Team Mijnzzp

Online bankieren

Wat is de beste zakelijke rekening voor zzp'ers? Om hier een goed antwoord op te geven, moet je natuurlijk weten wat je wilt. Heb je behoefte aan flexibiliteit of ben je juist op zoek naar voordelige tarieven? Er zijn verschillende mogelijkheden, waaronder een traditionele bank of online bankieren. De voordeligste zakelijke rekening hoeft niet de goedkoopste rekening te zijn. De maandelijkse kosten en vaste kosten van een zakelijke rekening zijn over het algemeen niet hoog. Het is belangrijk om goed te kijken naar de voor- en nadelen van een zzp rekening.

Zakelijke bankrekening openen

Een zakelijke rekening voor zzp'ers maakt het bijhouden van zakelijke transacties eenvoudig. Hierdoor hoef je geen gebruik te maken van een particuliere rekening. De meeste startende ondernemers kiezen tegenwoordig voor een zakelijke rekening bij een online bankier. Deze rekening biedt veel voordelen, waaronder vaste kosten en lage kosten per transactie. Het gebruiken van je privé rekening is ook mogelijk, mits je hierover afspraken maakt met de bank. Niet alle banken staan zakelijke transacties toe vanaf een privé rekening. Ook voor internationale betalingen kun je beter gebruikmaken van zakelijk bankieren. Een zakelijke bankrekening openen is in de meeste gevallen binnen 15 minuten mogelijk.

Zakelijke bankrekeningen

Een zakelijke betaalrekening openen is mogelijk bij verschillende banken, zoals bij de SNS-bank, ASN bank, Knab zakelijk of bij Bunq zakelijk. De meeste zakelijke rekeningen zijn tegenwoordig ook gericht op kleine bedrijven. Er zijn banken die een zakelijke rekening verplicht stellen om zakelijke betalingen te mogen uitvoeren. Een zakelijke rekening is dus raadzaam voor startende zzp'ers. Banken bieden meestal ook diverse voordelen aan met betrekking tot kleine ondernemers. Kleine ondernemers mogen in de meeste gevallen ook gratis transacties uitvoeren. De gratis transacties hebben in de meeste gevallen wel een beperking. Bij Knab zakelijk is dit bijvoorbeeld 1000 gratis transacties per jaar.

Ga je voor een gratis zakelijke rekening?

De beste zakelijke rekening hoeft geen gratis rekening te zijn. Als zzp'er is het veel belangrijker om naar de totale kosten te kijken. Wanneer je voor iedere overboeking moet betalen, dan zijn de kosten al snel erg hoog. Daarnaast kunnen banken ook extra kosten in rekening brengen voor online bankieren. Internetbankieren kost bij de meeste banken iedere maand een vast bedrag. Ook is het belangrijk om naar de variabele kosten te kijken. Daarnaast kunnen buitenlandse banken goedkoper zijn dan Nederlandse banken. Ook een traditionele bank is vaak duurder dan een online bank. Wel is het zo dat je bij een online bank alleen kan internetbankieren.

Is een zakelijke rekening verplicht?

Een zakelijke bankrekening is als zzp'er niet verplicht. Wel is het zo dat de drie grootbanken in hun algemene voorwaarden opgenomen hebben, dat een privé rekening niet gebruikt mag worden voor zakelijke doeleinde. Een zakelijke rekening voor zzp'ers is dus eigenlijk wel verplicht. Een aparte bankrekening is natuurlijk wel veel makkelijker dan het gebruiken van particuliere rekeningen. Een rekening openen is bij de meeste banken eenvoudig en snel geregeld.

Heeft een starter een zakelijke rekening nodig?

Een zakelijke rekening is niet alleen belangrijk voor de gevestigde ondernemer. Ook starters kunnen het beste kiezen voor zakelijk bankieren. Een zzp bankrekening moet wel een goed overwogen beslissing zijn. Verschillende banken met elkaar vergelijken is dan ook raadzaam. Daarnaast kan het ook belangrijk zijn om te kijken naar zakelijk sparen. Zakelijk sparen kan daarnaast ook extra kosten met zich meebrengen. Bij de grote banken zul je hiervoor ook een aparte rekening moeten openen.

Wat is het verschil tussen een betaalrekening en een spaarrekening?

Bij het openen van een zakelijke rekening, kan het ook slim zijn om een aparte zakelijke spaarrekening te openen. Deze spaarrekening is bedoeld om zakelijke reserves op te bouwen. Het verschil tussen een betaalrekening en een spaarrekening, is dat de betaalrekening gebruikt kan worden voor dagelijkse uitgaven.

Goedkoopste zakelijke rekening

De goedkoopste zakelijke rekening hoeft niet de beste zakelijke bankrekening te zijn. De maandelijkse kosten zijn afhankelijk van het aantal transacties, de vaste kosten en de variabele kosten. Ook voor het internetbankieren kunnen extra kosten in rekening gebracht worden. Een voordelige rekening kan hierdoor alsnog kostbaar uitvallen. Een zakelijke rekening vergelijken blijft dus belangrijk als zzp'er. Het is zeker niet zo dat de goedkoopste zakelijke rekening, ook de beste zakelijke rekening hoeft te zijn.

Wat kost zakelijke bankieren per jaar?

Een zakelijke rekening kost voor de meeste zzp'ers ongeveer € 150,- tot € 250,- euro per jaar. Dit zijn de kosten voor de zakelijke rekening, de bankpas, internetbankieren en de transacties. Het aantal transacties kunnen de maandelijks kosten wel verhogen. De vaste kosten zijn niet gebonden aan het aantal transacties. Wanneer je te maken hebt met veel transacties, zoals met een webshop, dan kunnen de kosten wel snel oplopen. De meeste zzp'ers hebben ruim voldoende aan de gratis transacties. De meeste zzp rekeningen maken gebruik van een vast aantal gratis transacties. Het aantal gratis transacties kan per bank verschillen.

Zakelijk bankieren en duurzaamheid

Voor veel zzp'ers speelt duurzaamheid een belangrijk bij het uitkiezen van een zakelijke rekening. Groen bankieren is bij Bunq bank mogelijk. Duurzaam investeren in duurzame bedrijven is steeds belangrijker aan het worden. Bunq bank helpt ondernemers om CO2-neutraal te worden door bomen te planten.

Overstappen van zakelijke bank, hoe gaat dat in zijn werk?

Het overstappen naar een andere bank, gaat niet vanzelf. Je moet het eerst aanvragen bij je huidige bank en daarna pas kun je overstappen. Hiervoor zul je gebruik moeten maken van de overstapservice. De beste banken beschikken allemaal over een migratieservice. Banken bieden deze dienst in de meeste gevallen gratis aan.

Wat zijn de voordelen van een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening openen kent verschillende voordelen:

 • Beter inzicht in je inkomsten en uitgaven;
 • Je kunt de zakelijke rekening koppelen met je boekhoudprogramma;
 • Het aanbod van extra zakelijke diensten en producten is groot;
 • De privérekening en zakelijke rekening blijven gescheiden;
 • De kosten voor je zakelijk bankieren zijn fiscaal aftrekbaar;
 • De mogelijkheid om rente te verdienen op je zakelijke spaarrekening;
 • Vreemde valuta ontvangen is geen probleem;
 • Je kunt een IDEAL-koppeling maken of met een andere betaaldienst;
 • Je beschikt over een digitaal kasboek;
 • Contant geld storten is meestal mogelijk;
 • De vaste kosten zijn relatief laag;
 • In een pakket online bankieren zit alles wat je nodig hebt;
 • Je bent relatief gezien niet kosten kwijt aan een zakelijke rekening.

Zakelijk creditcard combineren met je zakelijke rekening

Als zzp'er kun je bij Bunq bank een prepaid creditcard aanvragen in combinatie met een zzp rekening. Een prepaid creditcard maakt het mogelijk om op een veilige manier online betalingen te verrichten. Een rekening openen bij Bunq kun je volledig online doen. De maandelijkse kosten voor de zakelijke rekening zijn laag.

Wat is nu het beste voor jouw situatie?

Zoals eerder omschreven hoeft de goedkoopste zakelijke rekening niet de beste zakelijke rekening te zijn. Het gaat veel meer om de beste zakelijke rekening voor jouw situatie. Bekijk goed de verschillende zakelijke rekeningen en kies de juiste voor je onderneming. Ook het aantal transacties per maand kan bepalend zijn. Banken die variabele kosten in rekening brengen bieden vaak net iets minder transacties aan. Daarnaast kun je als ondernemer ook specifieke diensten nodig hebben. In dat geval is de klantenservice weer belangrijk of de beschikking over een eigen accountmanager. Zakelijke rekening vergelijken gaat dus verder dan het alleen bekijken van de prijs. Zakelijke rekening vergelijken kan zeker ook gaan om de geboden services.

Zakelijke rekening voor zzp'ers

Als zzp'er zul je in de meeste gevallen ook gebruikmaken van een online boekhoudpakket. Het is in dat geval belangrijk dat je het boekhoudprogramma kunt koppelen aan je nieuwe zakelijke rekening. De beste zakelijke rekening kunnen dit tegenwoordig allemaal. Hierdoor kun je alle transacties direct inboeken in de administratie. Ook krijg je hierdoor inzichtelijke statistieken. Een zakelijke rekening voor zzp'ers is tegenwoordig onmisbaar.

Zakelijke rekening openen, binnen een dag online geregeld

Bunq bank wil dat je als zzp'er zo snel mogelijk aan de slag kunt. Daarom is het bankieren heel gemakkelijk en gebeurt alles online. Het openen van een zakelijke rekening is binnen enkele uren geregeld. Je ontvangt direct je bankpas en kunt aan de slag met je administratie en de boekhouding.

Beste zakelijke rekeningen

Wat de beste zakelijke rekening is, verschilt per situatie. ABN-AMRO, ING, Rabobank en Bunq bank kunnen verschillen op punten. Elk van deze banken biedt weer andere voordelen en services aan. Het is dus belangrijk om goed te vergelijken en de beste keuze voor jouw onderneming te maken.

Zakelijk bankieren: al je transacties op één plek

Als zzp'er heb je dagelijks te maken met allerlei financiële transacties. Het bijhouden van deze transacties kan een hoop tijd kosten. Daarnaast is het ook lastig om inzicht te krijgen in je financiën als zzp'er. Door je zakelijke bankzaken te centraliseren op één plek, krijg je wel inzicht in alle financiële transacties en bespaar je veel tijd. Dit is mogelijk door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma. Hiermee kun je alle transacties meteen inboeken in de administratie. De beste zakelijke rekening voor jouw situatie is de rekening waarmee je alle transacties kunt verwerken in het boekhoudprogramma.

Belangrijk om te weten

Zorg dat je goed kijkt naar de algemene voorwaarden van een bank. Moet je bijvoorbeeld betalen voor het geld opnemen, geld storten of het maken van automatische incasso. De vaste kosten en maandelijkse kosten zijn meestal wel duidelijk. Het gaat vooral om de kleine letters. Een standaard zzp rekening kent meestal geen geheimen. Wel kunnen de maandelijkse kosten oplopen wanneer je bijvoorbeeld meerdere gebruikers toevoegt aan een account.

Wat zijn de beste banken?

De beste banken zijn tegenwoordig niet alleen de bekende grote banken. Er zijn veel meer online banken te vinden die een zakelijke rekeningen aanbieden. Een zzp rekening openen is dus bij meerdere banken mogelijk.

Zo kies je de beste zakelijke bankrekening

Het is belangrijk om niet meteen voor de goedkoopste zakelijke rekening te gaan. Kijk bij het uitkiezen van een zzp rekening naar de totale vaste kosten. Probeer ook voor jezelf in te schatten hoeveel transacties je per maand gaat maken. Wanneer je onderneming groeit, kun je altijd nog een andere zakelijke bankrekening openen.

Denk als zzp'er ook aan de groei van je onderneming

 • Overstappen is in alle gevallen mogelijk, echter is overstappen meestal wel veel werk. Denk daarom goed na over de toekomst van je onderneming. Ga je steeds meer facturen maken, dan moet dit wel mogelijk zijn zonder dat de transactiekosten exploderen.

Waar moet ik mijn nieuwe rekeningnummer doorgeven?

 • Wanneer je overstapt op een nieuw rekeningnummer, dan moet je dit doorgeven aan de Belastingdienst. De Belastingdienst krijgt geen melding van een overstapservice. Je zult als ondernemer zelf het nieuwe nummer moeten doorgeven. Vanzelfsprekend zul je als ondernemer ook je leveranciers moeten informeren over het nieuwe bankrekeningnummer.

Kun je een zakelijke rekening openen zonder KvK inschrijving?

 • Om een zakelijke betaalrekening te openen moet je beschikken over een Kamer van Koophandel inschrijving. Zonder inschrijving is het niet mogelijk om een zakelijke bankrekening te openen. De meeste zzp'ers kiezen overigens voor de rechtsvorm eenmanszaak.

Kun je een bankrekening openen zonder Btw-nummer?

 • Voor het openen van een zakelijke bankrekening heb je geen Btw-nummer nodig. Voor het versturen van je eerste factuur heb je wel een Btw-nummer nodig. Na het inschrijven bij het handelsregister krijg je binnen 2 weken automatisch je Btw-nummer toegezonden.

Heb je als eenmanszaak een zakelijke rekening nodig?

 • Nee, een zakelijke rekening is niet verplicht. Wel zijn er banken die het niet toestaan om je privé bankrekeningnummer te gebruiken voor zakelijke transacties. Een zakelijke rekeningen is wel echt aan te bevelen als zzp'er.

Kan ik online een zakelijke bankrekening openen?

Bij Bunq bank kun je volledig online een bankrekening openen. Dit zal in de meeste gevallen niet meer tijd kosten dan 15 minuten. Een kopie maken en insturen van je legitimatiebewijs kun je allemaal online regelen. Iedere bank heeft een eigen acceptatiebeleid.

Kan je een privé rekening zakelijk gebruiken?

De meeste banken staan het niet toe om een particuliere rekening te gebruiken voor zakelijk betalingsverkeer. Daarnaast moet je dit zelf ook niet willen als ondernemer. Daarnaast komt een zakelijke bankrekening veel professioneler over. De vaste kosten zijn voor een zakelijke bankrekening zijn wel iets hoger.

Hoeveel zakelijke rekeningen kun je openen?

Als ondernemer kun je in de meeste gevallen onbeperkt rekeningen openen. Het zijn vooral mkb-bedrijven die gebruikmaken van meerdere bankrekeningen. Ook met een webshop kan het handig zijn om gebruik te maken van meerdere banken en bankrekeningnummers. Vanzelfsprekend heb je dan ook te maken met hoge vaste kosten. De vaste kosten zijn op alle bankrekeningnummers van toepassing. Het openen van rekeningen om negatieve rente te ontlopen is overigens niet toegestaan.

Welke bank voor eenmanszaak?

Alle banken richten zich tegenwoordig ook op eenmanszaken. Dit zijn niet alleen de bekende banken. Er zijn veel meer geschikte banken voor eenmanszaken. Ook de online bank Bunq richt zich op eenmanszaken.

Boekhouding doenHet is mogelijk om je zakelijke rekening te koppelen aan een online boekhoudprogramma.

Dit werkt veel sneller en geeft realtime-inzicht. Er zijn veel zzp'ers die gebruikmaken van online boekhouden.

Mijnzzp.nl