Team Mijnzzp

Aangifte inkomstenbelasting doen

Het is tegenwoordig mogelijk om met verschillende boekhoudprogramma's de aangifte inkomstenbelasting te doen. Dit is alleen mogelijk voor ondernemers met een eenmanszaak zonder personeel. De Belastingdienst heeft hiervoor de speciale Module Automatische Winstaangifte ontwikkeld. Deze module maakt het mogelijk om het winstdeel inkomstenbelasting automatisch aan te geven.

Administratie bijhoudenDe softwareleverancier moet dan wel de module geïmplementeerd hebben in het boekhoudpakket. Naast de btw-aangifte kun je dus ook de aangifte inkomstenbelasting indienen met een koppeling. De aangifte IB is op te maken met de gegevens van de winst-en-verliesrekening. Hier heb je dus geen dure boekhouder voor nodig.

Inhoudsopgave:

Eenvoudig aangifte inkomstenbelasting doen

  • Eerder was het met de meeste boekhoudprogramma's niet mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting in te dienen. Dit betekende dat je als ondernemer zelf je aangifte moest uitrekenen en indienen bij de Belastingdienst. Dit was een tijdrovend proces, waarbij je ook nog eens meer kans liep op fouten. Het blijft natuurlijk ook mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting in te dienen via Mijn Belastingdienst

Aangifte inkomstenbelasting boekhoudpakket

  • FinancieelMet de speciale Module Automatische Winstaangifte is het mogelijk om in een paar minuten tijd de aangifte inkomstenbelasting te doen. De boekhoudsoftware die de module ondersteunt, zal je dan helpen met het uitrekenen van je winst. Dit maakt het mogelijk om fouten te voorkomen en sneller je aangifte in te dienen. Het is niet zo dat al alle softwareleveranciers deze module al opgenomen hebben en ondersteunen. 

Winstdeel inkomstenbelasting

  • Het is alleen mogelijk de aangifte inkomstenbelasting in te dienen wanneer een boekhoudleverancier de module geïmplementeerd heeft. Zo kun je dus eenvoudig de fiscale winst opgeven bij de Belastingdienst. 

Automatisch indienen van de aangifte inkomstenbelasting

  • Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma, dan zal de geïntegreerde module automatisch de cijfers uit de balans en winst- en verliesrekening ophalen. Ook is het mogelijk om andere relevante gegevens over te nemen en is het mogelijk om een aanvulling en toelichting te geven waar dat nodig is. Dit maakt het mogelijk om snel en eenvoudig de aangifte inkomstenbelasting te doen vanuit het boekhoudprogramma. 

Maak je nog geen gebruik van een boekhoudprogramma?

  • Boekhouding online doenVoor de meeste zzp'ers en andere ondernemers is het raadzaam om gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Dit maakt het mogelijk om sneller en eenvoudiger je administratie bij te houden. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van een handige app. Hiermee kun je alle losse facturen en bonnetjes eenvoudig uploaden naar de boekhouding. Het is ook mogelijk om verschillende handige koppelingen te maken. Zo kun je bijvoorbeeld ook een koppeling maken met je bank, waardoor alle inkomende en uitgaande betalingen automatisch in de boekhouding worden verwerkt. 

Zakelijke kosten abonnement boekhoudprogramma aftrekken

  • Vanzelfsprekend kun je de kosten aftrekken van het abonnement. Met een boekhoudpakket kun je eenvoudig de balans opstellen, de winst-en-verliesrekening maken en dus ook de inkomstenbelasting IB doen bij de belastingdienst, zodat je dit niet meer apart hoeft te doen. 

Boekhoudprogramma vergelijken aangifte inkomstenbelasting

  • Bij het uitkiezen van een boekhoudprogramma voor de aangifte inkomstenbelasting is het wel belangrijker om onze vergelijker te gebruiken. Het is niet met alle boekhoudpakketten mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting te doen. 

Zzp inkomstenbelasting IB

  • De aangifte inkomstenbelasting geautomatiseerd indienen is alleen mogelijk voor ondernemers me een eenmanszaak die geen personeel in dienst hebben. In dat geval kun je als zzp'er de aangifte inkomstenbelasting indienen met het boekhoudprogramma. Zie voor meer informatie ook de Infographic: Module voor automatische aangifte winstdeel inkomstenbelasting voor zzp'ers. Vergeet overigens niet de mkb-winstvrijstelling op te voeren wanneer je aangifte inkomstenbelasting doet. 

Winst- en verliesrekening maken

Financieel verslag aan het makenVoor de inkomstenbelasting IB aangifte moet je eerste de winst- en verliesrekening maken. De winst- en verliesrekening kun je ook eenvoudig opstellen met een boekhoudpakket. Het is dus niet nodig om ingewikkelde berekeningen te maken in Excel of een andere spreadsheet. Naast de aangifte inkomstenbelasting kun je boekhoudpakket ook gebruiken voor het btw berekenen en de btw-aangifte zelf. Dit werkt wel zo prettig en compleet. Het winstdeel inkomstenbelasting moet je vanzelfsprekend ieder jaar opgeven bij de Belastingdienst.

Als zzp'er is het dus steeds eenvoudiger om de IB aangifte te doen. Het is wel zo dat dit niet met alle programma's mogelijk is. Dit is afhankelijk van de softwareleverancier.

Het gebruiken van een goed boekhoudprogramma maakt het bijhouden van de administratie voor ondernemers een stuk eenvoudiger. Ook zul je veel minder snel fouten maken in de administratie. De aangifte ib kan ook door je boekhouder gedaan worden.

Mijnzzp.nl