een boekhouder in te huren in dus een eenduidig te beantwoorden. Een boekhouder inhuren kan wel erg waardevol zijn. Voor het alleen facturen inboeken is dit niet echt nodig. Een boekhouder verzorgt over het algemeen alleen de echt belangrijke zaken.

Besparen op de jaarlijkse boekhoudkosten

Er is op de kosten te besparen door zelf de basis bij te houden, zoals het versturen van facturen en inboeken van betalingen. Dan is het mogelijk om de boekhouder bijvoorbeeld alleen de btw-aangifte te laten doen. Dat geldt uiteraard eveneens voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting die je als zzp’er moet invullen. Ook voor de aangifte vennootschapsbelasting is het mogelijk om een boekhouder in te huren, Het is niet nodig om de hele boekhouding uit te besteden. De uitgaande facturen kun je gewoon zelf maken en inboeken.

Voordelen van een boekhouder

Cijfers bekijkenHet scheelt je niet alleen tijd als je de boekhouding uitbesteedt. Het levert je ook fiscale voordelen op waar je misschien zelf niet eens aan gedacht hebt zoals de mkb-winstvrijstelling. Een boekhouder is namelijk op de hoogte van alle aftrekposten en fiscale voordelen. Bovendien heeft een boekhouder verstand van financiële zaken en kan je dan ook van advies voorzien. Bijvoorbeeld als je een investering wil doen en deze investering moet financieren. Professioneel advies is wat dat betreft ook goud waard wanneer we het hebben over fiscale zaken. Je betaalt dan wel voor een boekhouder, maar je krijgt er ook veel voor terug.

Grote investering doen: advies boekhouder

De kosten boekhouder vallen in het niet wanneer je waardevolle inzichten krijgt. Denk bijvoorbeeld aan ondernemers die de boekhoudkundige rentabiliteit willen weten van een investering. Een boekhouder kan de rentabiliteit van een investering berekenen. Dit is erg belangrijk om te kunnen bepalen of een investering zinvol is. Daarnaast krijg je ook te zien welke zakelijke kosten je verwachten kan. Financieel advies is dan ook op verschillende manieren te verkrijgen. Zie ook onze eigen mogelijkheid om de boekhoudkundige rentabiliteit te berekenen.

GBR berekenen

Boekhouder inschakelen

Een boekhouder inschakelen kost geld. Maar de kosten worden gecompenseerd door de voordelen die je er voor terugkrijgt. Je kunt op verschillende manieren van je boekhouder profiteren, bijvoorbeeld als het gaat om het bijhouden van de financiële administratie of het doen van de belastingaangiften. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat alles vlot verloopt zonder dat er problemen ontstaan. Een goede boekhouder kan ook de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting verzorgen en financiële rapportages verzorgen. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van de activa en passiva of de grootboekrekeningen.

Jaarrekening eenmanszaak

Administratie nietjesMet een eenmanszaak heb je geen jaarrekening nodig, echter moet je wel een winst- en verliesrekening opstellen. De kosten van een boekhouder voor een eenmanszaak zijn relatief laag, omdat je met een eenmanszaak te maken hebt met vereenvoudigde boekhouding. In de meeste gevallen kun je een vast bedrag per maand afspreken. Grote ondernemingen hebben te maken met dubbel boekhouden. Dubbel boekhouden is veel complexer en vraagt meestal ook om een accountant. Een accountant inschakelen kan wettelijk verplicht zijn.

Aangifte inkomstenbelasting opmaken boekhouder

De aangifte inkomstenbelasting kun je laten opstellen door een boekhouder. Er zijn veel mensen die niet hun eigen aangifte inkomstenbelasting opstellen. Het is ook mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting op te maken met een goed boekhoudpakket. Het boekhoudpakket moet dan wel over de module Automatische Winstaangifte beschikken. De meeste boekhoudpakketten hebben dat. Dit is overigens alleen mogelijk met een eenmanszaak zonder personeel.

Boekhouder inhuren

Een zzp boekhouder kan geld schelen, vooral als je je bedrijf net begint. Het inhuren van een boekhouder kan meestal voor een vast bedrag per maand. De kosten van een boekhouder zijn wel sterk afhankelijk van de werkzaamheden. Wanneer je de volledige boekhouding laat verzorgen kan dit behoorlijk in de papieren lopen. De totale kosten zijn dus afhankelijk van de werkzaamheden. Vooral bij complexe zaken kunnen de kosten oplopen. Aan de andere kant, hangt dit ook af van het soort bedrijf dat je hebt. In de meeste gevallen is het verstandig om de gemiddelde tarieven van een zzp boekhouder met elkaar te vergelijken. Het uurtarief van een boekhouder kan nogal verschillen per boekhouder. Daarnaast kun je ook overwegen om gebruik te maken van een administratiekantoor. Een administratiekantoor beschikt meestal over verschillende medewerkers.

Startende boekhouder of ervaren boekhouder inhuren

Onderweg de administratie doenVoordat je een boekhouder inschakelt is het verstandig om te vragen naar de ervaring. Het leren kennen van je boekhouder is echt belangrijk. Een startende boekhouder is meestal voordeliger dan een ervaren boekhouder. Een ervaren boekhouder weet meestal wel meer over boekhouden. Ervaring betekent meestal ook dat je boekhouder meer diensten kan verlenen. Als je net je bedrijf begint, kan het verstandig zijn een ervaren boekhouder in te huren die je dan zelf de grondbeginselen kan bijbrengen.

Deels zelf de boekhouding doen

Wellicht dat je later zelf de volledige boekhouding kan verzorgen. Het bijhouden van een correcte boekhouding is wel belangrijk om problemen met de Belastingdienst te voorkomen. Vooral met betrekking tot de btw-aangifte en de jaarlijkse inkomstenbelasting moet je als ondernemer geen fouten maken. De Belastingdienst moet ieder jaar de financiële positie van de onderneming binnenkrijgen om de juiste aanslagen te kunnen versturen. Een startende boekhouder hanteert vaak een concurrerende prijs. De kosten zijn ook afhankelijk van hoe jij de administratie aanlevert.

Btw-aangifte verzorgen

Boekhouding online doenEen boekhouder kan ook de btw-aangiftes verzorgen en diverse aftrekposten verrekenen met de btw-aangiftes. Als zzp'er kun je hiervoor ook gebruikmaken van een online boekhoudprogramma. Er zijn verschillende online boekhoudprogramma's te vinden die met een paar muisklikken toegankelijk zijn. Een online boekhoudprogramma is ook te gebruiken in combinatie met een boekhouder of accountant. Hierdoor kun je de gemiddelde kosten voor een boekhouder of accountant behoorlijk verlagen. In dat geval heb je de boekhouder of accountant bijvoorbeeld alleen nodig voor de inkomstenbelasting. De aangifte inkomstenbelasting kun je overigens ook zelf doen wanneer je beschikt over ervaring. De Belastingdienst heeft ook aangegeven dat ze voorstander zijn van online-boekhouding.

Btw-aangifte boekhouder

Er zijn nog best veel ondernemers die voor hun eigen bedrijf de btw-aangifte laten verzorgen door een boekhouder. Het doen van de btw-aangifte kun je als zzp'er gewoon zelf doen met online boekhoudsoftware. Hiervoor hoef je geen boekhouder in te huren. Met een directe koppeling doe je gewoon zelf eenvoudig btw-aangifte bij de Belastingdienst. De aangifte omzetbelasting is niet moeilijk en de aangifte omzetbelasting kun je online verzorgen. Zie ook onze gratis tool om de btw te kunnen berekenen.

Btw berekening maken

Jaarrekening opstellen

Facturen betalenEen zzp'er met een eenmanszaak is tegenwoordig niet meer verplicht om een jaarrekening te maken. Wel moet je minimaal een winst- en verliesrekening opstellen en een balans maken. Een complete jaarrekening is dus niet nodig als zzp'er. Dit zorgt ervoor dat de meeste boekhouders een scherpe prijs kunnen aanbieden voor hun werkzaamheden. Het gemiddelde uurtarief van boekhouders is de laatste jaren behoorlijk aan het afnemen. De totale kosten met een eenmanszaak zijn wel sterk afhankelijk van de gehele boekhouding. Het bijhouden van de financiële administratie kun je uiteraard ook zelf doen als zzp'er.

Vrijblijvend offertes opvragen

Als zzp'er doe je er verstandig aan om vrijblijvend offertes op te vragen bij verschillende boekhouders of administratiekantoren. De meeste administratiekantoren kunnen ook de eventuele salarisadministratie verzorgen. Vanzelfsprekend zullen de meeste zzp'ers niet te maken hebben met een salarisadministratie. Het inhuren van een boekhouder kan vooral voor startende ondernemers raadzaam zijn. Het gemiddeld uurtarief van een goede boekhouder kan enorm verschillen. Daarnaast kan een boekhouder per maand vaste kosten berekenen. Zoals eerder omschreven zijn de gemiddelde kosten wel afhankelijk van de werkzaamheden.

Complete boekhouding uitbesteden

Werken op laptopDe gehele boekhouding laten doen kan kostbaar zijn. Het bijhouden en inboeken van alle inkomende en uitgaande facturen kun je als zzp'er beter zelf doen om kosten te besparen. Het efficiënt organiseren van de boekhouding is wel echt belangrijk als zzp'er. Fouten met de aangifte, jaarrekening of facturen moeten voorkomen worden. Het uitbesteden van de boekhouding kan raadzaam zijn, maar kan ook duur zijn. Een goede boekhouder rekent meestal een concurrerend uurtarief en biedt aanvullende diensten zoals het opstellen van facturen, het verzorgen van aangifte en het geven van belastingadvies. Zoals eerder omschreven kun je de administratie en boekhouding met een eenmanszaak ook zelf verzorgen.

Boekhouder kosten fiscaal aftrekbaar?

Net zo als andere bedrijfskosten kun je de factuur van de boekhouder gewoon verwerken in de boekhouding. De boekhouder kosten zijn dus als ondernemer fiscaal aftrekbaar. Dit is ook het geval wanneer we het hebben over een boekhoudprogramma. Het is overigens op geen enkele manier verplicht om als kleine ondernemer gebruik te maken van een boekhouder of accountant. Wel ben je verplicht om een duidelijke financiële administratie bij te houden met je onderneming. Het maakt de Belastingdienst verder niet uit hoe je dat doet.

Bespaartips als zzp'er

Thuis online boekhoudenKijk als zzp'er niet alleen naar het gemiddelde uurtarief van boekhouders. Het gemiddeld uurtarief kan enorm verschillen per boekhouder. Het is veel belangrijker om naar het totaalplaatje te kijken. Daarnaast zegt het gemiddeld uurtarief niks over de kwaliteit van de dienstverlening. Wat een zzp boekhouder per uur kost kan door vele factoren beïnvloed worden. De soort dienstverlening die je nodig hebt, is de belangrijkste factor die de kosten bepaalt. Een goede boekhouder kan in veel gevallen ook belasting besparen. Minder belasting betalen met je onderneming, is afhankelijk van goed en vooral eerlijk advies. Een boekhouder inhuren kan ook alleen voor bepaalde werkzaamheden. Boekhouders hanteren daarnaast verschillende tarieven

Hoeveel boekhouders zijn er?

Er zijn veel boekhouders actief in Nederland. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat je een ervaren boekhouder in je omgeving vindt. De gemiddelde prijzen die een boekhouder in Nederland rekent zijn niet hoog, maar kunnen wel enorm verschillen. Maak gebruik van online boekhouden om de kosten onder controle te houden. De meeste zzp'ers doen voor een groot deel zelf hun boekhouding. Voor het maken van facturen en algemene administratieve werkzaamheden heb je tegenwoordig geen boekhouder meer nodig. Wel kan het belangrijk zijn om facturen en andere gegevens te laten controleren binnen de administratie.

zzp-er aan het werkDe kosten voor een boekhouder zijn dus afhankelijk van de werkzaamheden en ervaring.

Als zzp'er kun je ook alleen voor bepaalde werkzaamheden een boekhouder inhuren. In de meeste gevallen zal dit een stuk voordeliger zijn. In dat geval kun je een boekhouder bijvoorbeeld alleen inhuren voor de eindcontrole. Wij hopen dat de veelgestelde vragen inmiddels duidelijk zijn geworden.

Mijnzzp.nl