Team Mijnzzp

Ondernemer aan de boekhouding

Als zzp'er krijg je maken met het bijhouden van de boekhouding. Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn met e-boekhouden. Er zijn wel bepaalde dingen die je moet weten om de boekhouding goed te kunnen bijhouden. Het startpunt is het goed begrijpen wat de financiële administratie precies is. Met onze boekhouding tips kun je zelf eenvoudig en gestructureerd boekhouden. Met de juiste kennis en inzichten kan iedereen goed boekhouden. Wij proberen in dit artikel de meest veelgestelde vragen over het boekhouden te beantwoorden. Ook lees je precies hoe je eenvoudig zelf de btw-aangifte kan verzorgen als zzp'er. Als ondernemer ben je wettelijk verplicht om de financiële administratie volgens de regels van de Belastingdienst bij te houden.

Er zijn redelijk veel startende ondernemers die opzien tegen het doen van de boekhouding. Een groot deel van hen heeft simpelweg geen idee hoe je de boekhouding eigenlijk moet opzetten. Er is een kleine groep ondernemers die wel weet hoe de boekhouding in elkaar zit, maar toch vindt dat het doen ervan te veel tijd en moeite kost. Het opzetten van de eigen administratie is voor kleine ondernemers wel belangrijk. Zonder goede boekhouding loop je de kans om fouten te maken, die nadelig kunnen uitpakken voor je bedrijf. Lees dus snel verder voor handige boekhouding tips.

Inhoudsopgave:

Zelf boekhouden of niet?

Bij het starten van een onderneming moet je veel beslissingen nemen. Eén daarvan is of je zelf de boekhouding gaat doen of dat je een boekhouder inschakelt. Je hebt daar natuurlijk wel de tijd en vaardigheden voor nodig, anders loop je kans om geld te verliezen door foutieve invoer van cijfers in jouw boekhouding. Het komt ook voor dat ondernemers zelf geen zin hebben in de boekhouding. Als zzp-er heb je geen boekhouder nodig omdat je boekhouding ook gewoon zelf mag bijhouden. Een goede boekhouder kan wel meerwaarde hebben. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van alle fiscale regels om maximaal fiscaal voordeel te behalen. In de kern is het boekhouden met een eenmanszaak niet moeilijk. Het is met verschillende boekhoudsoftware eenvoudig mogelijk om zelf de boekhouding te verzorgen en hiermee is boekhouden eigenlijk makkelijk. Ook kun je met de juiste boekhoudsoftware veel tijd besparen.

‘‘Maak gebruik van een boekhoudprogramma om het makkelijk te maken’’ 

Online boekhouden

Startende ondernemers doen er verstandig aan om een online boekhoudprogramma te gebruiken. Met een online boekhoudprogramma is de administratie en dus ook het boekhouden eenvoudiger. De meeste boekhoudpakketten zijn in het begin met een gratis account te gebruiken. Na een proefperiode kun je beslissen of je blijft bij het betreffende boekhoudprogramma en de betaalde versie gaat gebruiken. Online boekhouding is overigens niet alleen voor starters interessant. Ook ondernemers die al wat langer actief zijn, kunnen baat hebben bij online boekhouding. Door de jaren heen is er veel veranderd in de wereld van administratie en boekhouding. Automatiseren speelt een belangrijke rol wanneer we het hebben over een goed boekhoudprogramma. De slimme software zorgt ervoor dat je administratie up-to-date is.

Inkomende facturen en facturen maken

Als ondernemer is het belangrijk dat je alle facturen op de juiste manier inboekt. Dit kun je doen door alle inkomende facturen te controleren en de facturen die je zelf hebt gemaakt op de juiste manier in te voeren. Je moet ervoor zorgen dat alle financiële transacties worden bijgehouden. Dat doe je door de facturen in te voeren. Facturen maken is met een boekhoudprogramma een stuk makkelijker. Je hebt hiervoor geen kennis of ervaring nodig. Je hoeft alleen maar de juiste gegevens in te vullen en op te slaan. Ook het inboeken van alle facturen gaat snel en eenvoudig. Iedere factuur is op deze manier makkelijk bij te houden.

Btw-aangifte doen

Als zzp'er zul je in de meeste gevallen ieder kwartaal btw-aangifte moeten doen. Met een boekhoudprogramma kun je de btw-aangifte op een snelle en gemakkelijke manier invullen en opmaken. Je hoeft alleen maar alle lopende debiteuren in het boekhoudprogramma te zetten om ze door te geven aan de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft eerder aangegeven dat er veel fouten met aangiftes, zoals met de btw-aangifte en inkomstenbelasting gemaakt worden. Dit kun je eenvoudig voorkomen door het gebruiken van een boekhoudprogramma. Boekhoudsoftware betreft zakelijke kosten, en is fiscaal aftrekbaar. Er is overigens geen verschil tussen btw en de omzetbelasting.

Administratie online aan het bekijkenHet berekenen van de btw-aangifte kun je ook met behulp van Excel doen, maar dan moet je eerst alle btw-gegevens handmatig overnemen en invoeren. Voor de btw-aangifte is het daarom veel verstandiger om dit te doen met online boekhoudsoftware. Goede boekhoudsoftware werkt veel sneller en voorkomt het maken van vergissingen. Met de juiste boekhoudsoftware kun je een koppeling maken met de Belastingdienst voor de btw-aangifte. Hierna kun je iedere keer geautomatiseerd de btw-aangifte indienen.

Zakelijke rekening openen

Voor het bijhouden van de eigen boekhouding is het noodzakelijk om een zakelijke bankrekening te openen. Op deze manier kun je gemakkelijk en snel betalingen doen naar leveranciers of andere ondernemingen. Ook is het mogelijk om periodiek de winst en verlies uit te rekenen. Dit doe je door de bankafschriften bij te houden van je zakelijke bankrekening. Het is belangrijk om binnen je boekhoudpakket alleen de zakelijke kosten op te nemen. Privé en zakelijk moet je dan ook netjes gescheiden houden. Dit doe je door het openen van een zakelijke rekening. Ook voor de belastingaangifte werkt dit veel makkelijker. Vooral starters maken nogal eens de fout om hun privé- en zakelijke rekening door elkaar heen te gebruiken. Door deze tips op te volgen, wordt boekhouden een stuk gemakkelijker. Je kunt dan ook beter inzicht houden in je financiële situatie.

Boekhouden uitbesteden

Als zzp'er kun je er ook voor kiezen om niet zelf een boekhoudpakket te gebruiken. Je kunt hierbij denken aan het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder of accountant. Een boekhouder of accountant inhuren is geen verplichting. Echter, kan dit wel raadzaam zijn voor de belastingaangifte. Je hebt geen boekhouder nodig als je een boekhoudprogramma gebruikt. Heb je meer dan drie facturen per maand, dan kan het raadzaam zijn om een boekhouder of accountant in te huren. Ook als je veel vragen hebt over de financiële situatie of je boekhouding, kan het raadzaam zijn om een boekhouder of accountant in te schakelen. Er zijn redelijk veel ondernemers die ook gebruikmaken van een boekhouder. Een boekhouder kan daarnaast ook meekijken met de administratie. Een goede boekhouder is ook bekend met online boekhouden. Online boekhouden kom tegenwoordig veel voor.

Boekhouden eenmanszaken

Zzp'ers en freelancers hebben in de meeste gevallen te maken met de rechtsvorm eenmanszaak. Voor een eenmanszaak is het verplicht om een deugdelijke financiële administratie bij te houden. Voor een eenmanszaak heeft dit betrekking op vereenvoudigde boekhouden. De administratie kun je in principe gewoon zelf doen. Voor mkb'ers is dit meestal anders, omdat mkb'ers te maken hebben met dubbel boekhouden. Dubbel boekhouden is veel complexer dan verkort boekhouden. Vooral bij grote ondernemingen is dit veel meer werk. Voor een eenmanszaak is het ook niet verplicht om jaarcijfers op te stellen. Wel moet je ieder jaar verplicht een winst-en-verliesrekening maken en de balans opmaken. De beste boekhoudprogramma's kunnen dit eenvoudig. Als zzp'er heb je dus niet te maken met ingewikkeld boekhouden.

Zelf de boekhouding doen: wat heb je nodig?

Als zzp'er heb je voldoende aan een boekhoudprogramma. Er zijn verschillende aanbieders van boekhoudprogramma's voor zzp'ers. Een goed boekhoudprogramma is in ieder geval uitgebreid en eenvoudig te bedienen. Het moet je veel werk uit handen nemen, zoals de administratie, de urenregistratie, de uitgaven en alle inkomsten. Online boekhoudsoftware is juist voor eenmanszaken zeer geschikt. Voor sommige ondernemers kan het ook raadzaam zijn om alsnog gebruik te maken van een boekhouder. In dat geval kun je boekhoudsoftware delen met je boekhouder. Het is ook mogelijk om een cursus boekhouden te volgen.

‘‘Het zelf bijhouden van de administratie en boekhouding is meestal veel makkelijker dan je denkt.’’

‘‘Het zelf boekhouden is voor de meeste zzp'ers veel voordeliger. Het inhuren van een boekhouder is vaak niet nodig.’’

Online boekhoudprogramma's

Voor de boekhouding zijn verschillende aanbieders. Het boekhoudprogramma van e-boekhouden is zeer geschikt wanneer het aankomt op starters. Starters kunnen de eerste 15 maanden gratis gebruikmaken van de software. Het controleren van de uitgaven en de cijfers is allemaal mogelijk met de gratis software. Met e-boekhouden is het mogelijk om de boekhouding in te zien vanaf iedere plek. Daarnaast is e-boekhouden geschikt voor het bijhouden van de algemene administratie en het doen van aangifte. Ook kan er gebruikgemaakt worden van een handige app. Met de app kun je bonnetjes uploaden naar de software. Daarna kun je de bonnetjes weggooien of in de papieren administratie stoppen.

Boekhoudsoftware en urenregistratie

Als zzp'er is het bijhouden van de urenregistratie belangrijk. De urenregistratie is niet alleen handig voor het bijhouden van de gewerkte uren. De urenregistratie is juist voor sommige zzp'ers noodzakelijk om in aanmerking te kunnen komen voor de zelfstandigenaftrek. Zonder urenregistratie kun je misschien niet aantonen dat je aal het urencriterium van de Belastingdienst voldoet. Met een boekhoudpakket kun je eenvoudig alle gewerkte uren bijhouden door middel van het gebruiken van een mobiele app. Er zijn meerde goede apps beschikbaar.

Veel voorkomende begrippen en termen

Als ondernemer hoef je niet over boekhoudkennis te beschikken. Wel is het handig als je weet wat de meest voorkomende begrippen en termen zijn, zoals afschrijving, activa, debiteuren, crediteuren, overheadkosten en roerende goederen. Voor het verwerken van de boekhouding moet je wel de begrippen en termen kennen.

Lees hier meer over veelvoorkomende boekhoudkundige begrippen en termen.

Boekhouden en de Belastingdienst

Cijfers bekijkenHet bijhouden en verwerken van alle boekhoudkundige transacties is verplicht. De Belastingdienst kan ondernemers ook aanspreken op de fiscale bewaarplicht. Als ondernemer ben je verplicht om de complete financiële administratie minimaal zeven jaar te bewaren. Alle bonnetjes, financiële cijfers en aangiftes moet je dus bewaren. Als ondernemer is het dus belangrijk om alles op een veilige manier te bewaren. Met een boekhoudprogramma voldoe je meteen aan de fiscale bewaarplicht. De boekhouding op je eigen computer opslaan is daarom niet handig. Alle betaalde facturen, cijfers en andere zaken zijn veilig opgeslagen in de cloud.

Hoe zet ik een boekhouding op?

Een boekhoudprogramma beschikt over alle vereiste velden om de boekhouding op de juiste manier op te zetten. Het verkeerd wegboeken van een factuur of aangifte is daardoor niet mogelijk. Ook worden alle gegevens weggeboekt binnen een bepaalde periode. Je moet als ondernemer goed nadenken over de juiste indeling van de boekhouding. De Belastingdienst hanteert een bepaalde structuur en daar moet je als ondernemer aan voldoen. Een goede voorbereiding is dus noodzakelijk om problemen te voorkomen. Belangrijk om te weten is dat alle boekhoudkundige gegevens verwerkt moeten worden. Je hebt de boekhouding nodig om aan te kunnen tonen wat je precies omgezet hebt als ondernemer. Deze gegevens zijn weer nodig om tot de juiste belasting te kunnen komen. Ook het gebruiken en toepassen van de verschillende fiscale regelingen moet op de juiste manier toegepast worden.

Waarom zelf je boekhouding doen als eenmanszaak?

Als zzp'er ben je in veel gevallen sterk afhankelijk van uurtje factuurtje. Het is zonde om je omzet naar een boekhouder te brengen. Veel administratieve handelingen en andere zaken kun je ook prima zelf uitvoeren. Daarnaast behouw je zelf ook beter overzicht op de financiële situatie. Een situatie waarin je het grootste deel van je tijd met de boekhouding bezig bent, is niet bevorderlijk voor de bedrijfsvoering. In dat geval is het beter om een professional in te huren.

Kan ik mijn boekhouding zelf doen?

Het is prima mogelijk om zelf de boekhouding te doen als zzp-er. Hiervoor kun je ook gebruikmaken van een gratis programma, zoals Excel. Wel mis je dan veel voordelen die een boekhoudprogramma te bieden heeft. Zo kun je met Excel niet alle belastingaangiften verwerken of betalingsverkeer inzien. Ook is er geen mogelijkheid voor automatische incasso's, waardoor je handmatig alle betalingen moet verrichten. Een betaald boekhoudprogramma heeft simpelweg te veel voordelen. Denk alleen al aan de gratis helpdesk voor wanneer je hulp nodig hebt.

Voorkom een verkeerde boekhouding

Als ondernemer is het erg belangrijk om de boekhouding actief te onderhouden. Denk aan het meteen versturen van een factuur na levering van goederen of diensten. Daarnaast is het ook belangrijk om tijdig alle bonnetjes te bewaren en te registreren in je administratie. Door regelmatig een controle uit te voeren, kun je zelf snel tekortkomingen opsporen en herstellen. Een goede administratie is hierbij erg belangrijk. Vooral het tijdig versturen van facturen is voor de meeste ondernemers belangrijk. Het versturen van een factuur moet je zeker niet weken laten liggen. Consistentie is belangrijk om problemen te voorkomen.

Beste boekhoudprogramma voor zzp'ers

Op deze pagina hebben wij de beste boekhoudprogramma's voor zzp'ers opgenomen. De online boekhoudsoftware is met een gratis account uit te proberen. Ook is de boekhoudsoftware maandelijks op te zeggen. Alles wat je nodig hebt, is een e-mailadres om je te registreren. Een goed begin is het halve werk en voorkomt rompslomp.

Man aan het boekhouden‘‘Voorkom fouten in de boekhouding zoals met de omzetbelasting of andere aangifte.’’

‘‘Een boekhoudprogramma helpt fouten in de boekhouding te voorkomen.’’

‘‘Het is dus slim om de boekhouding te automatiseren’ als zzp-er’

Lees ook ons artikel: Vergelijk E-learning opleidingen boekhouden

Mijnzzp.nl