Team Mijnzzp

Boekhouding doen als zzp

Als je zoals de meeste ondernemers bent, is boekhouden waarschijnlijk niet je favoriete taak. Het kan tijdrovend zijn, vooral als je niet gewend bent om financiële informatie bij te houden. Gelukkig zijn er een paar tips die je kunt volgen om het boekhouden gemakkelijker en minder tijdrovend te maken. Ten eerste, investeer in boekhoudsoftware die een deel van de taken voor je automatiseert. Dit kan een grote hulp zijn, vooral als je niet vertrouwd bent met boekhouden. Een goed boekhoudprogramma zal je helpen om alle inkomsten en uitgaven bij te houden, financiële rapporten te maken en meer.

Als zzp'er zul je in de meeste gevallen zelf de boekhouding bijhouden, maar je kunt natuurlijk ook een boekhouder inhuren om te helpen bij specifieke taken, zoals belastingaangiften. Zelfstandig ondernemers die de boekhoudkosten laag willen houden kunnen het beste gebruikmaken van een online boekhoudprogramma, die relatief goedkoop zijn vergeleken met het inhuren van een professionele boekhouder. Hiermee zal het bijhouden van de administratie gemakkelijker worden en je bespaart ook op de boekhoudkosten.

Een andere tip is om je inkomsten en uitgaven regelmatig bij te houden. Zo weet je steeds waar je geld naartoe gaat en wat er betaald moet worden. Probeer je uitgaven in categorieën in te delen, zodat je in één oogopslag kunt zien aan welke gebieden je het meeste uitgeeft. Dit zal je ook helpen om te bezuinigen op onnodige uitgaven. Ook voorkom je hierdoor het te laat voldoen van openstaande posten. Vergeet tenslotte niet je bonnetjes bij te houden. Dit lijkt soms lastig, maar het is eigenlijk heel gemakkelijk als je een boekhoudprogramma gebruikt dat ze elektronisch kan scannen en opslaan. Zo hoef je je geen zorgen te maken over het kwijtraken van belangrijk papierwerk en heb je altijd een overzicht van wat gekocht werd en wanneer.

Boekhoudprogramma's voor zzp'ers

Op onze vergelijkingspagina vind je een overzicht van verschillende boekhoudprogramma's die bijzonder geschikt zijn voor zelfstandigen. De programma's verschillen in prijs en functionaliteit. Je kunt de programma's gratis uitproberen voordat je een abonnement afsluit. Zo kun je het programma vinden dat het beste bij je behoeften past. De meeste zzp'ers hebben voldoende aan een basisprogramma online boekhouden. Wil je meer functies, zoals loonadministratie of projectbeheer, dan kun je natuurlijk een programma kiezen met meer functionaliteiten.

Prijs en kwaliteit hangen vaak samen als het om boekhoudprogramma's gaat. De duurste programma's bieden meestal de meeste functionaliteiten. Dit betekent echter niet dat de minder dure programma's minder goed zijn. Er zijn ook goede en gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma's verkrijgbaar voor een relatief lage prijs. Het is daarom belangrijk dat je de functionaliteiten van het programma goed bekijkt voordat je kiest voor een programma.

Structuur aanbrengen in de boekhouding

Als zzp'er is het gebruiken van een boekhoudprogramma een slimme zet. Zo kun je veel tijd besparen en je financiën beter bijhouden. Een belangrijke tip is om vanaf het begin structuur in de boekhouding aan te brengen. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat alle uitgaven op de juiste plaats worden geregistreerd en dat je steeds dezelfde grootboeken gebruikt. Dit lijkt in het begin misschien veel werk, maar op den duur zal het je veel tijd besparen. Ook is het belangrijk om de administratie regelmatig bij te werken en te controleren. Door een goede en vooral duidelijke administratie bij te houden, heb je altijd een goed overzicht van je financiën en voorkom je problemen.

Mijnzzp.nl