Team Mijnzzp

Betalen met iDEAL Belastingdienst

Het betaalsysteem iDEAL is populair en er worden niet alleen online aankopen mee afgerekend, maar ook betalingen verricht aan de Belastingdienst. Bijvoorbeeld via online boekhoudprogramma’s die een koppeling kunnen maken met de Belastingdienst. Dit maakt het voor zzp'ers die gebruikmaken van boekhoudsoftware mogelijk om rechtstreeks de omzetbelasting af te dragen aan de Belastingdienst. Het doel van de Belastingdienst is om het betaalsysteem ook in Mijn Belastingdienst Zakelijk op te nemen. Het is binnenkort dus ook mogelijk om via mijn belastingdienst zakelijk de omzetbelasting te betalen met iDEAL. Het betalen met iDEAL is wel aan strikte voorwaarden verboden. Zo moet het om aangesloten banken gaan en moet je betalen binnen de betalingstermijn. Na het indienen van de omzetbelasting via mijn belastingdienst zakelijk krijg je van een Belastingdienst een betaallink toegezonden.

Als zzp'er heb je dus nog meer betaalgemak wanneer het aankomt op de aangifte omzetbelasting. De Belastingdienst heeft deze nieuwe methode ook in het leven geroepen om btw-fraude te voorkomen. Daarnaast is betalen met iDEAL eenvoudig en voorkomt dit fouten. Zoals eerde omschreven kun je ook vanuit een goed boekhoudprogramma de omzetbelasting betalen door middel van iDEAL. Er zijn veel zzp'ers die vandaag de dag gebruikmaken van boekhoudsoftware voor de omzetbelasting. Dit werkt eenvoudig en je kunt een koppeling maken met de Belastingdienst.

Inhoudsopgave
Foutloze en snelle betalingen via iDEAL
Boekhoudprogramma’s met btw koppeling
Omzetbelasting betalen met iDEAL
Eenvoudig btw-aangifte doen
Btw-identificatienummer (btw-ID)
Betalen met iDEAL

Foutloze en snelle betalingen via iDEAL

  • Een groot voordeel van het betalen via iDEAL is dat de betalingen foutloos gebeuren via mijn belastingdienst zakelijk, want je hoeft zelf geen bedrag of rekeningnummer meer in te vullen. Als je van het betaalsysteem gebruikmaakt dan staan de gegevens al ingevuld en hoef je alleen nog maar de transactie online via je eigen bankomgeving te voltooien. Dat gaat gemakkelijk en bovendien zijn de meeste mensen al gewend aan dit systeem dat veelvuldig wordt gebruikt om online betalingen te verrichten. Bijvoorbeeld bij het doen van een aankoop in een webshop. De Belastingdienst heeft onder meer als doel om het doen van aangifte via mijn belastingdienst zakelijk en het verrichten van betalingen voor ondernemers gemakkelijker te maken. Bij het betaalsysteem geldt dat je geen betaalkenmerk of bedrag hoeft in te vullen, zodat het snel en simpel gaat. Dat sluit precies aan bij het doel.

Boekhoudprogramma’s met btw koppeling

  • De Belastingdienst richt zich dit jaar onder meer op aanbieders van online boekhoudprogramma’s om zich aan te sluiten en het mogelijk te maken ondernemers betalingen via iDEAL te laten verrichten. Aan het einde van het jaar is het de bedoeling om de functionaliteit eveneens in het portaal voor ondernemers op te nemen. Het moet dan mogelijk zijn om via mijn belastingdienst zakelijk van hetzelfde gemak en dezelfde snelheid te profiteren door betalingen via iDEAL te doen.

Omzetbelasting betalen met iDEAL

  • Overigens is de Belastingdienst in 2018 al begonnen met het mogelijk maken om het betaalsysteem te gebruiken via mijn belastingdienst zakelijk, maar het betrof in het begin nog maar een kleine groep. In 2021 is het aantal betalingen via dit systeem drie keer zoveel geworden dan een jaar eerder. Dat laat zien dat steeds meer ondernemers er gebruik van maken via mijn belastingdienst zakelijk. Het voldoen van de omzetbelasting is dus nog eenvoudiger geworden. Het is tegenwoordig mogelijk om verschillende koppelingen te maken met de boekhouding.

Tip: maak gebruik van een aparte rekening voor de omzetbelasting om problemen te voorkomen

Eenvoudig btw-aangifte doen

  • De Belastingdienst heeft eerder al aangegeven voorstander te zijn van ondernemers die gebruikmaken van een online boekhoudprogramma. Het gebruiken van een boekhoudprogramma werkt eenvoudig en voorkomt fouten en mogelijke btw-fraude. Het doen van btw-aangifte per kwartaal is ook gemakkelijk, want het boekhoudprogramma berekent precies uit wat je moet betalen. Het is dus niet nodig om dit handmatig te doen. Vanzelfsprekend is de btw-aangifte wel afhankelijk van de ingeboekte facturen. Het blijft dus belangrijk om de boekhouding goed te controleren.

Btw-identificatienummer (btw-ID)

  • Voor de btw-aangifte heb je een btw-identificatienummer nodig. Na het inschrijven bij de Kamer van Koophandel ontvangen startende ondernemers automatisch hun btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Het btw-identificatienummer heb je nodig om je aangifte omzetbelasting te kunnen doen. Overigens is het als zzp'er in bepaalde gevallen ook mogelijk om in aanmerking te komen voor btw-vrijstelling. Daarvoor moet je gebruikmaken van de kleineondernemersregeling. Let wel op dat de regeling voor de omzetbelasting anders zijn dan voor de inkomstenbelasting.

Betalen met iDEAL

Om een aangifte of andere rekening te kunnen betalen via iDEAL, heb je een bank nodig die dit systeem gebruiken. Binnen Nederland is dit mogelijk met alle banken. Zorg er wel voor dat je gebruikmaakt van een zakelijke bankrekeningnummer. Dit werkt ook voor de boekhouding en administratie het beste. Daarnaast is het met een zakelijke rekening ook eenvoudiger om een rekening te openen bij leveranciers. Het is belangrijk om fouten met de omzetbelasting te voorkomen. Het betalen met iDEAL is een extra mogelijkheid om fouten met de omzetbelasting te voorkomen.

Omzetbelasting betalenMaak zoveel mogelijk gebruik van een boekhoudprogramma om verschillende koppelingen te maken.

Online boekhouden is veilig en voorkomt mogelijke problemen met de boekhouding. Ook is er geen mogelijkheid tot btw-fraude.

Mijnzzp.nl