Team Mijnzzp

Aangifte inkomstenbelasting

Het doen van aangifte inkomstenbelasting als zzp'er is over het algemeen iets meer werk dan wanneer je salaris ontvangt van een werkgever. Je moet namelijk alle inkomsten en uitgaven bijhouden die je gedurende het jaar hebt gemaakt. Dit kan op verschillende manieren, maar de meest eenvoudige manier is door gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Ook heb je als zzp'er in de meeste gevallen te maken met verschillende fiscale regelingen. Als zzp'er is het belangrijk dat je op de juiste manier aangifte doet.

Zzp'er en aangifte inkomstenbelasting doen

Het is mogelijk om door middel van een online boekhoudpakket je aangifte inkomstenbelasting te doen. Hiervoor moet je wel even kijken naar de verschillende boekhoudprogramma's die er zijn. Het is namelijk nog niet met alle programma's mogelijk om je aangifte inkomstenbelasting te doen. Het betreffende programma moet hiervoor namelijk beschikken over de module Automatische Winstaangifte.

Boekhoudsoftware en aangifte inkomstenbelasting

Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma waar de module Automatische Winstaangifte in zit, is het heel eenvoudig om je aangifte inkomstenbelasting te doen. Je hoeft dan alleen nog maar alle gegevens in te voeren die nodig zijn voor de aangifte. Vervolgens wordt alles automatisch voor je uitgerekend. Dit bespaart je veel tijd en moeite. De module haalt automatisch de gegevens op uit de balans en de resultatenrekening. Het doen van de jaarlijkse de IB aangifte is hierdoor een stuk eenvoudiger geworden.

Aangifte inkomstenbelasting op tijd en foutloos indienen

Als zzp'er heb je in de meeste gevallen met meer fiscale regelingen te maken dan wanneer je in loondienst werkzaam bent. Je moet hierdoor ook extra aandacht besteden aan het invullen van de IB aangifte. Het is belangrijk dat je geen fouten maakt. Maak daarom gebruik van de aangiftechecklist voor ondernemers. Vanzelfsprekend is het in de meeste gevallen ook mogelijk om uitstel aan te vragen.

Ben je wel ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Het is niet zo dat iedereen met een Kamer van Koophandel inschrijving ook automatisch ondernemer zijn voor de aangifte inkomstenbelasting. Controleer dus goed of je wel ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Ook hiervoor is een handig hulpmiddel beschikbaar.

Digitaal aangifte inkomstenbelasting doen

Het blijft natuurlijk ook mogelijk om via Mijn Belastingdienst de aangifte inkomstenbelasting te doen. Ook is het mogelijk om dit te laten doen door je boekhouder. Hiervoor zul je dan wel eerst een machtiging moeten afgeven.

Gebruik jij nog Excel voor de boekhouding?

Redelijk veel ondernemers maken gebruik van Excel voor de boekhouding. Dit kan voor sommige ondernemers goed werken, echter is dit niet erg efficiënt. Je bent dan ook beter af met het gebruik van een goed boekhoudprogramma. Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma, is het heel eenvoudig om de aangifte inkomstenbelasting te doen. Daarnaast zijn er nog veel meer voordelen. Denk bijvoorbeeld alleen al aan het feit dat je een boekhoudprogramma op ieder moment kunt raadplegen. Ook is het mogelijk om de boekhouding bij te houden op verschillende apparaten.

Mijnzzp.nl