Team Mijnzzp

Betalen met iDEAL Belastingdienst

Het betaalsysteem iDEAL is populair in Nederland en er worden niet alleen online aankopen mee afgerekend, maar ook betalingen verricht aan de Belastingdienst. Bijvoorbeeld via online boekhoudprogramma’s die over een koppeling met deze organisatie beschikken. Dat is gemakkelijk voor zzp'ers die vanuit de boekhoudsoftware de mogelijkheid hebben rechtstreeks omzetbelasting af te dragen. Het doel van de Belastingdienst is om het betaalsysteem ook in Mijn Belastingdienst Zakelijk op te nemen.

Foutloze en snelle betalingen via iDEAL

Een groot voordeel van het betalen via iDEAL is dat de betalingen foutloos gebeuren, want je hoeft zelf geen bedrag of rekeningnummer meer in te vullen. Als je van het betaalsysteem gebruikmaakt dan staan de gegevens al ingevuld en hoef je alleen nog maar de transactie online via je eigen bankomgeving te voltooien. Dat gaat gemakkelijk en bovendien zijn de meeste mensen al gewend aan dit systeem dat veelvuldig wordt gebruikt om online betalingen te verrichten.

Bijvoorbeeld bij het doen van een aankoop in een webshop. De Belastingdienst heeft onder meer als doel om het doen van aangifte en verrichten van betalingen voor ondernemers gemakkelijker te maken. Bij het betaalsysteem geldt dat je geen betaalkenmerk of bedrag hoeft in te vullen, zodat het snel en simpel gaat. Dat sluit precies aan bij het doel.

Boekhoudprogramma’s met koppeling

De Belastingdienst richt zich dit jaar onder meer op aanbieders van online boekhoudprogramma’s om zich aan te sluiten en het mogelijk te maken ondernemers betalingen via iDEAL te laten verrichten. Aan het einde van het jaar is het de bedoeling om de functionaliteit eveneens in het portaal voor ondernemers op te nemen. Het moet dan mogelijk zijn om via Mijn Belastingdienst Zakelijk van hetzelfde gemak en dezelfde snelheid te profiteren door betalingen via iDEAL te doen.

Overigens is de Belastingdienst in 2018 al begonnen met het mogelijk maken om het betaalsysteem te gebruiken, maar het betrof in het begin nog maar een kleine groep. In 2021 is het aantal betalingen via dit systeem drie keer zoveel geworden dan een jaar eerder. Dat laat zien dat steeds meer ondernemers er gebruik van maken. Het voldoen van de omzetbelasting is dus nog eenvoudiger geworden. Het is tegenwoordig mogelijk om verschillende koppelingen te maken met de boekhouding.

Tip: maak gebruik van een aparte rekening voor de btw om problemen te voorkomen

Eenvoudig btw-aangifte doen

De Belastingdienst heeft eerder al aangegeven voorstander te zijn van ondernemers die gebruikmaken van een online boekhoudprogramma. Het gebruiken van een boekhoudprogramma werkt eenvoudig en voorkomt fouten. Het doen van btw-aangifte per kwartaal is ook gemakkelijk, want het boekhoudprogramma berekent precies uit wat je moet betalen. Het is dus niet nodig om dit handmatig te doen. Vanzelfsprekend is de btw-aangifte wel afhankelijk van de ingeboekte facturen. Het blijft dus belangrijk om de boekhouding goed te controleren.

Btw-identificatienummer (btw-ID)

Voor de btw-aangifte heb je een btw-identificatienummer nodig. Na het inschrijven bij de Kamer van Koophandel ontvangen startende ondernemers automatisch hun btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Het btw-identificatienummer heb je nodig om je btw-aangifte te kunnen doen. Overigens is het als zzp'er in bepaalde gevallen ook mogelijk om in aanmerking te komen voor btw-vrijstelling. Daarvoor moet je gebruikmaken van de kleineondernemersregeling. Let wel op dat de regeling voor de btw anders zijn dan voor de inkomstenbelasting.

Welke banken hebben iDEAL?

Om een aangifte of andere rekening te kunnen betalen via iDEAL, heb je een bank nodig die dit systeem gebruiken. Binnen Nederland is dit mogelijk met alle banken. Zorg er wel voor dat je gebruikmaakt van een zakelijke bankrekeningnummer. Dit werkt ook voor de boekhouding en administratie in het algemeen het beste. Daarnaast is het eenvoudiger om een rekening te openen bij leveranciers.

Omzetbelasting betalenMaak zoveel mogelijk gebruik van een boekhoudprogramma om verschillende koppelingen te maken.

Online boekhouden is veilig en voorkomt mogelijke problemen met de boekhouding

Lees ook ons artikel: Is uitstel van btw mogelijk?

Mijnzzp.nl