Team Mijnzzp

Boekhoudsoftware

Wil je boekhoudsoftware gaan vergelijken? Dan ben je op de juiste pagina beland! Hier lees je alles over de beste aanbieders van boekhoudsoftware. Er zijn veel verschillende aanbieders op de markt, dus het is belangrijk om goed te vergelijken voordat je een keuze maakt. We geven je hier alle informatie over de beste aanbieders, zodat jij gemakkelijk kunt kiezen voor de software die het beste bij jou past.

Online boekhouden ondernemers

Online boekhouden is tegenwoordig heel normaal geworden onder ondernemers. Het is een makkelijke manier om je boekhouding bij te houden en je hoeft er niet veel tijd aan kwijt te zijn. Er zijn veel verschillende aanbieders van online boekhoudsoftware, dus het is belangrijk om je eerst goed te verdiepen in de programma's. We geven je hier alle informatie over de beste aanbieders, zodat jij gemakkelijk kunt kiezen voor de software die het beste bij jou past.

Wat is belangrijk bij het vergelijken van boekhoudsoftware?

Als je gaat vergelijken, is het belangrijk om na te denken over wat voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld:

 • Hoeveel kost de software?
 • Is de software geschikt voor mijn bedrijf?
 • Kan ik gemakkelijk aanpassingen doorvoeren in de boekhouding?
 • Is de software gebruiksvriendelijk?
 • Hoeveel tijd moet ik erin investeren?
 • Welke functies zijn belangrijk?
 • Heb ik een helpdesk nodig als ik vragen heb over de software?

Online boekhoudsoftware en boekhouding

Online boekhoudsoftware maakt het mogelijk om de bedrijfsprocessen te automatiseren en zo efficiënter te werken. Met boekhoudsoftware is het mogelijk om je boekhouding digitaal bij te houden, waardoor je altijd en overal inzicht hebt in je financiële situatie. Een belangrijk onderdeel hiervan is het debiteurenbeheer en de facturatie. Door de handige functionaliteiten kun je simpelweg veel tijd besparen en worden vervelende fouten voorkomen. Daarnaast heb je met boekhoudsoftware beter inzicht met betrekking tot de cashflow van de onderneming.

Slimme boekhoudsoftware maakt boekhouden eenvoudiger

Makkelijk online boekhouden is tegenwoordig steeds belangrijker aan het worden. Er zijn al veel zzp'ers die gebruikmaken van boekhoudsoftware. Dit komt omdat het veel gemakken biedt. Zo houd je altijd en overal inzicht in je financiële situatie, ongeacht waar je bent. Bovendien is het mogelijk om aanpassingen door te voeren wanneer je maar wilt. De meeste boekhoudpakketten zijn ook voorzien van een mobiele app. Met een paar klikken is het hierdoor mogelijk om een factuur te versturen naar de opdrachtgever. Slimme boekhoudsoftware maakt het ook mogelijk om een bankkoppeling te maken. Hierdoor heb je direct inzicht in alle inkomsten en uitgaven. In de meeste gevallen kun je meerdere koppelingen maken. Denk bijvoorbeeld ook aan een koppeling met de Belastingdienst.

Eenvoudig btw-aangifte doen

Van alle handige functies die boekhoudsoftware biedt, is het online kunnen doen van de btw-aangifte misschien wel de meest interessante. Met een paar klikken vind je binnen het boekhoudprogramma het juiste bedrag en kun je de btw-aangifte direct indienen. Hiervoor heb je dus geen boekhouder of administratiekantoor nodig. De meeste aanbieders van boekhoudsoftware werken samen met de Belastingdienst. Hiervoor moet een aanbieder van boekhoudsoftware wel voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Beginnen met online boekhouden

Online boekhouden is niet moeilijk. Je kunt gemakkelijk aan de slag met een van de vele pakketten die op de markt zijn. In alle gevallen is het mogelijk om boekhoudsoftware gratis uit te proberen door midden van een proefperiode. Er zijn ook verschillende aanbieders van boekhoudsoftware die een cursus inleiding boekhouden aanbieden. Op deze manier kun je precies de juiste beslissingen maken voor je onderneming. Ook het overstappen naar verschillende pakketten is mogelijk. De meeste aanbieders van een boekhoudprogramma werken met een maandelijks abonnement.

Wanneer ben je verplicht om gebruik te maken van boekhoudsoftware?

Je bent niet verplicht om gebruik te maken van boekhoudsoftware, maar er zijn wel een aantal situaties waarin het verstandig is om een pakket aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die gebruikmaken van een ander CRM-systeem, zoals een ledenadministratie of aan financiële gegevens. Het maakt de fiscus verder niet uit hoe je de boekhouding bijhoudt, mits je alle gegevens kunt overleggen. Ook met offline software is het mogelijk om de boekhouding bij te houden. Denk bijvoorbeeld aan het boekhouden in Excel. Vanzelfsprekend is het gebruiken van een online boekhoudprogramma wel efficiënter en slimmer.

Juiste beslissingen nemen als ondernemer

Naast onze vergelijkingspagina kun je ook terecht op onze boekhouden blog. Hier vind je uitgebreide artikelen over het onderwerp boekhoudsoftware. Je kunt hier bijvoorbeeld lezen over de verschillende soorten software die er zijn, maar ook hoe je de juiste keuze kunt maken. Daarnaast geven we je handige tips en tricks om efficiënt te boekhouden. Ook hebben wij een speciale keuzehulp pagina opgenomen.

Beste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf:

Wat moet een boekhoudpakket kunnen?

Alle boekhoudprogramma's kunnen de standaard administratieve taken uitvoeren. Denk hierbij aan het inboeken van facturen, het inboeken van bankafschriften, bankmutaties doorvoeren en aan het doen van de btw-aangifte. Afhankelijk van de activiteiten kan het ook belangrijk zijn om met vreemde valuta om te gaan. Dit kan bijvoorbeeld voor webshops belangrijk zijn. De meeste dienstverlenende zzp'ers hebben voldoende aan een relatief eenvoudig boekhoudpakket.

Boekhoudpakket zzp'ers

Kleine ondernemers kiezen in veel gevallen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Zzp'ers met een eenmanszaak mogen enkelvoudig boekhouden. Enkelvoudig boekhouden is een relatief eenvoudige manier van boekhouden. De meeste mkb'ers zijn verplicht om dubbel boekhouden toe te passen. Daarnaast zijn de meeste mkb'ers verplicht om gebruik te maken van een accountant. De meeste zzp'ers hebben hiermee niet te maken. Ondernemers met een eenmanszaak zijn ook niet verplicht om jaarstukken te laten opstellen. Een simpele winst- en verliesrekening en de jaarlijkse balans is voor de meeste zzp'ers voldoende. Bij het uitkiezen van een boekhoudprogramma heb je in alle gevallen te maken met goede ondersteuning.

Starters en financiële administratie bijhouden

Starters zijn net zo als andere ondernemers verplicht om de financiële administratie bij te houden. Een andere benaming voor de financiële administratie is de boekhouding. Het is niet zo dat de complete administratie toebehoort tot de financiële administratie. Alleen de financiële administratie valt onder de fiscale bewaarplicht. Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma, dan weet je zeker dat je de financiële administratie op de juiste manier bewaart.

Makkelijk online samenwerken

Het bijhouden van de administratie is dus mogelijk met een online boekhoudprogramma. Met een boekhoudprogramma kun je ook eenvoudig samenwerken met een boekhouder. Er zijn redelijk veel zzp'ers en mkb'ers die ook gebruikmaken van een boekhouder of accountant. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van cijfers, facturen of aan het doen van de aangifte inkomstenbelasting. De meeste boekhouders maken zelf ook gebruik van een boekhoudpakket. Boekhouders en accountants kunnen ook een eigen voorkeur hebben van boekhoudsoftware voor het verwerken van de administratie.

Heb je wel een boekhouder nodig?

Met de opkomst van moderne technologie is het mogelijk om zelf de financiële administratie bij te houden. Dit betekent niet automatisch dat je geen boekhouder meer nodig hebt. Met een goed boekhoudprogramma en de juiste kennis ben je wel in staat om de financiële administratie op orde te houden. Wel is het verstandig om je boekhouding jaarlijks door een accountant of boekhouder te laten controleren. Dit voorkomt dat er fouten in de administratie worden gemaakt.

Ondernemers en boekhoudsoftware

Als ondernemer heb je te maken met verschillende soorten administratie. Zo moet je de financiële administratie bijhouden, maar wellicht ook de personeelsadministratie. In sommige gevallen is het ook nodig om de productie bij te houden of om projecten te beheren. Voor al deze administratieve taken zijn er speciale programma's ontwikkeld. Dit zijn dan ook de zogenaamde boekhoudsystemen. Welke programma's je precies nodig hebt, is afhankelijk van de activiteiten van je bedrijf.

Welke boekhoudprogramma's zijn er?

Voor zzp'ers zijn er verschillende boekhoudprogramma's beschikbaar. Deze software is speciaal gemaakt voor de kleine ondernemer. Hiermee kun je niet alleen de financiële administratie bijhouden, maar ook de projectadministratie of de personeelsadministratie. Met de meeste software is het ook mogelijk om een factuur te maken of om offertes op te stellen. Een goede vergelijking maken heeft dus ook betrekking op de eigen wensen.

Voordelen van een goed boekhoudprogramma:

 • Het factureren gaat veel sneller.
 • Afschrijvingen van vaste activa is automatisch mogelijk.
 • Het inboeken van de inkoopfacturen is overzichtelijk mogelijk.
 • Je kunt verschillende btw-tarieven toepassen op diensten en producten.
 • Je kunt veel besparen op de boekhouder of accountant.
 • Het toevoegen van een nieuwe leverancier is eenvoudig.
 • In de meeste gevallen zul je veel tijd besparen.
 • Automatiseer verschillende systemen met elkaar.
 • Het maken van rapporten en het inzichtelijk maken van cijfers is makkelijk.

Factureren en online boekhouden

Tegenwoordig factureren veel ondernemers digitaal per e-mail. Voor het verwerken van deze facturen in de boekhouding is het wel nodig om de facturen digitaal op te slaan. Je bent als ondernemer namelijk verplicht om de originele facturen te bewaren. Het uitprinten van digitale facturen mag niet wanneer we het hebben over de bewaarplicht. Het is dus aan te raden om hiervoor gebruik te maken van een online boekhoudprogramma.

Ondernemen en boekhouden

Het goed bijhouden van de boekhouding is dus om verschillende redenen belangrijk. Afhankelijk van de doelstelling kan het ook raadzaam om hulp in te roepen van experts zoals een boekhouder en/of accountant. Vooral wanneer je te maken hebt met complexe constructies of bijvoorbeeld zaken doet met het buitenland is het verstandig om deskundige hulp in te schakelen. Er zijn veel verschillende experts die kunnen helpen wanneer het aankomt op fiscale regels.

Welk boekhoudpakket is het beste?

Het is niet zomaar aan te geven welk programma het beste is. Een boekhoudprogramma voor het MKB kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met speciale boekhoudsoftware voor zzp'ers. Start daarom direct met vergelijken om zelf tot de beste keuze te kunnen komen.

Boekhouding doen als ondernemerHet is als zzp'er vooral belangrijk om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken. Kies daarom vooral voor een eenvoudig boekhoudprogramma.

Als zzp'er heb je in de meeste gevallen voldoende aan een basispakket boekhouden.

Mijnzzp.nl