Ben je op zoek naar het beste boekhoudpakket voor je bedrijf? Er zijn diverse opties beschikbaar, maar welk goed boekhoudprogramma is het beste voor jouw onderneming? Afhankelijk van de rechtsvorm, de grootte van je onderneming en het aantal boekhoudkundige transacties per jaar, kan de uitkomst verschillen per ondernemer. Door middel van onze keuzepagina boekhouden helpen we je bij het selecteren van het juiste boekhoudpakket. In dit artikel bespreken we de verschillende opties en geven we je advies over welke boekhoudsoftware het beste bij jou bedrijf past als zzp'er. Wij proberen ook de veelgestelde vragen over online boekhouden te beantwoorden.
De meeste zzp'ers, freelancers en andere kleine ondernemers kiezen ervoor om hun boekhouding zelf te doen. Dit kan met een online boekhoudprogramma op de computer, maar ook met een Excel-sheet. Het voordeel van een online boekhoudprogramma is dat je makkelijk zelf je boekhouding kunt bijhouden en dat je eigenlijk geen boekhouder meer nodig hebt.
Vooral als startende ondernemer is het belangrijk om de juiste keuze te maken. Het overstappen van boekhoudprogramma wil namelijk het liefst voorkomen. Een goed boekhoudprogramma voor zzp'ers moet vanzelfsprekend een complete oplossing bieden voor de volledige boekhouding.
Inhoudsopgave
Dit zijn de 10 beste boekhoudprogramma’s voor zzp-ers
Hoe vind ik een boekhoudprogramma dat bij mij past?
Wat is het beste boekhoudprogramma?
Beste online boekhoudprogramma?
• Welke factoren bepalen het beste boekhoudpakket?
• Wat zijn de kosten van een boekhoudprogramma?
• Enkele belangrijke punten om te vergelijken zijn:
• Beste boekhoudprogramma voor de btw-aangifte
• Vervolgens is het belangrijk om te kijken naar de prijs
• Hulp bij het selecteren van het beste boekhoudpakket?
Heb je een online boekhoudpakket echt nodig?
Voor- en nadelen van een boekhoudpakket
• Voordelen:
• Nadelen:
Wat maakt een boekhoudprogramma extra handig?
• Boekhoudprogramma en financiële rapportages maken
• Afschrijving en boekwaarde berekenen boekhoudprogramma
• Boekhoudprogramma en crm systeem koppelen
• Boekhoudprogramma vergelijken met voorraadbeheer
• Beste zzp boekhoudprogramma rittenregistratie module
• Online boekhoudprogramma en aangifte inkomstenbelasting doen
• Boekhoudprogramma's voor zzp'ers met urenregistratie
• Zakelijke rekening koppelen online boekhoudprogramma
• Boekhoudprogramma voor zzp'ers en gratis cursussen volgen
• Gratis boekhoudprogramma gebruiken als zzp'er
• Online boekhoudprogramma voor zzp'ers en veiligheid
Het beste boekhoudpakket kan verschillen per ondernemer?
Dit zijn de 10 beste boekhoudprogramma’s voor zzp-ers
- e-boekhouden: populair onder zzp'ers en 15 maanden gratis te gebruiken
- MoneyMonk: zeer geschikt voor dienstverlenende zzp'ers
- Exact Online:: voor zzp'ers en mkb'ers en veel mogelijkheden
- SnelStart: speciaal ontwikkeld voor zzp'ers
- Visma eAccounting: geschikt voor e-commerce bedrijven
- BUNNI: voor zzp'ers die nies met boekhouden hebben
- Rompslomp.nl: zeer voordelig voor het factureren als ondernemer
- Myfinance: zeer innovatief systeem met totaaloplossing
- Informer: goed boekhoudprogramma voor zzp'ers
- AFAS SB+: brede automatiseringsmogelijkheden voor de boekhouding
De top 10 met online boekhoudprogramma's zijn allemaal terug te vinden op onze vergelijkingspagina of onderaan deze pagina. De boekhoudprogramma's vergelijken met elkaar blijft belangrijk, omdat er verschillende functies aangeboden worden. Alle boekhoudprogramma's zijn voorzien van een keurmerk en voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. De boekhoudprogramma's zijn op ieder moment up-to-date en er worden dagelijks back-ups gemaakt. De top 10 boekhoudprogramma's voor zzp'ers passen wij regelmatig bij wanneer er nieuwe aanbieders op de markt komen.
Hoe vind ik een boekhoudprogramma dat bij mij past?
De meeste ondernemers hebben voldoende aan een eenvoudig programma waarmee ze hun inkomsten en uitgaven kunnen bijhouden. Sommige ondernemers hebben echter speciale wensen, zoals de mogelijkheid om online facturen te maken en te versturen of een integratie met hun bank. Tegenwoordig is dit bijna met alle boekhoudprogramma's mogelijk. Op dit punt is er onderling geen echt verschil meer.
Het facturen maken in de eigen huisstijl kan ook gewoon met ieder boekhoudprogramma. Het onbeperkt factureren is bij veel aanbieders mogelijk, echter zijn er ook aanbieders die een beperking stellen aan het onbeperkt factureren. Op dit punt kan het dus belangrijk zijn om te vergelijken. Het onbeperkt facturen maken is overigens niet voor alle zzp'er belangrijk. Ook is het niet voor alle zzp'er nodig om met vreemde valuta te kunnen werken.
Wat is het beste boekhoudprogramma?
Het beste boekhoudprogramma is niet zomaar aan te geven, omdat het beste boekhoudprogramma per bedrijf kan verschillen. Er zijn veel zzp'ers die gebruikmaken van e-boekhouden omdat e-boekhouden 15 maanden gratis te gebruiken is. Dit wil natuurlijk niet inhouden dat e-boekhouden ook het beste boekhoudprogramma is. Visma eAccounting is bijvoorbeeld ook een goed boekhoudprogramma, net zo als Rompslomp. Een goedkoop boekhoudprogramma kan net zo goed zijn als de grote boekhoudprogramma's.
Beste online boekhoudprogramma?
Er is dus niet zomaar een beste boekhoudpakket te benoemen en dit hoeft zeker niet e-boekhouden te zijn. Wel is er een boekhoudpakket te vinden dat het beste bij jouw onderneming past. Over het algemeen zul je als zzp-er voldoende hebben aan een simpel boekhoudprogramma. Wij adviseren je om in dat geval eens bij de volgende boekhoudprogramma's te bekijken naast e-boekhouden om tot het beste boekhoudprogramma te kunnen komen:
Wanneer je meer op zoek bent naar een uitgebreid programma, kun je ook kiezen voor Visma eAccounting. Het boekhoudprogramma van Visma eAccounting is meer gericht op het mkb en verenigingen en stichtingen. Vanzelfsprekend kunnen ook zzp'ers gebruikmaken van dit boekhoudprogramma. Alle aanbieders van boekhoudsoftware maken voor een groot deel geautomatiseerd boekhouden mogelijk. Ander boekhoudprogramma werken vaak alleen met een offline boekhoudprogramma. Het is vandaag de dag raadzaam om van slimme software gebruik te maken dat online werkt. Dan kun je ook een koppeling met de Belastingdienst maken. Daarnaast kun je met verschillende banken een koppeling maken voor de banktransacties.
Welke factoren bepalen het beste boekhoudpakket?
Er zijn meerde punten die een goed boekhoudprogramma tot de beste boekhoudsoftware maken. Er moet bijvoorbeeld sprake zijn van goede ondersteuning en een gratis opstartservice. Een online boekhoudprogramma moet dus de beschikking hebben over een gratis helpdesk voor vragen. Het is niet zo dat het goedkoopste pakket minder goed is dan de duurdere pakketten.
Deze boekhoudprogramma's bieden gewoon minder basismogelijkheden aan. Ook wil je niet te maken krijgen met verborgen kosten waardoor de kosten uiteindelijk aardig oplopen. Dit is nogal eens het geval wanneer we spreken over een zogenaamd gratis boekhoudprogramma. Ook moet er een gratis cursus boekhouden aangeboden worden en moet je de beschikking krijgen over een gratis app bij het boekhoudprogramma.
Wat zijn de kosten van een boekhoudprogramma?
Er zijn al boekhoudprogramma's beschikbaar vanaf 9,- euro per maand (BUNNI). Voor dit bedrag kun je de complete zzp boekhouding bijhouden. Een zzp boekhoudprogramma hoeft dus zeker niet kostbaar te zijn. Zie voor het inschatten van de jaarlijkse boekhoudkosten ook onze handige boekhoudkosten calculator.
Enkele belangrijke punten om te vergelijken zijn:
- Hoeveel mutaties heb je per maand?
- Heb je te maken met internationale transacties?
- Is er sprake van een personeel en salarisadministratie?
- Is het belangrijk om het voorraadbeheer te integreren?
- Moet er een kassasysteem gekoppeld kunnen worden?
- Kun je de urenregistratie invoeren?
Als je eenmaal weet welke functionaliteiten je nodig hebt, kun je de verschillende boekhoudprogramma's met elkaar vergelijken. Doe dit ook door de website van het online boekhoudprogramma te bekijken of een demo aan te vragen. Zo krijg je een goede indruk van de werking van het boekhoudprogramma. Zoals je inmiddels wel zult begrijpen zijn er meerdere goede boekhoudpakketten beschikbaar.
Beste boekhoudprogramma voor de btw-aangifte
Met alle online boekhoudprogramma's is het mogelijk om btw-aangifte te doen. Met een eenvoudig boekhoudprogramma voor zzp'ers kun je ook gewoon de btw-aangifte verzorgen. De meeste zzp'ers hebben te maken met een relatief eenvoudige btw-administratie. Hiervoor moet dan wel eerst een koppeling maken met de belastingdienst waardoor je de btw-aangifte kunt indienen. Op dit punt verschillende de boekhoudprogramma's niet echt van elkaar. Het is ook mogelijk om met ieder online boekhoudprogramma verschillende koppelingen te maken. Het boekhoudprogramma zal overigens ook de btw-aangifte voor je berekenen. Dit hoeft niet handmatig gedaan te worden, zoals in Excel. Zie ook onze eigen handige btw bereken calculator.
Vervolgens is het belangrijk om te kijken naar de prijs
Sommige boekhoudprogramma's zijn bijna gratis, maar vaak is er dan wel sprake van beperkte functionaliteit. Denk bijvoorbeeld aan het niet onbeperkt mogen maken van facturen. De duurdere programma's zijn meestal completer, echter zijn die vaak gericht op grotere bedrijven. De meeste zzp'ers hebben voldoende aan een basispakket boekhouden. Het is dus zeker niet nodig om voor het duurste pakket te kiezen. Alle boekhoudprogramma's die wij aanbevelen, zijn veilig, gebruiksvriendelijk en gedurende een bepaalde periode gratis te gebruiken.
Hulp bij het selecteren van het beste boekhoudpakket?
Als je er niet uitkomt, welk boekhoudpakket het beste bij jou past, kun je altijd terecht op onze website. Wij hebben een handig overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma's door middel van een keuzewijzer. Ook zijn er diverse filmpjes opgenomen met een uitleg over het online boekhoudprogramma. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!
Heb je een online boekhoudpakket echt nodig?
In het leven heb je meestal niks echt nodig. Een boekhoudpakket is geen uitzondering op de regel. Je hoeft dus niet per se een eenvoudig boekhoudpakket te gebruiken, maar het kan je wel erg veel tijd en moeite besparen. Het is dan ook zeker de moeite waard om er een aan te schaffen!
Voor- en nadelen van een boekhoudpakket
Zoals bij alles, hebben online boekhoudprogramma's voor- en nadelen. Wij hebben de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje gezet:
Voordelen:
- Je hoeft je boekhouding niet meer handmatig bij te houden.
- Je hebt altijd en overal toegang tot je boekhouding.
- Je kunt makkelijk facturen versturen en ontvangen.
- Het is eenvoudiger om afspraken met je boekhouder of accountant te maken.
- Het doen van de btw-aangifte is eenvoudig.
- De bankmutaties kun je geautomatiseerd uploaden.
- De meeste boekhoudkundige fouten worden automatisch voorkomen.
- Het is eenvoudig mogelijk om financiële rapportages te maken.
Nadelen:
- Het leren werken met een online boekhouding kost even tijd.
- Je hebt wel enige kennis nodig over boekhouding, al is dat niet veel.
- Je bent afhankelijk van een goede internetverbinding.
- Afhankelijk van de functies die je nodig hebt, kan een online boekhoudpakket alsnog duur uitvallen.
Wat maakt een boekhoudprogramma extra handig?
Zelfstandig ondernemers moeten aan het einde van het jaar de balans opmaken. Het opmaken van de balans inclusief de resultatenrekening is eenvoudig te doen met het boekhoudprogramma. Hiervoor heb je dus geen aparte boekhouder meer nodig. Het laten maken van officiële jaarstukken zal wel gedaan moeten worden door een boekhouder of accountant. Ondernemers met een eenmanszaak zijn niet verplicht om een goedgekeurde jaarrekening te laten maken.
Boekhoudprogramma en financiële rapportages maken
Als ondernemer is het belangrijk om op de juiste manier met cijfers te werken. Met andere woorden moet een makkelijk boekhoudprogramma rapportgages kunnen maken. Dit heeft niet alleen betrekking op de winst- en verliesrekening. Denk bijvoorbeeld ook aan de mogelijkheid om de boekhoudkundige rentabiliteit te kunnen berekenen. Het berekenen van de boekhoudkundige rentabiliteit is belangrijk om te kunnen bepalen of een investering uit kan. Zie hiervoor ook onze eigen GBR calculator
Afschrijving en boekwaarde berekenen boekhoudprogramma
Een ondernemer heeft te maken met afschrijvingen en boekwaarde. Een online boekhoudprogramma voor zzp'ers kan deze berekeningen voor je maken. Het is dus niet nodig om dit zelf met de hand te berekenen. Met de meeste aanbieders is het mogelijk om de afschrijving automatisch te verwerken in de boekhouding.
Het afschrijven op een bedrijfsmiddel is verplicht wanneer het aankoopbedrag meer is dan 450,- euro. Hiervoor moet je dus de boekwaarde kennen. Wanneer je nog geen makkelijk boekhoudprogramma gebruikt, dan kan je voor extra hulp ook onze eigen tool gebruiken voor het berekenen van afschrijvingen.
Boekhoudprogramma en crm systeem koppelen
Als laatste is het van belang dat boekhoudprogramma's steeds vaker gebruikt worden in combinatie met andere software voor bedrijfsvoering. Zo zijn er boekhoudprogramma's die geïntegreerd zijn met factuurprogramma's, CRM-systemen en salarisadministratiesystemen. Dit maakt het werken met de software nog eenvoudiger!
Boekhoudprogramma vergelijken met voorraadbeheer
Voor sommige zzp'ers is het kunnen bijhouden van de voorraad belangrijk. Er zijn meerdere boekhoudprogramma's die zich ook richten op voorraadbeheer. Dit hoeft overigens geen betrekking te hebben op het mkb. Er zijn veel zzp'ers die een eigen webshop hebben. Voor de meeste webshops is het eenvoudig kunnen beheren van de voorraad belangrijk. Ook hebben de meeste webshops behoefte aan nog meer specifieke functies. Denk bijvoorbeeld aan crm functies om de relaties te kunnen beheren. In dit geval zijn alleen de basisfuncties meestal niet voldoende.
Beste zzp boekhoudprogramma rittenregistratie module
Een rittenregistratie bijhouden kan ook voor zzp'ers nodig zijn. De rittenadministratie kan worden bijgehouden voor de opdrachtgever, maar ook voor de Belastingdienst, zodat bijtelling van de zakelijke auto kan worden voorkomen. Een goede rittenregistratie is hiervoor nodig. Zonder sluitende rittenadministratie krijg je in ieder geval te maken met bijtelling voor de zakelijke auto.
Dit kan het inkomen aanzienlijk verhogen en fiscaal nadelig uitpakken. Het is daarom handig om alle ritten op de juiste manier te registeren. Het bijhouden van de ritten kan ook nodig zijn voor de uiteindelijke facturatie naar de opdrachtgever. Met een online boekhoudprogramma is het mogelijk om de gereden kilometers te registreren.
Online boekhoudprogramma en aangifte inkomstenbelasting doen
Met behulp van een online boekhoudprogramma voor zzp'ers is het mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting automatisch op te maken en te versturen naar de Belastingdienst. Het opmaken van de aangifte inkomstenbelasting is alleen mogelijk wanneer het boekhoudprogramma beschikt over de module Automatische Winstaangifte. De functie is alleen mogelijk voor zzp'ers die beschikken over een eenmanszaak zonder personeel. Met de juiste bedrijfssoftware is het dus mogelijk om de aangifte IB te doen.
Boekhoudprogramma's voor zzp'ers met urenregistratie
Er zijn verschillende pakketten waarmee je de gewerkte uren eenvoudig kunt bijhouden met een handige app. De mobiele app maakt de uren registreren makkelijk. Hiermee kun je dus eenvoudig de urenregistratie bijhouden en de declarabele uren factureren. Het bijhouden van een urenregistratie is niet verplicht, maar wel verstandig.
De urenregistratie kun je bijvoorbeeld ook nodig hebben om voor de zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen. Hiervoor moet je wel aan het urencriterium voldoen van de Belastingdienst. Voor eenmanszaken is het ook mogelijk om gebruik te maken van losse software voor het bijhouden van de uren.
Zakelijke rekening koppelen online boekhoudprogramma
Het is met alle online boekhoudprogramma's mogelijk om de zakelijke rekening te koppelen. Door het koppelen van de bankrekening kun je betalingen automatiseren en heb je op een snelle manier inzicht in de rekening. Dit is bijvoorbeeld ook handig bij het versturen van betalingsherinneringen. Je kunt de betalingen ook direct verwerken in de boekhouding. Daarnaast zijn er nog wel meer handige functionaliteiten op dit punt. Om deze functie te kunnen gebruiken moet je wel eerst een koppeling maken met de bank.
Boekhoudprogramma voor zzp'ers en gratis cursussen volgen
De aanbieders van boekhoudsoftware zijn zich bewust van het feit dat niet iedereen onmiddellijk zelfstandig kan boekhouden. Het is daarom bij de meeste aanbieders mogelijk om een korte online cursus boekhouden te volgen in je eigen tempo. Er is niet alleen aandacht voor de software. Denk bijvoorbeeld ook aan het doen van belastingaangifte en offertes maken met de software. De aanbieders van boekhoudsoftware beschikken ook over een eigen boekhouder voor hulp. Deze boekhouder is ook te raadplegen via de helpdesk. Bij de helpdesk kun je met al je vragen terecht. De helpdesk is overigens gratis beschikbaar en de helpdesk maakt onderdeel uit van het keurmerk betrouwbaar boekhouden. Het leren boekhouden met een boekhoudprogramma is overigens niet moeilijk.
Gratis boekhoudprogramma gebruiken als zzp'er
Er zijn beste zelfstandig ondernemers van kleine ondernemingen die zoeken naar een gratis boekhoudprogramma om te gebruiken. En gratis boekhoudprogramma is niet echt beschikbaar. Er zijn wel aanbieders die adverteren met een gratis boekhoudprogramma, echter zijn de mogelijkheden dan wel zeer beperkt. In dat geval moet je alsnog betalen voor het gratis boekhoudprogramma om het in volle potentie te kunnen gebruiken. Met andere woorden is er sprake van verborgen kosten.
Het is dus het overwegen waard om meteen voor de juiste oplossing te kiezen. Natuurlijk kunnen kleine ondernemingen ook gebruikmaken van een offline boekhoudprogramma of wellicht een simpel boekhoudprogramma kopen. Een eenvoudig boekhoudprogramma kan voor sommige zzp'ers ook een oplossing zijn. Startende ondernemers kunnen beter meteen kijken naar goede boekhoudprogramma's. De slimme software werkt gewoon beter en ook veel sneller. Maar natuurlijk zijn er verschillende soorten ondernemers.
Online boekhoudprogramma voor zzp'ers en veiligheid
Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk om de beste keuze te maken voor de online boekhouding. Dit doe je over het algemeen niet door het kiezen voor een gratis boekhoudprogramma. Een online boekhoudprogramma werkt in de cloud en moet daarom veilig te gebruiken zijn.
Je wil niet dat je financiële gegevens op straat komen te liggen. Het veilig boekhouden doe je dan ook alleen met betrouwbare boekhoudsoftware leveranciers. De software slaat alle gegevens binnen Nederland op. Dit kan extra belangrijk zijn voor bedrijven die te maken hebben met persoongegevens en dus de privacywetgeving.
Het beste boekhoudpakket kan verschillen per ondernemer?
Ja, dit kan zeker verschillen per ondernemer. Een kleine, middelgrote en grote administratie zijn niet hetzelfde. Elk bedrijf heeft andere eisen en wensen. Het is daarom belangrijk dat je goed nadenkt over welke functionaliteiten je nodig hebt voor je onderneming. Vervolgens kun je kijken welk boekhoudpakket het beste bij je past. De meeste zzp'ers zullen ruim voldoende hebben aan een basispakket. Het is ook mogelijk om op een later moment te kiezen voor aanvullende modules. Het uitbreiden kan met alle online boekhoudpakketten. Voor grote bedrijven zijn er ook weer specifieke oplossingen mogelijk. Het eenvoudig boekhouden is voor alle ondernemers mogelijk zolang er ook meer een goede klantenservice aanwezig is voor hulp. Het makkelijkste boekhoudprogramma kun je uitkiezen door gebruik te maken van het formulier. Een goed boekhoudpakket hoeft zeker niet kostbaar te zijn.
Het is verstandig om eerst de boekhoudprogramma's goed te vergelijken met elkaar. Het overstappen van boekhoudprogramma kan achteraf redelijk veel werk zijn.
Zorg er daarom voor dat je kiest voor het juiste boekhoudprogramma. Onze top 10 met boekhoudprogramma's is ook terug te vinden op de boekhouden vergelijken pagina. Zie ook onze andere online boekhouden informatie onder de weblog boekhouden. Onderstaande boekhoudprogramma's zijn allemaal eenvoudig te gebruiken en vooral goed.
Mijnzzp.nl