Team Mijnzzp

Aangifte inkomstenbelasting doen

Het is tegenwoordig mogelijk om met verschillende boekhoudprogramma's de aangifte inkomstenbelasting te doen. Dit is alleen mogelijk voor ondernemers met een eenmanszaak zonder personeel. De Belastingdienst heeft hiervoor de speciale Module Automatische Winstaangifte ontwikkeld. Deze module maakt het mogelijk om het winstdeel inkomstenbelasting automatisch aan te geven. De betreffende softwareleverancier moet dan wel de module geïmplementeerd hebben in het boekhoudpakket.

Eenvoudig aangifte inkomstenbelasting doen

Eerder was het met de meeste boekhoudprogramma's niet mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting in te dienen. Dit betekende dat je als ondernemer zelf je aangifte moest uitrekenen en indienen bij de Belastingdienst. Dit was een tijdrovend proces, waarbij je ook nog eens meer kans liep op fouten. Het blijft natuurlijk ook mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting in te dienen via Mijn Belastingdienst.

Met de speciale Module Automatische Winstaangifte is het mogelijk om in een paar minuten tijd de aangifte inkomstenbelasting te doen. De boekhoudsoftware die de module ondersteunt, zal je dan helpen met het uitrekenen van je winst. Dit maakt het mogelijk om fouten te voorkomen en sneller je aangifte in te dienen. Het is niet zo dat al alle softwareleveranciers deze module al opgenomen hebben en ondersteunen.

Hoe werkt het automatisch indienen van de aangifte inkomstenbelasting

Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma, dan zal de geïntegreerde module automatisch de cijfers uit de balans en winst- en verliesrekening ophalen. Ook is het mogelijk om andere relevante gegevens over te nemen en is het mogelijk om een aanvulling en toelichting te geven waar dat nodig is. Dit maakt het mogelijk om snel en eenvoudig de aangifte inkomstenbelasting te doen vanuit het boekhoudprogramma.

Maak je nog geen gebruik van een boekhoudprogramma?

Voor de meeste zzp'ers en andere ondernemers is het raadzaam om gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Dit maakt het mogelijk om sneller en eenvoudiger je administratie bij te houden. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van een handige app.

Hiermee kun je alle losse facturen en bonnetjes eenvoudig uploaden naar de boekhouding. Het is ook mogelijk om verschillende handige koppelingen te maken. Zo kun je bijvoorbeeld ook een koppeling maken met je bank, waardoor alle inkomende en uitgaande betalingen automatisch in de boekhouding worden verwerkt.

Als zzp'er is het dus steeds eenvoudiger om de IB aangifte te doen. Het is wel zo dat dit niet met alle programma's mogelijk is. Dit is afhankelijk van de softwareleverancier.

Het gebruiken van een goed boekhoudprogramma maakt het bijhouden van de administratie voor ondernemers een stuk eenvoudiger. Ook zul je veel minder snel fouten maken in de administratie.

Mijnzzp.nl