Team Mijnzzp

Loep

Vind je het lastig om te kiezen welk boekhoudpakket geschikt is voor jouw bedrijf? Dan ben je hier aan het juiste adres! Wij geven een overzicht van alle belangrijke en vooral goede online boekhoudprogramma's. Zo kun je gemakkelijk een keuze maken om tot het beste boekhoudprogramma te komen. Het is ook van cruciaal belang dat de software eenvoudig te gebruiken is. Dankzij slimme automatisering kunnen veel handelingen worden geautomatiseerd en bespaart je veel tijd op het boekhouden. De beste boekhoudpakketten werken in de cloud en zijn veilig te gebruiken. Als zzp'er is het ook handig dat je de beschikking krijgt over een deskundige helpdesk voor al je vragen. Een online administratie opzetten is niet alleen slim, het is ook goedkoper dan het inhuren van een boekhouder.

Voor de zzp boekhouding zit je niet te wachten op complex boekhoudsoftware vol met functies die je toch niet gaat gebruiken. Het moet juist gaan om gebruiksvriendelijke software met alleen de noodzakelijke functies. Denk bijvoorbeeld aan een urenregistratie functie voor het bijhouden van de declarabele gewerkte uren. De urenregistratie moet vanzelfsprekend ook toegankelijk zijn met een gratis app. Ook is de urenregistratie handig voor het voldoen aan het urencriterium van de Belastingdienst. De urenregistratie en de gratis app moeten dan ook in ieder geval aanwezig zijn wanneer we het hebben over online boekhouden. Dit is overigens mogelijk met alle online boekhoudprogramma's.

Inhoudsopgave
Online boekhouden
Online boekhoudprogramma's vergelijken
Functies van een online boekhoudprogramma
Online boekhouden als zzp'er
Veiligheid boekhoudpakket (niet onbelangrijk)
Online boekhouden IB aangifte
Winst- en verliesrekening automatisch opmaken
GBR berekening maken: wat is dat en waarom nodig?
Afschrijvingen en boekwaarde berekenen
Hebben jullie nog meer boekhoudkundige tools?
Boekhoudprogramma top 10
Een boekhoudprogramma moet passen bij jouw onderneming
Een boekhoudprogramma uitkiezen: hoe pak je dat het best aan?
Online keuzehulp en boekhoudprogramma reviews
Gratis online boekhoudsoftware zzp
Heb ik een boekhoudprogramma nodig?
Wat is een boekhoudprogramma nu eigenlijk?
Kosten boekhoudprogramma per maand
Boekhoudsoftware belastingdienst koppeling
Welke boekhoudprogramma's zijn er?
Wat is het makkelijkste boekhoudprogramma?
Is online boekhouden moeilijk?
Online boekhouding opzetten
Betrouwbaar boekhouden starters
Boekhoudprogramma vergelijken

Online boekhouden

Boekhouding online doenVoor startende ondernemers is boekhoudprogramma's vergelijken slim om tot het beste boekhoudprogramma te kunnen komen. Online boekhoudsoftware maakt ondernemen een stuk eenvoudiger en bespaart daarnaast veel tijd. Het doen van btw-aangifte is met slimme software voor zzp'ers makkelijk te doen. Echte boekhoudkennis is met een boekhoudprogramma niet nodig. Het is namelijk mogelijk om het boekhouden geheel zelf te doen. Hiervoor moet je dan wel gebruikmaken van de beste online boekhoudprogramma's. Met een offline boekhoudprogramma is dat bijvoorbeeld niet mogelijk. Offline boekhouden is wat dat betreft achterhaald te noemen. Dit is ook het geval van het boekhouden in Excel. Excel is prima te gebruiken voor het bijhouden van een simpele administratie of het sporadisch facturen opstellen. Als zzp'er heb je meestal behoefte aan meer mogelijkheden en gemak.

Online boekhoudprogramma's vergelijken

Transport sectorEr zijn verschillende online boekhoudprogramma's op de markt. Het is daarom belangrijk om de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Hieronder geven wij een aantal zaken waar je op moet letten bij het kiezen van online boekhouden. Hierdoor kun je de boekhoudprogramma's beter naast elkaar vergelijken. Als zzp'er hoef je eigenlijk maar één softwarepakket te gebruiken voor de administratie. Verschillende systemen gebruiken is dus niet nodig

Online boekhoudprogramma's vergelijken doe je het best op basis van de volgende punten:

  • Geïntegreerde modules voor belastingaangifte, salaris en facturering.
  • Verwerkingstijd (hoe snel werkt het pakket).
  • Er moet sprake zijn van een app voor de boekhouding.
  • Online inzicht (hoe makkelijk is de rapportage bij te houden en het beheren van facturen?, kunnen er rapportages gemaakt worden met eenvoudige statistieken of moet je gebruikmaken van een externe tool?).
  • Beheer gebruikersrechten (hoe makkelijk is het om meerdere medewerkers toegang te geven tot de administratie of moet je extra kosten betalen voor die functionaliteit?).
  • Gebruikersgemak (is het eenvoudig om met programma te werken of zijn er veel knoppen en opties die je niet vaak gebruikt?).
  • Is het online boekhoudprogramma voorzien van een keurmerk?

Trainer gezondheidStartende ondernemers die zoeken naar geschikte boekhoudsoftware kunnen de bovenstaande punten gebruiken om de online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Een vergelijking maken kan ook op basis van de maandelijkse kosten en de gewenste functionaliteit. Er zijn bijvoorbeeld extra functies mogelijk die niet in een basispakket opgenomen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het aantal facturen dat je als kleine onderneming mag maken per maand. Ook zijn er ondernemers die hun zakelijke rekening op meerdere manieren willen koppelen aan een boekhoudpakket.

Functies van een online boekhoudprogramma

De belangrijkste functies zijn: factureren, loonadministratie (salarisverwerking), boekhouden, rapportage en btw-aangifte. Voor deze taken is het handig als er een geïntegreerde module inzit die je kunt gebruiken voor dat doel. Daarnaast is het fijn als je eenvoudig rapportages kunt maken met statistieken of grafieken. Een derde belangrijke factor is om te bekijken hoe gebruiksvriendelijk het pakket is voor jouw individuele situatie.

Online boekhouden als zzp'er

Administratie kantoorEen online administratie bijhouden maakt het dus mogelijk om de complete boekhouding online te verzorgen. Dit is natuurlijk handig, maar eigenlijk ook nodig als zzp'er. Online boekhouden kan bijvoorbeeld met het boekhoudpakket van Visma eAccounting maar ook met Exact Online. Het boekhoudpakket van Visma eAccounting maakt een gratis bankkoppeling mogelijk en Exact Online beschikt weer over een herken crm functie. Een compleet boekhoudpakket geeft je dus meer flexibiliteit omdat de boekhouding automatiseert waar dit kan. Er zijn meeste aanbieders dan de eerder genoemde voorbeelden. De aanbieders van boekhoudsoftware beschikken meestal ook over de mogelijkheid om gratis boekhouden e-learnings te volgen. Hiermee leer je op je eigen tempo de administratieve taken op de juiste manier uit te voeren. De verschillende boekhoudpakketten bieden dit bijna allemaal aan.

Veiligheid boekhoudpakket (niet onbelangrijk)

In de Cloud werkenEen goed boekhoudpakket maakt dagelijks meerdere back-ups, waardoor er geen gegevens verloren kunnen gaan. Ook de automatische incasso functie is beveiligd door middel van de bankkoppeling. Omdat de software in de cloud werkt, is het belangrijk om te weten dat de gegevens alleen binnen Nederland opgeslagen worden. De verschillende boekhoudpakketten die wij hebben opgenomen, zijn voorzien van een keurmerk.

Online boekhouden IB aangifte

Het is ook mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting op stellen en in te dienen bij de Belastingdienst met een boekhoudpakket. Voor het kunnen indienen van de aangifte inkomstenbelasting moet de boekhoudsoftware beschikken over de module Automatische Winstaangifte. Hiermee kun je dus de complete IB aangifte verzorgen. Het automatisch indienen van de IB aangifte is alleen mogelijk voor zzp'ers met een eenmanszaak zonder personeel. De gegevens worden overgenomen uit het boekhoudpakket. Dit is met andere software niet mogelijk. Ook kun je hiervoor gebruikmaken van een externe boekhouder. Meerdere boekhoudpakketten beschikken inmiddels over deze functie voor het doen van de IB aangifte.

Winst- en verliesrekening automatisch opmaken

De meeste ondernemers kiezen voor boekhoudsoftware om berekeningen te kunnen maken. Een van die berekeningen heeft betrekking op het kunnen opstellen van de winst- en verliesrekening. Als zzp'er ben je verplicht om de winst- en verliesrekening aan het einde van het boekjaar op te stellen. Ook moet je hiervoor de balans opmaken. Deze gegevens heb je onder andere nodig voor de IB aangifte bij de Belastingdienst. Hiermee krijg je ook zelf actueel inzicht met betrekking tot de financiële situatie van jouw onderneming. Zzp'ers en de meeste kleine ondernemingen hoeven geen officiële jaarrekening te maken. Verschillende soorten boekhoudprogramma's kunnen ook andere complexe berekening maken.

GBR berekening maken: wat is dat en waarom nodig?

Ga je als ondernemer binnenkort een grote investering doen in een bedrijfsmiddel? Dan is het belangrijk om eerst de boekhoudkundige rentabiliteit te berekenen. Door het berekenen van de GBR maak je inzichtelijk hoeveel rendement je kunt behalen op een toekomstige investering. Als ondernemer kan een GBR berekening ook belangrijk zijn voor externe kredietverstrekkers. Wij helpen hiermee:

GBR berekening maken

Afschrijvingen en boekwaarde berekenen

Vrolijke vrouwOndernemers en zzp'ers hebben te maken met fiscale regels. Heb je bijvoorbeeld een bedrijfsmiddel gekocht van meer dan 450,- euro? In dat geval mag je het bedrijfsmiddel niet in een keer afschrijven. Je bent verplicht om het bedrijfsmiddel in de boeken op te nemen en jaarlijks de boekwaarde over te nemen. Hiervoor moet je eerst de afschrijving berekenen. Het berekenen van de afschrijving en boekwaarde is mogelijk met onze gratis calculator.

Afschrijving en boekwaarde berekenen

Hebben jullie nog meer boekhoudkundige tools?

Wij beschikken over meerde gratis handige boekhoudkundige tools. Zie de knop hieronder:

Boekhoudkundige tools

Boekhoudprogramma top 10

De beste boekhoudprogramma's zijn allemaal terug te vinden op onze vergelijkingspagina. De verschillende boekhoudprogramma's kunnen geselecteerd worden aan de hand van de eigen voorkeuren. Hierdoor is het mogelijk om het makkelijkste boekhoudprogramma en meest complete boekhoudpakket te vinden. Boekhoudsoftware vergelijken is belangrijk om tot het juiste boekhoudprogramma te kunnen komen. Het is niet zo dat het meest voordeligste systeem ook het beste systeem is.

Zie ook: Boekhoudpakket vergelijken: de top 10

Een boekhoudprogramma moet passen bij jouw onderneming

Het boekhoudprogramma moet passen bij wat je wilt bereiken. Je zult daarom moeten bedenken hoe jouw bedrijf eruit komt te zien in de toekomst en welke functionaliteiten het pakket aan kan. Wil je alleen facturen versturen of heb je ook te maken met een salarisadministratie? De meeste online boekhoudprogramma's zijn later wel uit te breiden met verschillende modules.

Een boekhoudprogramma uitkiezen: hoe pak je dat het best aan?

Wanneer je op zoek bent naar een eenvoudig boekhoudprogramma voor zzp'ers, dan is e-boekhouden een goede keuze. Hét online boekhoudprogramma is gebruiksvriendelijk en zeer geschikt voor de zzp'er. Het boekhoudprogramma behoort toe tot een van de meest gebruiksvriendelijke online boekhoudpakketten. Met e-boekhouden.nl is het met een gratis proefaccount tot 15 maanden mogelijk om gratis gebruik te maken van het boekhoudprogramma. Er zijn veel zzp'ers die de administratie bijhouden met e-boekhouden.nl. De meeste zelfstandig ondernemers vinden de software gebruiksvriendelijk en eenvoudig in gebruik. Dit alles maakt het boekhoudprogramma van e-boekhouden.nl het makkelijkste boekhoudprogramma voor zzp'ers. De slimme software werkt innovatief en beschikt over zelflerende herkenning. Dit is dan ook een ongekend eenvoudig boekhoudpakket voor zzp'ers.

Online keuzehulp en boekhoudprogramma reviews

Wij hebben de belangrijkste online boekhoudsoftware voorzien van een handige keuzehulp. Op deze pagina geven wij meer verdieping over de verschillende boekhoudprogramma's. Alle boekhoudprogramma's hebben digitaliseren én automatiseren hoog in het vaandel staan. Btw-aangifte doen en het bijhouden van de complete financiële administratie is met ieder online boekhoudprogramma mogelijk. De meeste boekhoudprogramma's maken ook gebruik van gratis boekhouden gedurende een bepaalde periode. Vaak kun je tot 30 dagen gratis gebruikmaken van het boekhoudprogramma.

Mijnzzp.nl: boekhouden voor zzp'ers en mkb'ers

Gratis online boekhoudsoftware zzp

Startende ondernemers kunnen er ook voor kiezen om gebruik te maken van een gratis boekhoudprogramma. Een gratis boekhoudprogramma is meestal wel beperkt en voorziet niet in de fiscale bewaarplicht. De fiscale bewaarplicht is verplicht en kan met een gratis programma een probleem vormen. Een online boekhoudpakket in de cloud werkt in dat geval beter en is vooral ook veiliger in gebruik. Daarnaast is het met een offline boekhoudprogramma niet mogelijk om elektronisch btw-aangifte te doen. Ook zelf een boekhoudprogramma kopen kan voor sommige ondernemers een optie zijn. Een nadeel van een boekhoudprogramma kopen is wel dat deze meestal duurder zijn dan een online boekhoudpakket.

Heb ik een boekhoudprogramma nodig?

Administratie bijhoudenAls ondernemer heb je tegenwoordig een goed boekhoudprogramma nodig. Een goed boekhoudprogramma levert zzp'ers tijdwinst op en maakt eenvoudig boekhouden mogelijk. Eenvoudig boekhouden is met een boekhoudprogramma mogelijk. De online software is speciaal gemaakt voor de zzp boekhouding. Hierdoor kun je veel sneller de administratie bijwerken en worden ook veel minder fouten gemaakt. De software geeft precies aan wat je moet invullen en waar je dit moet doen. Vanzelfsprekend kun je het boekhouden ook overlaten aan een online boekhouder. Een online boekhouder moet je natuurlijk wel betalen.

Wat is een boekhoudprogramma nu eigenlijk?

Een boekhoudprogramma kan gezien worden als eigen digitaal kantoor. In dit digitale kantoor staan alle financiële gegevens van je onderneming. Met een boekhoudprogramma is het mogelijk om facturen te maken, de btw-aangifte uit te voeren en salarisadministratie op te slaan. Ook is het mogelijk om de balans op te maken met een boekhoudprogramma. De meeste zelfstandig ondernemers gebruiken vooral online boekhouddiensten vanwege de vele voordelen die dit biedt.

FinancieelDoor deze voordelen is het voor veel ondernemers aantrekkelijk om over te stappen op een online boekhoudpakket. Boekhoudprogramma's werken allemaal op dezelfde manier, echter kan er wel sprake zijn van verschillen. Er zijn bijvoorbeeld ook boekhoudprogramma's die zich meer richten op het mkb of de horeca.

Kosten boekhoudprogramma per maand

Een gemiddeld online boekhoudprogramma kost tussen de € 15,- tot € 25 per gebruiker, per maand exclusief btw. Betaalbaar boekhouden is dus voor alle ondernemers mogelijk. Offline boekhoudsoftware zul je in de meeste gevallen moeten kopen. Boekhouden is tegenwoordig niet kostbaar meer. Je kunt er voor kiezen om een boekhoudprogramma te gebruiken of je laat het online boekhouden door een professionele partij doen. Een boekhouder kan ook gebruikmaken van eigen inloggegevens.

Boekhoudsoftware belastingdienst koppeling

Cijfers bekijkenOnline boekhouden maakt het doen van de btw-aangifte veel eenvoudiger. Na het inboeken van alle facturen kun je met een druk op de knop btw-aangifte doen bij de Belastingdienst. Het boekhoudprogramma rekent de btw-aangifte precies uit voor je. Hierdoor worden fouten met de btw-aangifte voor een groot deel voorkomen. Om btw-aangifte te kunnen doen moet het boekhoudprogramma wel over de mogelijkheid beschikken om een koppeling te kunnen maken. Ook kun je vanuit het boekhoudprogramma een automatische melding krijgen wanneer je de btw-aangifte moet doen. Btw-aangifte doe je dus eenvoudig met online boekhouden. Het automatische btw-aangifte doen is natuurlijk erg handig en voorkomt ook het vergeten van de btw-aangifte. Daarnaast wordt er ook hierdoor ook weer wat administratieve werk uit handen genomen.

Welke boekhoudprogramma's zijn er?

Er zijn verschillende boekhoudprogramma's die online boekhouden mogelijk maken. Betaalbaar boekhouden is met al deze boekhoudprogramma's mogelijk. Het meest geschikte boekhoudprogramma kiezen is wel afhankelijk van de bedrijfsvoering. Een online boekhoudprogramma kan bijvoorbeeld ook gericht zijn op een specifieke branche.

Helpdesk aan het bellenEerst verschillende boekhoudprogramma vergelijken met elkaar blijft dus wel belangrijk. Voor sommige ondernemers kan bijvoorbeeld het onbeperkt factureren belangrijk zijn. Onbeperkt factureren is niet met ieder boekhoudprogramma mogelijk. Het onbeperkt factureren is bijvoorbeeld voor webshops belangrijk. Voor zzp'ers binnen de zakelijke dienstverlening zal dit minder belangrijk zijn.

Wat is het makkelijkste boekhoudprogramma?

Het beste boekhoudprogramma is het boekhoudprogramma dat het beste past bij jouw onderneming. Binnen de zakelijke dienstverlening zijn er meerdere geschikte boekhoudprogramma's te vinden die makkelijk werken. Het meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma zul je wel zelf moeten ontdekken. Een boekhoudprogramma kun je meestal 30 dagen gratis gebruiken om dit te ontdekken. Na de 30 dagen gratis proefperiode kun je eventueel overstappen naar een ander boekhoudprogramma.

Twee vrouwen aan het pratenEen boekhoudprogramma vergelijken voorkomt wel dat je steeds moet overstappen. Een geschikt boekhoudprogramma vinden is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen wensen en voorkeuren. Op e-boekhouden na kun je alle boekhoudprogramma's maximaal tot 30 dagen gratis uitproberen.

Is online boekhouden moeilijk?

Een online boekhoudprogramma is niet moeilijk in het gebruik. Iedereen kan met een online boekhoudprogramma werken. Daarnaast kun je gebruikmaken van een gratis helpdesk. De gratis helpdesk kan alle vragen beantwoorden met betrekking tot het boekhouden. Ook kun je gebruikmaken van online video's via de gratis helpdesk. Boekhouden en het bijhouden van de financiële administratie is dus niet moeilijk. Wel heb je met verschillende fiscale regelingen te maken.

Administratie online aan het bekijkenHet is overigens niet verplicht om gebruik te maken van online boekhouden. Wel is het wettelijk verplicht om de administratie volgens de eisen van de Belastingdienst bij te houden. Dit mag theoretisch ook gewoon op papier zijn, echter is dit niet echt een efficiënte wijze van boekhouden. Een boekhoudpakket voor zzp'ers werkt dat betreft iets efficiënter voor de eigen administratie. Overigens kun je een boekhoudprogramma ook gebruiken voor een besloten vennootschap of andere rechtsvorm. Het gaat zeker niet alleen om eenmanszaken.

Online boekhouding opzetten

Een online boekhouding opzetten is met de juiste software niet mogelijk meer. Als je bijvoorbeeld een webshop hebt en veel met vreemde valuta werkt, dan vind je hier de beste software. Ook is het met verschillende pakketten mogelijk om een crm systeem te koppelen. Een crm systeem kunnen koppelen is bijvoorbeeld nodig voor bedrijven die veel met klanten te maken hebben. Hiervoor heb je meestal ook externe software voor nodig. Een automatische koppeling maken is mogelijke met alle aanbieders van boekhoudsoftware.

Betrouwbaar boekhouden starters

Ontmoeting tussen twee mensenVoor starters zijn er ruim voldoende geschikte boekhoudprogramma's te vinden. Hiermee krijg je realtime-inzicht in de boekhouding en kun je overal aan de administratie werken. Ook kun je eenvoudig facturen maken en de facturen direct versturen met de software. Vooral voor dienstverlenende zzp'ers is dit extra handig. Het aantal boekhoudprogramma's is groot en betrouwbaarheid is belangrijk als startende zzp'er. De volledige boekhouding kun je dus op een veilige manier bijhouden en de gegevens worden veilig opgeslagen.

Boekhoudprogramma vergelijken

Een boekhoudprogramma vergelijken met andere programma's is slim als ondernemer. In ieder geval is betaalbaar boekhouden met alle boekhoudprogramma's mogelijk, echter blijft het vergelijken van boekhoudpakketten wel belangrijk. Wanneer je alleen fiscaal btw-aangifte wil doen, dan kan bijvoorbeeld DigiBTW geschikt zijn voor je. Wil je juist kunnen beschikken over alle functionaliteiten, dan is het vergelijken wel verstandig. Bij het boekhoudprogramma vergelijken is het wel belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken. Start direct met makkelijk boekhouden en kies voor online boekhouden. Met een gratis proefaccount kun je alle programma's uitproberen.

Boekhouding bijwerkenAls zzp'er is het bij het vergelijken van boekhoudprogramma's vooral belangrijk om op de gebruiksvriendelijkheid te letten.

Alle aanbieders van boekhoudsoftware voorzien in een proefperiode. Zo kun je op een eenvoudige manier de programma's met elkaar vergelijken.

Mijnzzp.nl