Team Mijnzzp

Belasting betalen

Er zijn steeds meer ondernemers die gebruikmaken van de mogelijkheid om de administratie digitaal bij te houden, maar dat geldt nog niet voor iedereen. Dat zorgt onder andere voor fouten in de aangifte. De Belastingdienst, bij monde van Paul Jairath als projectmanager Belastingdienst MKB, geeft aan dat er nog altijd vaak fouten in de aangiften voorkomen die wel te vermijden zijn. In dat kader is er een eenvoudige oplossing, namelijk door als ondernemer van een online boekhoudprogramma gebruik te maken.

Drie mensen op kantoorDe Belastingdienst werkt daarom ook al samen met softwareontwikkelaars, ondernemers en brancheorganisaties om de boekhouding simpeler te maken. Er is inmiddels al veel gebruiksvriendelijke software op de markt wanneer we het hebben over online boekhouding. Online boekhouden voor zzp'ers is tegenwoordig populair te noemen.

Vermijdbare fouten

Administratie online aan het bekijkenHet valt de Belastingdienst op dat er in aangiftes op frequente basis fouten voorbij komen die te vermijden zijn. Dat kan onder meer komen omdat een ondernemer niet van alle functionaliteiten van boekhoudsoftware gebruikmaakt. Bijvoorbeeld door zelf de gegevens op de aangifte in te vullen, terwijl het online boekhoudprogramma dat automatisch kan doen. Zo zijn er ook nog ondernemers die de boekhouding bijhouden op papier en geen gebruikmaken van boekhoudsoftware. Er is ook e-learning beschikbaar om een gedegen boekhouding op te zetten. Daarnaast beschikken de verschillende programma's over een gratis helpdesk voor hulp.

Meer gemak voor ondernemers

Online app gebruikenDe Belastingdienst richt zich naast het stimuleren van online boekhouden ook op het bieden van meer gemak aan ondernemers. Het ligt in de planning om in 2022 bijvoorbeeld de mogelijkheid te bieden via iDeal te betalen in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Bovendien zijn er al diverse aanbieders van online boekhoudprogramma’s die de optie bieden om de omzetbelasting te voldoen via iDeal net als het betalen van bijvoorbeeld de loonbelasting. De Belastingdienst streeft ernaar dat er in 2022 nog meer aanbieders van boekhoudsoftware zijn die deze optie beschikbaar stellen.

Automatische aangifte van winst

Het doel van de Belastingdienst is om ondernemers bij het doen van aangifte minder fouten te laten maken en optimaal gemak te bieden. Er is wat dat betreft voor zzp'ers die de aangifte zelf doen een mogelijkheid om van de functionaliteit Automatische Winstaangifte gebruik te maken. Dat is wel alleen mogelijk als er sprake is van een koppeling met de boekhoudsoftware en de Belastingdienst. Het winstdeel komt in dat geval automatisch terecht in de aangifte inkomstenbelasting. Ook hiervoor geldt als doel dat er overleg komt met andere ontwikkelaars om deze optie beschikbaar te stellen.

‘‘Online boekhouden voorkomt vooral vervelende fouten in de boekhouding’’

Online boekhoudprogramma gebruiken

Online boekhoudprogramma's voorkomen dus onnodige fouten in de boekhouding. Er zijn steeds meer zelfstandig ondernemers die gebruikmaken van een gemakkelijk boekhoudprogramma. Er zijn verschillende geschikte boekhoudprogramma's voor zzp'ers op de markt. Deze boekhoudprogramma's voor zzp'ers maken het doen van de boekhouding een stuk eenvoudiger. In je eigen huisstijl facturen maken of koppelingen maken is tegenwoordig allemaal mogelijk. Voor dienstverlenende zzp'ers is het boekhouden hierdoor een stuk eenvoudiger.

ZorgDe verschillende boekhoudprogramma's maken allemaal gebruik van extra modules, zodat uitbreiding op ieder moment mogelijk is. Vooral startende ondernemers hebben in het begin geen behoefte aan een complexe online boekhouding. Het kunnen maken van facturen en de automatische koppeling met de Belastingdienst zijn vaak de belangrijkste zaken. De directe koppeling maakt het mogelijk om makkelijk de btw-aangifte te kunnen voldoen. Btw-aangifte doe je dan ook met een speciale boekhoudsoftware Belastingdienst koppeling.

Belastingdienst en btw-aangifte

Online boekhoudsoftware maakt gegevensuitwisseling tussen de administratiesoftware van de ondernemer en de Belastingdienst dus makkelijker en ook veiliger. De handige koppelingen kan trouwens ook gebruikt worden voor alle banktransacties naast het doen van btw-aangifte. Een boekhoudpakket is speciaal gemaakt om boekhouden én factureren eenvoudiger te maken. De online software is innovatief en de verschillende boekhoudpakketten zijn allemaal uit te proberen door middel van een gratis proefperiode. Het makkelijk kunnen doen van de btw-aangifte is toch echt wel een groot voordeel te noemen. Het boekhoudpakket zal ook een waarschuwing geven wanneer het tijd is om de btw-aangifte te doen. Hierdoor voorkom je dus problemen, zoals het te laat voldoen van de btw-aangifte.

Keurmerk online boekhoudprogramma

De Belastingdienst is eerder betrokken geweest bij de oprichting van het keurmerk Zeker-Online. Naast Zeker-Online is er ook nog het keurmerk Betrouwbaar Boekhouden. De beste boekhoudprogramma's zijn dus aangesloten bij deze keurmerken. Het keurmerk wordt toegekend aan de beste boekhoudprogramma's die nauwkeurig en onafhankelijk getest zijn. Een belangrijke voorwaarde voor het verkrijgen van dit keurmerk is dat de software binnen Europa alle data moet opslaan. Alle boekhoudpakketten voor zzp'ers werken in de cloud. Als zelfstandig ondernemer doe je er dus verstandig aan om gebruik te maken van een online boekhoudpakket. Dit garandeert gemakkelijke facturering en geeft een snel overzicht van alle inkomsten en uitgaven.

Ondernemers kiezen vaak voor e-boekhouden

Man aan het werk laptopHét online boekhoudprogramma van e-boekhouden is een goed boekhoudprogramma en compleet boekhoudpakket. Daarnaast behoort e-boekhouden tot het voordeligste systeem. Met e-boekhouden is het voor starters mogelijk om de eerste 15 maanden hun online boekhouding geheel gratis bij te houden. De administratie opzetten, de administratie bekijken en online factureren is allemaal mogelijk met e-boekhouden. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer boekhoudprogramma's te vinden. De beste boekhoudpakketten zijn allemaal terug te vinden op onze vergelijkingspagina.

Een eerste boekhouding opzetten

Het opzetten van de administratie voor een eenmanszaak kan snel en gemakkelijk gedaan worden met een boekhoudprogramma. De Belastingdienst beveelt dit soort boekhoudprogramma's aan omdat ze ondernemers een aantal voordelen bieden. Ten eerste zorgt de directe verbinding met de fiscus ervoor dat aangiftes gemakkelijk kunnen worden ingediend. Ten tweede leidt het gebruik van een goed boekhoudpakket tot minder boekhoudfouten. Ten derde, kan de fiscus eerder mogelijke fouten corrigeren. Voor het bijhouden van de online boekhouding hoef je overigens niet te beschikken over boekhoudkennis. Wel is het handig wanneer je verschillende boekhoudkundige begrippen en termen kent.

Lees hier ons artikel: Veelvoorkomende boekhoudkundige begrippen en termen.

Boekhouding als zzp'er

Als zzp'er heb je tegenwoordig een boekhoudprogramma nodig. De meeste boekhoudprogramma's maken online factureren en bonnetjes inscannen onbeperkt mogelijk. Ook alle uren registreren doe je makkelijk met een boekhoudprogramma. Hierdoor is de administratie en de boekhouding veel sneller bij te houden. Ook zijn alle gegevens meteen veilig opgeslagen. Overigens kun je de administratie en de boekhouding ook in samenwerking met je boekhouder bijhouden. In dat geval zul je de boekhouder toestemming moeten geven om in het boekhoudprogramma te kunnen kijken. De boekhouder kan dan bijvoorbeeld alle facturen controleren en de aangiftes verzorgen.

Altijd werken met de laatste technologie

Met een online boekhoudprogramma kun je iedere dag veilig online boekhouden. Veilig online boekhouden is mogelijk met alle boekhoudprogramma's. De boekhouding is altijd up-to-date en je kunt overal ter wereld met een internetverbinding werken. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over je gegevens; ze worden veilig in de cloud opgeslagen. Alles wat je nodig hebt, is een computer of tablet met internetverbinding.

Administratie bijhoudenBovendien zijn alle updates gratis. Ook voldoe je automatisch aan de fiscale bewaarplicht met betrekking tot de boekhouding. Een boekhoudprogramma maakt het mogelijk om alle fiscale boekjaren te bewaren. Dit is een groot verschil met een gratis boekhoudpakket. Met een gratis boekhoudpakket moet je de boekhouding zelf veilig opslaan voor minimaal zeven jaar. Met een boekhoudprogramma is de boekhouding meteen veilig opgeslagen.

Online boekhouden zzp

Als startende zzp'er zul je waarschijnlijk zoeken naar het beste boekhoudprogramma. Het beste boekhoudprogramma voor zzp'ers is niet zomaar aan te geven. Het gaat er meer om welk boekhoudprogramma het beste bij je bedrijf past. Er kunnen verschillende opties belangrijk zijn als zzp'er. Denk bijvoorbeeld aan het alleen kunnen maken van facturen, btw-aangifte doen of juist aan de mogelijkheden om CRM toe te passen. In dat geval moet een boekhoudpakket beschikken over een herken CRM-functie. Dit is meestal belangrijk voor bedrijven die veel te maken hebben met klantgegevens. In sommige gevallen kan het ook handig zijn om met je boekhouder te overleggen.

Snel facturen maken

Facturen betalenWanneer je te maken hebt met veel facturen binnen je administratie en boekhouding, dan is het belangrijk dat onbeperkt facturen maken mogelijk is. Dit is niet standaard mogelijk binnen alle boekhoudprogramma's. Het gaat er dus om dat een boekhoudpakket bij jouw bedrijf past. Het is ook handig wanneer je een melding krijgt van openstaande facturen die voldaan hadden moeten zijn. Online boekhouden kan dus per onderneming verschillen.

Fouten met de btw-aangifte voorkomen

Online boekhouden helpt met het eenvoudig doen van de btw-aangifte en voorkomt fouten met de btw-aangifte. Het boekhoudprogramma weet altijd hoe het ervoor staat met de btw-aangifte. Als zzp'er hoef je ook niet meer bang te zijn dat je de btw-aangifte vergeet. Het boekhoudprogramma helpt je herinneren dat je de btw-aangifte moet doen. Dit is een groot voordeel van online boekhoudsoftware ten opzicht van een ouderwets offline boekhoudprogramma.

Boekhouding online doenEen gedegen boekhouding start dan ook met online boekhoudsoftware. Online boekhoudpakketten zijn al beschikbaar vanaf een klein bedrag per maand en werken allemaal veilig in de cloud.

Boekhouden zzp

De meeste zzp'ers hebben voldoende aan een relatief simpel online boekhoudprogramma. Online boekhouden speciaal voor de zzp'er heeft in de meeste gevallen betrekking op vereenvoudigde boekhouden. Deze vorm van boekhouden is veel minder complex dan dubbel boekhouden. De meeste grote mkb'ers hebben te maken met dubbel boekhouden. Bij dubbel boekhouden moet de gehele boekhouding dubbel gecontroleerd worden. Boekhouden voor ondernemers met een eenmanszaak is dus eenvoudiger. Ook zijn de eisen vanuit de Belastingdienst met betrekking tot de boekhouding minder streng. Online boekhouden kan dus verschillen per rechtsvorm.

Ook de Belastingdienst ziet veel voordelen wanneer het aankomt op online boekhouden.

Gemak en het voorkomen van fouten in de boekhouding zijn belangrijke voordelen. Het is dus slim om als zzp'er gebruik te maken van een online boekhoudprogramma.

Mijnzzp.nl