Team Mijnzzp

Online hulp

Als zzp'er kun je op verschillende manieren de boekhouding bijhouden. De meeste zzp'ers maken echter gebruik van financiële administratiesoftware in de vorm van een boekhoudprogramma. Een alternatieve methode om de boekhouding bij te houden, is door Excel te gebruiken. Het gebruik van Excel heeft echter verschillende nadelen, aangezien je dan niet kunt beschikken over bepaalde aanvullende boekhoudkundige functies. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom de meeste zzp'ers gebruikmaken van een online boekhoudprogramma. Hiermee kun je zelf de complete boekhouding bijhouden en tevens boekhoudkundige berekeningen uitvoeren.

Inhoudsopgave
Voordelen online boekhoudprogramma
Zzp advies op maat
Boekhoudkundige berekeningen maken
Zzp'er en fiscale regelingen
Financieel advies als zzp'er
Moet je een jaarrekening maken als zzp'er?
Boekhouden met een boekhoudprogramma

Voordelen online boekhoudprogramma

Een online boekhoudprogramma biedt tal van voordelen voor zzp'ers. Naast het bijhouden van de complete boekhouding, kun je eenvoudig facturen maken en versturen naar klanten. Bovendien maakt een online boekhoudprogramma het gemakkelijk om samen te werken met je boekhouder of accountant, omdat zij direct toegang hebben tot de gegevens. Ook kun je met online boekhouden gebruikmaken van een mobiele app om bonnetjes te scannen en andere gegevens in te voeren. Als zzp'er is het dus verstandig om gebruik te maken van een professioneel boekhoudprogramma. Denk alleen al aan het eenvoudig kunnen opstellen van de btw-aangifte, de balans en de winst- en verliesrekening.

Zzp advies op maat

De beste boekhoudprogramma's bieden een online helpdesk waar je met al je boekhoudkundige vragen terechtkunt, waardoor het niet nodig is om apart een boekhouder in te schakelen. Bovendien worden verschillende handige cursussen aangeboden, zowel voor beginners als ervaren zzp'ers die hun kennis willen vergroten. Natuurlijk kun je als zzp'er ook altijd gebruikmaken van je eigen boekhouder wanneer je met specifieke fiscale vragen zit.

Boekhoudkundige berekeningen maken

Wij bieden verschillende gratis calculators aan waarmee je boekhoudkundige berekeningen kunt uitvoeren en maken. Wellicht kunnen deze calculators je helpen bij de boekhouding.

Zzp'er en fiscale regelingen

Als zzp'er kun je te maken krijgen met verschillende fiscale regelingen waarmee je de belastbare winst kunt verlagen. Als ondernemer is het essentieel om deze regelingen op de juiste manier toe te passen. Bij twijfel is het raadzaam om de hulp in te roepen van een boekhouder of een ander type financieel adviseur. Daarnaast biedt de website van de Belastingdienst veel informatie over het correct toepassen van fiscale regelingen.

Financieel advies als zzp'er

De meeste ondernemers hebben vroeg of laat behoefte aan goed financieel advies. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op de vraag of het verstandig is om de eenmanszaak om te zetten naar een BV om het risico te verlagen. Als zzp'er met een eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk, en bij de groei van het bedrijf kan dit risicovol zijn. In dergelijke situaties is het ook verstandig om advies in te winnen van een financieel adviseur. Het raadplegen van de Kamer van Koophandel kan ook nuttig zijn.

Moet je een jaarrekening maken als zzp'er?

Zzp'ers met een eenmanszaak zijn niet verplicht om jaarlijks een goedgekeurde jaarrekening te laten opstellen. Als ondernemer met een eenmanszaak heb je genoeg aan het jaarlijks opmaken van de winst- en verliesrekening. Op dit punt is het dus niet nodig om een boekhouder in te huren, omdat je geen jaarrekening hoeft op te stellen. Wanneer je gebruikmaakt van een online boekhoudprogramma, kun je eenvoudig zelf de winst- en verliesrekening opstellen voor de aangifte inkomstenbelasting.

Boekhouden met een boekhoudprogramma

Het is zowel voor startende als ervaren zzp'ers verstandig om gebruik te maken van een boekhoudprogramma voor het bijhouden van de financiële administratie. Hiermee maak je het jezelf makkelijker en verlaag je ook de kans op mogelijke vergissingen in de boekhouding. Daarnaast kun je eenvoudig de complete boekhouding op een veilige manier bewaren als zzp'er, wat belangrijk is omdat ondernemers verplicht zijn om de volledige boekhouding zeven jaar te bewaren.

Mijnzzp.nl