Accountmanager (financieel)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een relatiemanager of accountmanager is de intermediair tussen een bedrijf en klant. De relatie manager hoort de vragen of problemen aan van de klant en zorgt voor een goede oplossing voor de klant en bedrijf. Er zijn grofweg twee soorten relatiemanagers of accountmanagers namelijk hunters en farmers. Een hunter is vaak op zoek naar nieuwe klanten en een farmer is juist meer bezig met relatiebeheer van bestaande klanten. Een relatiemanager of accountmanager verdient vaak een deel van zijn loon uit resultaten die behaald worden. Dit is een extra motivatie om nieuwe klanten binnen te halen en bestaande klanten binnen te houden. De term relatiemanager of accountmanager wordt tegenwoordig ook vaak gezien als de nieuwe term voor het beroep vertegenwoordiger.

De relatiemanager of accountmanager onderhoudt goede contacten met zijn bestaande klanten en adviseert deze regelmatig over mogelijke zaken die voor de klant belangrijk kunnen zijn. De contacten zijn zeker niet alleen gericht op verkoop maar eerder op die van het opbouwen van een duurzame relatie. Dit neemt niet weg dat verkoop niet belangrijk is omdat de relatiemanager of accountmanager wel voor zijn organisatie aan het werk is en ook zijn targets dient te behalen.

Een accountmanager kom je bij veel bedrijven tegen. De accountmanager is dagelijks bezig met het vergaren van informatie over zijn branche. Hij en bezoekt mogelijke nieuwe klanten en ook bestaande. Voor veel bedrijven is accountmanager het aanspreekpunt als er vragen of klachten zijn. Het is belangrijk dat een accountmanager doorzettingsvermogen heeft, en doelgericht te werk gaat. Het lukraak binnen lopen is vaak geen succes, omdat de accountmanager hiermee niet professioneel overkomt. Vooronderzoek naar mogelijke nieuwe klanten is erg belangrijk voor de accountmanager om zijn doelen te kunnen behalen. De accountmanager is vaak alleen op de weg, maar werkt niet alleen voor zichzelf. Hij werkt voor het bedrijf  en zal dus moeten scoren.

Film over het werken als accountmanager:

Opleidingen tot accountmanager

Er zijn voldoende opleidingsmogelijkheden voor het beroep accountmanager in de financiële sector, zoals een Mbo-opleiding junior account manager op niveau vier. Deze Mbo-opleiding van vier jaar is een prima start om als accountmanager aan het werk te kunnen. Wel is het zo dat er doorgaans nog een studie op Hbo-niveau gevolgd zal moeten worden, omdat alleen een Mbo-opleiding in veel gevallen niet voldoende zal zijn. Er zijn dan ook diverse vervolgopleidingen die gekozen kunnen worden, zoals de Hbo-opleiding senior accountmanagement, Hbo-opleiding small business en retail management en de Hbo-opleiding commerciële economie. Over het algemeen zal een Hbo-opleiding nog eens vier jaar in beslag nemen en zal je regelmatig stage lopen tijdens de opleiding.

Bedrijven waar een accountmanager werkzaam kan zijn

Als accountmanager in de financiële sector zal je doorgaans voor banken of verzekeringsbedrijven werkzaam zijn. Als accountmanager kan je natuurlijk bij veel meer bedrijven werkzaam zijn, zoals in de IT-sector. Zie ook het algemene beroep accountmanager.

Competenties accountmanager

Als accountmanager is het belangrijk dat je klantvriendelijk bent, omdat je doorgaans veel met klanten te maken zal hebben. Dit is dus een belangrijk onderdeel is van je beroep. Je communicatieve vaardigheden moeten goed in orde zijn als accountmanager. Daarnaast is het belangrijk dat je goede commerciële vaardigheden bezit, omdat jij daar als accountmanager verantwoordelijk voor bent. Als accountmanager speel je een belangrijke rol tussen de bank c.q. verzekeringsbedrijf en de klant. Maar ook het kunnen netwerken zal een belangrijke rol spelen binnen je beroep, om nieuwe klanten te vergaren. De meeste banken c.q. verzekeringsbedrijven zijn vaak actief op allerlei netwerkbijeenkomsten om mogelijke nieuwe of bestaande klanten te spreken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als accountmanager

Het verkrijgen van werk als accountmanager in de financiële sector is doorgaans niet heel moeilijk, mits je de juiste opleidingen hebt genoten. Wel is het zo dat er de laatste jaren grote veranderingen hebben plaatsgevonden binnen de financiële sector, waardoor het minder makkelijk dan vroeger zal zijn om een baan te verkrijgen. Maar over het algemeen moet het lukken om een baan te vinden binnen de financiële sector. De doorgroeimogelijkheden als accountmanager moeten gezien worden in het verkrijgen van grotere verantwoordelijkheden binnen de organisatie, zoals het mogen begeleiden van grotere klanten of een andere leidinggevende functie binnen de organisatie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris accountmanager

Als accountmanager val je doorgaans onder de cao bank en verzekeringswezen, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zullen zijn. Er is ook een Nederlandse vereniging van banken. Als medewerker van een bank of verzekeringsbedrijf heb je meestal extra voordeeltjes, zoals een lagere hypotheekrente of korting op verzekeringen. Een accountmanager met een Hbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 3600 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, verantwoordelijkheden en dienstjaren. Wel kan het salaris behoorlijk verschillen qua werkgever en niveau waarop je werkzaam bent. Het is niet ongebruikelijk dat een accountmanager bonussen krijgt wanneer gestelde doelstellingen binnen de afdeling of het bedrijf bereikt zijn.

Mijnzzp.nl