Opleiding tot Marktonderzoeker

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo Commerciële Economie
VooropleidingJunior Account Manager (Mbo 4)
VooropleidingHavo of Vwo
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding Commerciële Economie

De Hbo-opleiding commerciële economie is de aangewezen opleiding op Hbo-niveau voor studenten die op zoek zijn naar een passende commerciële opleiding op managementniveau. Een andere mogelijke passende Hbo-opleiding, die veel raakvlakken heeft met de Hbo-opleiding commerciële economie, is de Hbo-opleiding marketing management. Het eerste studiejaar van de Hbo-opleiding commerciële economie is nog vrij algemeen en krijg je onder andere les in commerciële economie, communicatie en international business. Vanaf het tweede studiejaar begint de hoofdfase van de opleiding, die een verdere verbreding kent qua leerstof en verdiept ingaat op de eerdere leerstof. Vanaf het tweede studiejaar komen vakken en onderwerpen als accountmanagement, business communicatie, commercieel calculeren, marketing principes, onderzoek, online marketing, rekenen, statistiek, business & legal matters aan bod. Daarnaast zal er tijdens deze opleiding veel aandacht zijn voor kwalitatief en kwantitatief onderzoek.

De algemene vakken binnen de Hbo-opleiding commerciële economie zijn over het algemeen de vreemde talen zoals Engels, Duits en natuurlijk Nederlands. Het derde studiejaar binnen deze opleiding begint doorgaans met een stageperiode van vijf tot zes maanden, die binnen Nederland of in het buitenland plaats kan vinden. Na de stageperiode zal je je gaan verdiepen in commercieel management. In het vierde studiejaar is het de bedoeling dat je een minor kiest. Een minor is een specialistenopleiding binnen de opleiding commerciële economie, die voor een belangrijk deel je toekomst zal bepalen. Enkele minors binnen de Hbo-opleiding commerciële economie zijn bijvoorbeeld sport- en eventmanagement, ondernemerschap, online communicatie en makelaardij.

Opleidingsduur en niveau Commerciële Economie

De Hbo-opleiding commerciële economie zal over het algemeen minimaal vier jaar in beslag nemen. De Hbo-opleiding commerciële economie is geen bijzonder moeilijke Hbo-opleiding, maar deze opleiding moet wel bij je passen. Daarnaast krijg je tijdens deze opleiding behoorlijk wat huiswerk. Zelfstudie is binnen deze opleiding dan ook belangrijk.

Vervolgopleidingen Commerciële Economie

Na de Hbo-opleiding commerciële economie is het nog mogelijk om door te leren voor een master-opleiding. Een master-opleiding zal over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag nemen. Het is mogelijk om een master-opleiding te volgen op Hbo-niveau, of er kan gekozen worden voor een universitaire opleiding. Na het afronden van een Hbo-opleiding is het binnen Nederland altijd mogelijk om minimaal één mastersopleiding te volgen.

Vooropleiding Commerciële Economie

De meeste hogescholen verwachten minimaal een Mbo-diploma niveau vier of een havo- of vwo-diploma voordat je toegelaten zal worden tot de Hbo-opleiding commerciële economie. Wanneer je niet beschikt over de juiste vooropleidingen is het in de meeste gevallen mogelijk om een toelatingsexamen af te leggen, om te bekijken of je alsnog toegelaten kan worden tot de opleiding. Een passende vooropleiding op Mbo-niveau kan de Mbo-opleiding junior account manager niveau vier zijn.

Mijnzzp.nl