Team Mijnzzp

Zelf de boekhouding doen

Als zzp'er is het over het algemeen verstandig om je eigen boekhouding bij te houden. Je wilt tenslotte niet voor verrassingen komen te staan en het is belangrijk om zelf inzicht te hebben in de financiële situatie van je eigen bedrijf. Of je de boekhouding nu zelf doet of uitbesteedt, blijft een persoonlijke afweging, en de hulp van een boekhouder of accountant kan voor sommige ondernemers ook verstandig zijn. Het zelf bijhouden van de boekhouding is met de juiste online boekhoudsoftware mogelijk en levert aanzienlijke besparingen op ten opzichte van de jaarlijkse boekhoudkosten. Het zelf bijhouden van de boekhouding vergt tijd en vereist ook de nodige kennis. Waarom zou je deze taak dan zelf op je nemen als er veel andere mogelijkheden beschikbaar zijn?

Als zzp'er kun je de boekhouding dus zelf doen of uitbesteden aan een goede boekhouder of accountant. Wanneer je ervoor kiest om je eigen boekhouding te doen, ben je zelf verantwoordelijk voor alle boekhoudkundige taken. Als zzp'er is het van belang om hiermee nauwkeurig mee om te gaan, want eventuele fouten in je administratie kunnen vervelende gevolgen hebben. Bovendien kost het bijhouden van je boekhouding tijd, die je misschien beter kunt besteden aan andere zaken. Voor de meeste kleine ondernemers is het prima mogelijk om zelf je administratie bij te houden. In dat geval is het wel van belang om gebruik te maken van een goed online boekhoudprogramma. Een boekhouder of accountant kan hierin meestal ook adviseren.

Inhoudsopgave:

Investeer in goede boekhoudsoftware

Btw berekenen rekenmachineAls je besluit om zelf je boekhouding te doen, is het van groot belang dat je investeert in goede boekhoudsoftware. Er zijn verschillende boekhoudprogramma's op de markt, dus kies vooral een boekhoudpakket dat bij je bedrijf past. Het zelf bijhouden van de boekhouding is tegenwoordig niet meer zo moeilijk, maar het is wel essentieel dat je professionele software gebruikt. Daarom is het verstandig om te investeren in een goed boekhoudprogramma. Het is bijvoorbeeld af te raden om gebruik te maken van gratis spreadsheetprogramma's zoals Excel. Met een online boekhoudprogramma heb je namelijk de beschikking over krachtige software en worden veel handelingen geautomatiseerd.

Iedereen kan boekhouden

Voor de meeste zzp'ers is het niet nodig om een boekhouder in te schakelen. Iedereen kan tegenwoordig namelijk zelf de boekhouding bijhouden, mits je de juiste software gebruikt. Het is echter wel belangrijk dat je weet wat je doet, want je moet over basiskennis van boekhouden beschikken. Als je deze kennis niet hebt, is het verstandig om eerst een boekhouder in te schakelen of een korte cursus boekhouden te volgen. Een boekhoudprogramma ondersteunt jou bij het boekhouden, maar het is belangrijk dat je de meest voorkomende begrippen en termen kent. Door je boekhouding zelf bij te houden, bespaar je de kosten van een boekhouder, wat afhankelijk van je administratie behoorlijk kan oplopen op jaarbasis.

Boekhoudkosten boekhouder 

Redenen om zelf de boekhouding te doen?

  • Je bespaart geld: Als je ervoor kiest om zelf de boekhouding bij te houden, bespaar je geld. Je hoeft dan namelijk geen boekhouder in te schakelen. Dit kan per jaar honderden, soms wel duizenden euro's schelen.
  • Zelf inzicht houden: Wanneer je zelf de boekhouding bijhoudt, heb je ook zelf inzicht in je financiële situatie. Je weet dan precies hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat, en je kunt hier ook sneller op acteren.
  • Tijdsbesparing: De meeste zzp'ers hebben niet te maken met een ingewikkelde boekhouding. Je hoeft dan ook niet veel tijd te investeren in het bijhouden van je boekhouding. Wanneer je een complexe boekhouding hebt, is het soms wel verstandig om hiervoor professionele hulp te zoeken.

Voor alle ondernemers is er een geschikt pakket

Zzp-er aan het werkEr zijn veel verschillende boekhoudprogramma's op de markt. Zo is er software die speciaal ontwikkeld is voor kleine bedrijven, en zijn andere programma's meer geschikt voor grotere bedrijven. Er is dus voor iedere ondernemer wel een geschikt boekhoudpakket te vinden. Als zzp'er heb je over het algemeen geen behoefte aan alle extra functies die grotere bedrijven nodig hebben. Je kunt dus ook prima voor een simpeler, en vaak ook goedkopere programma kiezen.

Kosten boekhoudprogramma's zzp'er

De meeste online boekhoudprogramma's zijn niet duur. Er zijn echter wel verschillen in de kosten van de diverse boekhoudprogramma's. Zo zijn er boekhoudpakketten die beperkt gratis te gebruiken zijn, maar deze hebben vaak minder functies. Andere programma's zijn juist wat duurder, maar bieden wel meer mogelijkheden. Kies dus vooral een boekhoudpakket dat bij je bedrijf en je wensen past, en let daarbij niet alleen op de prijs. Het is over het algemeen veel verstandiger om naar de verschillende functionaliteiten te kijken. Ook het gebruikersgemak is voor de meeste zzp'ers een belangrijk punt. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van een handige boekhouding app voor de urenregistratie.

Welke functies heb je nodig?

Moderne boekhoudprogramma's bieden vaak meer mogelijkheden dan je eigenlijk nodig hebt als zzp'er. Het is dus niet nodig om boekhoudsoftware te kiezen met veel extra functies, omdat je deze waarschijnlijk toch niet zult gebruiken. Kies daarom een boekhoudpakket dat qua prijs en functies goed bij je bedrijf past, zonder te veel te letten op de extra's. Deze functies zijn vaak overbodig en kunnen soms zelfs verwarrend zijn.

App gebruikenSommige boekhoudsoftware kan zelfs helpen bij de aangifte inkomstenbelasting. De btw-aangifte kunnen doen bij de belastingdienst als zzp'er is voor de meeste zzp'ers wel belangrijk. Dit kan tegenwoordig met alle beschikbare online boekhoudprogramma's. Het is ook mogelijk om de boekhouder toegang te geven.

Een een boekhouder of accountant inhuren als zzp'er

Als zzp'er blijft het mogelijk om een boekhouder in te huren voor je administratie. Je bent als zzp'er niet verplicht om gebruik te maken van een boekhouder, maar dit kan wel rust geven op boekhoudkundig gebied. Een boekhouder kun je daarnaast ook alleen inschakelen voor het maken van een jaarrekening of bijvoorbeeld de winst- en verliesrekening. Voor de belastingdienst maakt het verder niet uit hoe je de administratie gaat bijhouden. Wel is het belangrijk om te voldoen aan de eisen van de belastingdienst.

Nadelen boekhouding zelf doen als zzp'er

Het zelf bijhouden van de administratie kent ook nadelen, zoals je eigen boekhoudkundige kennis en de tijd die je kwijt bent aan de boekhouding. Een boekhouder kan in dit opzicht een uitkomst zijn. Daarnaast kan een boekhouder ook goed advies geven op fiscaal gebied. De keuze tussen de boekhouding zelf doen of uitbesteden blijft echter een persoonlijke afweging en kan verschillen per ondernemer. Wanneer je ervoor kiest om de administratie uit te besteden, dan is het wel van belang om te zoeken naar een goede boekhouder of administratiekantoor. Als zzp'er heb je over het algemeen geen accountant nodig. Een accountant is vooral belangrijk voor grotere bedrijven. Vanzelfsprekend kun je ook kiezen voor een accountant als zzp'er.

Boekhouding laten doen door een boekhouder

Mappen met facturenVoor de administratie kun je als zzp'er dus ook een boekhouder inschakelen. De boekhouder zal in dat geval gedeeltelijk of de complete financiële administratie verzorgen. Daarnaast kun je aan een boekhouder de hulp vragen voor bepaalde onderdelen van de administratie. Voor zzp'ers blijft het mogelijk om bepaalde werkzaamheden zelf uit te voeren. Dit noemt men tegenwoordig ook wel het hybride boekhouden. In ieder geval is het van belang om de administratie van je bedrijf op een goede manier aan te pakken. De kosten voor boekhoudsoftware en de boekhouder zijn als zzp'er gewoon fiscaal aftrekbaar. Op dat punt is er dus niet echt sprake van verschil. Wel is het werken met boekhoudsoftware goedkoper.

Boekhoudprogramma aanbeveling

Voor veel zzp'ers is het boekhoudprogramma van MoneyMonk of E-boekhouden een goede keuze. Deze programma's zijn niet kostbaar, en bieden toch alle functies die je nodig hebt. Ook zijn deze programma's makkelijk in gebruik. Het boekhoudpakket van E-boekhouden is gratis te gebruiken voor startende zzp'ers gedurende de eerste 15 maanden. MoneyMonk is de eerste 30 dagen gratis te gebruiken.

Naast de genoemde boekhoudprogramma's zijn er natuurlijk ook nog veel andere programma's op de markt. Welk programma je uiteindelijk kiest, is vooral afhankelijk van je eigen wensen en het budget dat je ervoor wilt uittrekken. Gebruik dus vooral onze handige vergelijkingstool om het boekhoudpakket te vinden dat bij je past.

Mijnzzp.nl