Team Mijnzzp

Kantoor ondernemer

Ben je op zoek naar het beste boekhoudpakket voor je bedrijf? Er zijn diverse opties beschikbaar, maar welk pakket is het beste voor jouw onderneming? Afhankelijk van de rechtsvorm, de grootte van je onderneming en het aantal boekhoudkundige transacties per jaar, kan de uitkomst verschillen per ondernemer. Door middel van onze keuzepagina boekhouden helpen we je bij het selecteren van het juiste boekhoudpakket. In dit artikel bespreken we de verschillende opties en geven we je advies over welk boekhoudpakket het beste bij jou bedrijf past.

De meeste zzp'ers, freelancers en andere kleine ondernemers kiezen ervoor om hun boekhouding zelf te doen. Dit kan met een online boekhoudprogramma op de computer, maar ook met een Excel-sheet. Het voordeel van een online boekhoudprogramma is dat je makkelijk zelf je boekhouding kunt bijhouden en dat je eigenlijk geen boekhouder meer nodig hebt.

Hoe vind ik een boekhoudprogramma dat bij mij past?

De meeste ondernemers hebben voldoende aan een eenvoudig programma waarmee ze hun inkomsten en uitgaven kunnen bijhouden. Sommige ondernemers hebben echter speciale wensen, zoals de mogelijkheid om online facturen te maken en te versturen of een integratie met hun bank. Tegenwoordig is dit bijna met alle boekhoudpakketten mogelijk. Op dit punt is er onderling geen echt verschil meer.

Enkele belangrijke punten om te vergelijken zijn:

 • Hoeveel mutaties heb je per maand?
 • Heb je te maken met internationale transacties?
 • Is er sprake van een personeel en salarisadministratie?
 • Is het belangrijk om het voorraadbeheer te integreren?
 • Moet er een kassasysteem gekoppeld kunnen worden?
 • Kun je de urenregistratie invoeren?

Als je eenmaal weet welke functionaliteiten je nodig hebt, kun je de verschillende pakketten gaan vergelijken. Doe dit door de website van het boekhoudprogramma te bekijken of een demo aan te vragen. Zo krijg je een goede indruk van de werking van het programma en/of deze aansluit bij jouw wensen.

Beste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf:

Vervolgens is het belangrijk om te kijken naar de prijs

Sommige boekhoudprogramma's zijn bijna gratis, maar vaak is er dan wel sprake van beperkte functionaliteit. Denk bijvoorbeeld aan het niet onbeperkt mogen maken van facturen. De duurdere programma's zijn meestal completer, echter zijn die vaak gericht op grotere bedrijven. De meeste zzp'ers hebben voldoende aan een basispakket boekhouden. Het is dus zeker niet nodig om voor het duurste pakket te kiezen. Alle boekhoudpakketten die wij aanbevelen, zijn veilig, gebruiksvriendelijk en gedurende een bepaalde periode gratis te gebruiken.

Beste online boekhoudprogramma

Er is niet zomaar een beste boekhoudpakket. Wel is er een pakket dat het beste bij jouw onderneming past. Wij adviseren je om de volgende programma's te bekijken:

Wanneer je meer op zoek bent naar een uitgebreid programma, kun je ook kiezen voor Visma eAccounting. Het boekhoudprogramma van Visma eAccounting is meer gericht op het mkb en verenigingen en stichtingen. Vanzelfsprekend kunnen ook zzp'ers gebruikmaken van dit boekhoudprogramma. Alle aanbieders van boekhoudsoftware maken voor een groot deel geautomatiseerd boekhouden mogelijk.

Hulp bij het selecteren van het beste boekhoudpakket?

Als je er niet uitkomt, welk boekhoudpakket het beste bij jou past, kun je altijd terecht op onze website. Wij hebben een handig overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma's door middel van een keuzewijzer. Ook zijn er diverse filmpjes opgenomen met een uitleg over het boekhoudprogramma. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!

Heb je een online boekhoudpakket echt nodig?

In het leven heb je meestal niks echt nodig. Een online boekhoudpakket is geen uitzondering op de regel. Je hoeft dus niet per se een online boekhoudpakket te gebruiken, maar het kan je wel erg veel tijd en moeite besparen. Het is dan ook zeker de moeite waard om er een aan te schaffen!

Voor- en nadelen van een boekhoudpakket

Zoals bij alles, hebben online boekhoudpakketten voor- en nadelen. Wij hebben de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje gezet:

Voordelen:

 • Je hoeft je boekhouding niet meer handmatig bij te houden.
 • Je hebt altijd en overal toegang tot je boekhouding.
 • Je kunt makkelijk facturen versturen en ontvangen.
 • Het is eenvoudiger om afspraken met je boekhouder of accountant te maken.
 • Het doen van de btw-aangifte is eenvoudig.
 • De bankmutaties kun je geautomatiseerd uploaden.
 • De meeste boekhoudkundige fouten worden automatisch voorkomen.
 • Het is eenvoudig mogelijk om financiële rapportages te maken.

Nadelen:

 • Het leren werken met een online boekhouding kost even tijd.
 • Je hebt wel enige kennis nodig over boekhouding, al is dat niet veel.
 • Je bent afhankelijk van een goede internetverbinding.
 • Afhankelijk van de functies die je nodig hebt, kan een online boekhoudpakket alsnog duur uitvallen.

Wat maakt een boekhoudprogramma extra handig?

Zelfstandig ondernemers moeten aan het einde van het jaar de balans opmaken. Het opmaken van de balans inclusief de resultatenrekening is eenvoudig te doen met het boekhoudprogramma. Hiervoor heb je dus geen aparte boekhouder meer nodig. Het laten maken van officiële jaarstukken zal wel gedaan moeten worden door een boekhouder of accountant. Ondernemers met een eenmanszaak zijn niet verplicht om een goedgekeurde jaarrekening te laten maken.

Als laatste is het van belang dat boekhoudprogramma's steeds vaker gebruikt worden in combinatie met andere software voor bedrijfsvoering. Zo zijn er boekhoudprogramma's die geïntegreerd zijn met factuurprogramma's, CRM-systemen en salarisadministratiesystemen. Dit maakt het werken met de software nog eenvoudiger!

Het beste boekhoudpakket kan dus verschillen per ondernemer?

Ja, dit kan zeker verschillen per ondernemer. Een kleine, middelgrote en grote administratie zijn niet hetzelfde. Elk bedrijf heeft andere eisen en wensen. Het is daarom belangrijk dat je goed nadenkt over welke functionaliteiten je nodig hebt voor je onderneming. Vervolgens kun je kijken welk boekhoudpakket het beste bij je past. De meeste zzp'ers zullen ruim voldoende hebben aan een basispakket. Het is ook mogelijk om op een later moment te kiezen voor aanvullende modules.

Het is verstandig om eerst de boekhoudpakketten goed te vergelijken met elkaar. Het overstappen van boekhoudprogramma kan achteraf redelijk veel werk zijn.

Zorg er daarom voor dat je kiest voor het juiste boekhoudprogramma.

Mijnzzp.nl