Team Mijnzzp

Zelf de boekhouding doen

Het is voor alle ondernemers wettelijk verplicht om een boekhouding bij te houden. De meeste kleine ondernemers maken hiervoor gebruik van een boekhoudprogramma. Dit is een uitstekende oplossing, omdat je de boekhouding meestal prima zelf kunt bijhouden. Allereerst ben je hierdoor veel bekender met je financiële situatie. Je weet precies wat er binnenkomt en wat er uitgaat. Daarnaast kun je met een boekhoudprogramma snel reageren op veranderingen in je financiële situatie. Ook bespaar je aanzienlijk op de boekhoudkosten van jouw financiële administratie.

Aan het schrijvenAls startende ondernemer is het belangrijk om je administratie op de juiste manier te organiseren. Je administratie opzetten is vrij eenvoudig wanneer je gebruikmaakt van een online boekhoudprogramma. De meeste online boekhoudprogramma's zijn speciaal gemaakt voor zzp'ers en zijn zijn eenvoudig te gebruiken. Het opmaken van de btw-aangifte is bijvoorbeeld makkelijk net zo als het doen van de btw-aangifte door middel van een Belastingdienst koppeling. Het is dus niet langer nodig om de btw-aangifte handmatig te berekenen.

Is het mogelijk om zelf de boekhouding te doen?

De meeste zzp'ers en freelancers kunnen de boekhouding prima zelf bijhouden. Je hoeft hiervoor geen speciale kennis of ervaring te hebben. Wel is het belangrijk om je in te lezen in de wet- en regelgeving omtrent de boekhouding. Daarnaast is het zelf opstellen en inboeken van facturen met een boekhoudprogramma niet moeilijk. Er zijn diverse programma's die je hierbij kunnen helpen, zoals SnelStart, Exact Online of E-boekhouden. Dit zijn allemaal geschikte pakketten voor zelfstandig ondernemers.

Wanneer is het verstandig om de hulp in te schakelen van een boekhouder?

Hulp boekhouderIn sommige gevallen kan het verstandig zijn om de hulp in te schakelen van een boekhouder of accountant. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je onderneming snel groeit en je meer tijd kwijt bent aan het runnen van je bedrijf. Een boekhouder of accountant kan je dan helpen met het bijhouden van de boekhouding. Ook wanneer je internationaal gaat ondernemen is het verstandig om hulp in te schakelen. Dit komt doordat de wet- en regelgeving in andere landen vaak anders is dan in Nederland. Het is ook mogelijk om hybride oplossingen te gebruiken, waarbij je zelf de boekhouding bijhoudt en de accountant of boekhouder inzicht heeft in je financiële situatie.

Voordelen en nadelen van zelf de boekhouding doen:

Voordelen:

  • Je bent bekender met je financiële situatie.
  • Je kunt sneller reageren op veranderingen.
  • Je bespaart op de boekhoudkosten.
  • Je kunt alsnog samenwerken met een boekhouder.
  • Je krijgt extra ondersteuning door middel van een helpdesk.

Nadelen:

  • Het is belangrijk om je in te lezen in de wet- en regelgeving.
  • Het is mogelijk dat je onderneming groeit en je meer tijd kwijt bent aan de boekhouding. In dat geval is het verstandig om hulp in te schakelen.
  • Je moet enige kennis hebben van aftrekposten en fiscale regelingen.
  • Eventuele fouten in de boekhouding moet je zelf oplossen.

Goedkoop boekhoudpakket

Boekhouding doen laptopAls je bedenkt dat je met een boekhoudprogramma gemiddeld zo'n 150 euro per jaar kwijt bent, dan is het zelf bijhouden van de boekhouding dus erg voordelig. Het enige nadeel is dat je er zelf wat tijd en energie in moet steken. Maar dat is het zeker waard! Het inhuren van een boekhouder of accountant kost je namelijk al snel duizenden euro's per jaar.

Waarom zelf de boekhouding doen?

Een duidelijke boekhouding geeft structuur en hierdoor vooral rust in je hoofd. Alles is dan namelijk overzichtelijk en inzichtelijk. Je weet precies wat er binnenkomt en wat er uitgaat. Dit geeft rust, omdat je weet waar je aan toe bent. Daarnaast is het bijhouden van de boekhouding ook verplicht door de Belastingdienst. Als je dit niet doet, dan krijg je vroeg of laat problemen.

Het zelf bijhouden van de boekhouding kost veel tijd?

Berekening aan het makenNee, de meeste zzp'ers en andere kleine ondernemers zijn niet veel tijd kwijt aan de boekhouding. Een goed boekhoudprogramma helpt je hierbij. Je hoeft dan alleen de facturen in te voeren en verder is alles automatisch geregeld. Het is wel belangrijk om regelmatig de boekhouding bij te werken, zodat je altijd up-to-date bent.

Het belang van een goede boekhouding?

Het bijhouden van de boekhouding is niet alleen verplicht, maar ook erg belangrijk. Je boekhouding geeft namelijk inzicht in de financiële situatie van je onderneming. Zonder goede boekhouding is het moeilijk om je onderneming te runnen. Je weet dan namelijk niet waar je aan toe bent. Ook ben je hierdoor bekender met de hoogte van de belastingaanslagen die eraan zitten te komen.

Daarnaast is een goede boekhouding ook belangrijk voor de Belastingdienst. Als zij namelijk vragen hebben over je onderneming, dan kunnen zij deze informatie terugvinden in je boekhouding. Het bijhouden van de boekhouding is dus zeker niet alleen met betrekking tot de Belastingdienst belangrijk.

Je administratie zelf bijhouden: de mogelijkheden

Als startende zzp'er met een eenmanszaak is het prima mogelijk om zelfstandig je administratie bij te houden. Hiervoor heb je dan wel een goed boekhoudprogramma zzp voor nodig. Het inboeken van alle inkomsten en uitgaven, het opmaken van de balans en de winst- en verliesrekening is met de juiste boekhoudsoftware niet moeilijk meer. In het verleden was dit meestal wel veel werk. Ook heb je door middel van online boekhouden de beschikking over een handige gratis app. Met de gratis app kun je bijvoorbeeld ook de urenregistratie eenvoudig bijhouden. Voor de meeste zzp'ers is het erg belangrijk om de gewerkte uren nauwkeurig te kunnen bijhouden.

Zelf de boekhouding doenHet is als zzp'er in de meeste gevallen mogelijk om zelf de boekhouding te doen.

In sommige gevallen kan het ook slim zijn om met een boekhouder samen te werken. Dit is meestal afhankelijk van de soort onderneming.

Mijnzzp.nl